Naš sagovornik je Bogdan Radenković, digital marketing menadžer za Balkan u kompaniji Xiaomi. Sa Bogdanom smo razgovarali o sadržaju na društvenim mrežama, radu za najpraćeniji smartphone brend na Instagramu, trendovima koji se brzo menjaju i osluškivanju pratilaca, kao i influens menadžmentu i zašto je on toliko značajan. Bogdan je sa nama podelio savet za one koji žele da njihov biznis na Instagramu “poraste”, a otkrio nam je i kako izgleda njegov offline dan (i kada ga uopšte ima). Ukoliko svoj biznis planirate da razvijete u digitalnim vodama, u ovom intervjuu garantovano ćete pronaći korisne i relevantne informacije.

Hajde da u opuštenom tonu uđemo u ovaj intervju – kako si? Kako ti je počela 2023. godina i šta se nadaš da će ti sa sobom doneti?

Prvenstveno, hvala na pitanju! Mogu vam reći da sam odlično, ali i dalje u neverici da smo u novoj godini. Sama po sebi prethodna godina mi je bila najlepša do sada. Mnogo sam radio na sebi u prethodnoj godini i okružio se pozitivnom energijom u svakom smislu.

Iskreno, ne nadam se da će mi nova godina nešto doneti, jer smatram da moramo da radimo na svemu što zamislimo i želimo da nam se desi. Vodim se time da je svako kovač svoje sreće, tako da ovoj godini poručujem da sam spremam za nju u najpozitivnijem smislu!

1 WMAN intervju: Bogdan Radenković – digital marketing menadžer za Xiaomi Balkan

Nalaziš se na poziciji digital marketing menadžera za Balkan u kompaniji Xiaomi. Za one koji nisu upoznati, šta sve tvoja pozicija podrazumeva?

Kako je moja karijera i krenula u svetu digitala, posle četiri godine i dalje ne mogu da objasnim svojoj porodici čime se tačno bavim. Ljudima reč digital zvuči kul, mnogi misle da je moj posao da samo postujem na društvenim mrežama, ali iza sadržaja na nekom profilu stoji mnogo više.

U kratkim crtama, mogu da kažem da se bavim kreiranjem i implementacijom marketing strategije za digitalne kanale, zajedno sa marketinškom agencijom koja radi krajnju egzekuciju. Možemo reći da je to osmišljavanje jedne kampanje koju možete videti na različitim online kanalima, kao što su društvene mreže Instagram, Facebook, YouTube, TikTok, LinkedIn, ali i portali, Google mreža i ostalo. Ono što je interesantno je što je pozicija na kojoj radim regionalna, tako da pokrivam još nekoliko zemalja na Balkanu.

Karijeru si započeo u kompaniji L’Oréal kao digital intern i napredovao si do pozicije eComm i digital support specialista. Koliko je tvoje znanje iz beauty industrije bilo značajno za tvoj rad u industriji tehnologije, šta si to iz L’Oréala “poneo” sa sobom?

Moja priča vezana za L’Oréal je krenula i pre nego što sam postao njihov zaposleni. Naime, na trećoj godini fakulteta sam se plasirao na svetsko finale njihovog studentskog takmičenja Brandstorm, gde sam u timu sa još dve koleginice predstavljao regiju Adria Balkan. Samim tim sam već tad krenuo da upijam to znanje i detaljnije ulazim u beauty industriju.

Beauty industrija me je naučila mnogo čemu, a slobodno mogu reći da je i te kako povezana sa industrijom tehnologije. Ono što sam poneo sa sobom, pored celokupnog tehničkog znanja koje sam stekao kao prvi Digital Trainee, jeste što sam stekao uvid šta znači poštovati brand guideline, visual tonality i sebi zadao da sve što radim mora biti estetski skladno i savršeno uklopljeno. To mi veoma pomaže i dan-danas u poslu. Smatram da je L’Oréal dobra škola za svakog ko je na početku svoje karijere. Ponećete sa sobom sve znanje koje vam nudi korporacijski i uređeni sistem, što je vrlo bitno dok ste na početku karijere.

IMG 0614 WMAN intervju: Bogdan Radenković – digital marketing menadžer za Xiaomi Balkan

Godine 2022, Xiaomi je postao najpraćeniji smartphone brend na Instagramu, čestitamo! Koja je tvoja uloga u ovom uspehu i na koji način pristupaš kreiranju digitalnih strategija?

Hvala mnogo! Rekao bih da je ovo zajednički uspeh našeg malog marketing tima, a zajedno smo došli do njega uz dobar start koji je imao moj nadređeni, Đorđe Jovanović, za višestruko nagrađivanu kampanju Taguj ortaka koji te smara za Xiaomi da ga nagradimo.

Za ove dve godine koliko sam u kompaniji, uopšte nisam imao lak zadatak. Trebalo je da zadržim postojeće fanove na stranici koja je u to vreme bila skoro napravljena, a ujedno nastavim sa rastom kako bismo mogli da pariramo konkurentima koji profile na Instagramu imaju mnogo duže.

Imao sam sreću što radim za brend koji mi je dao slobodu da kreiram sadržaj koji je za našu industriju out of the box. Krajnji cilj mi nije bio da pariramo konkurentima po broju pratilaca, već da našim pratiocima pružimo drugačiji sadržaj koji će im biti zanimljiv. To je i dovelo do toga da se broj pratilaca toliko poveća da postanemo najpraćeniji smartphone brend na Instagramu. U ovom trenutku imamo i više od 90.000 pratilaca, što je fantastičan rezultat.

Koliko je važno da brend osluškuje svoje pratioce i prilagođava im svoj sadržaj? Da li su osluškivanje i konstantne promene ključ održavanja popularnosti u digitalu?

Smatram da je ovo jedan od najbitnijih faktora za uspeh na digitalu. Digital nam daje mogućnost direktne komunikacije sa pratiocima, što je u tradicionalnom marketingu skoro pa nemoguće. Smatram da je Social Listening najveće blago digitalnog marketinga, a na brendovima je da li će to da iskoriste ili ne.

Xiaomi je brend koji se razvio u online zajednici uz pomoć fanova koji su oformili Xiaomi Community koji i dan-danas postoji. S tim u vezi, nama je najbitnije da slušamo svoje fanove, jer ne smatramo da su oni fanovi, već naši brend ambasadori.

Kada govorimo o sadržaju, teško je naći pravu dozu sadržaja kojim ćemo biti i zanimljivi i edukativni, ali smo kroz ove dve godine pronašli recept za to. Moramo biti svesni da su korisnici preplavljeni sadržajem na društvenim mrežama. Svoje vreme žele da iskoriste pametno, tako da i svaki brend mora da razmišlja i radi na pametan način kako bi zadržao svoje korisnike.

IMG 0456 WMAN intervju: Bogdan Radenković – digital marketing menadžer za Xiaomi Balkan

Brend Xiaomi osvojio je dve regionalne nagrade – jednu za coverage, a drugu za najveći broj pratilaca. Koliko ti je značajno da se tvoj (i rad tvojih kolega) potvrdi na ovaj način i da li ste motivisani da u ovoj godini sami oborite svoje rekorde?

Mogu vam reći da su mi u poslovnom smislu ove dve nagrade obeležile početak godine i dale još veću motivaciju i vetar u leđa da nastavimo tim tempom. Od šest nagrada koje nam je CEE&Nordics regija pripremila, dobili smo dve.

Smatram da je ovo ogroman uspeh za ceo Balkan i želeo bih da se zahvalim regiji na tome što su to prepoznali. Mi smo samo radili svoj posao na najbolji mogući način, što je rezultiralo da postignemo najveći uspeh. Vreme je za neke revolucionarne stvari tako da smo motivisani i spremni da nastavimo da obaramo rekorde i u ovoj godini!

Koliko je izazovno biti digital marketing menadžer (kako je ovo posao koji nikad ne staje, uslovno rečeno), a šta je ono što najviše voliš kod posla kojim se baviš?

Kroz pitanje je sve rečeno, stvarno se bavim poslom koji ne staje. Mogu reći da to može biti izazovno, ali nije nešto što ne volim kod svog posla. Iako nekada kažem sebi da bih voleo da se u potpunosti isključim, ipak smatram da sam tip osobe kome bi to brzo dosadilo.

Volim dinamiku i kreativnost koju mogu da iskažem kroz kampanje i sadržaj koji plasiramo korisnicima. Biti digital marketing menadžer znači ispratiti sve što se dešava u datom trenutku. Uvek morate biti spremni da „uhvatite“ trend, a ujedno i predstaviti brend za koji radite na najbolji način.

IMG 0620 WMAN intervju: Bogdan Radenković – digital marketing menadžer za Xiaomi Balkan

Digitalno okruženje se stalno menja. Koje trendove predviđaš za 2023. godinu, koje društvene mreže smatraš da imaju potencijala za napredak, a koje ćemo ostaviti iza sebe?

Tačno je. Digitalno okruženje se konstantno menja i svako ko od nas ko aktivno koristi društvene mreže je svedok toga. Ipak smatram da smo kao korisnici vezani za jednu društvenu mrežu, a to je Instagram. Instagram je platforma koja je dosta reaktivna, tako da će na našem tržištu zadržati primat i u 2023. godini. Takođe, ovo je i najpogodnija mreža za brendove, a to su potvrdili i kada su krajem 2021. godine uveli Collaboration Post opciju koja je brendovima omogućila direktan pristup analitici posta profila sa kojima imamo saradnju. Mogu vam reći da smo među prvima kao brend koristili ovu opciju sa mikroinfluenserima i postigli mnogo veći organski reach nego ranije.

Ipak, ne možemo da zaboravimo ni rapidni rast korisnika na TikToku tokom prethodne godine. Moje predviđanje je da će se u 2023. mnogi brendovi okrenuti i ovoj društvenoj mreži, ali ono što koči brendove je to što na TikToku ne prolazi brendirani sadržaj. TikTok je, što se tiče sadržaja, „najslobodnija“ društvena mreža, pa je brendovima teško da budu zanimljivi i u trendingu, a da to bude u skladu sa vrednostima brenda. I dalje je sve u test and learn fazi i što se tiče TikToka recept za uspeh ne postoji.

Bili smo svedoci i novih aplikacija kao što je BeReal, trenda veštačke inteligencije koji će, verujem, nastaviti da se razvija i u 2023, ali ono što predviđam za ovu godinu je da će postojaće društvene mreže izbaciti neke nove formate i feature koji će brendovima olakšati poslovanje, a koje će korisnici ipak na kraju prihvatiti. Smatram da nijednu društvenu mrežu nećemo u potpunosti ostaviti iz sebe, jer svaka od njih ima ciljnu grupu koja je na njoj aktivna. Kada posmatramo iz tog ugla, to uopšte nije loše za brendove, jer imamo mogućnost kreiranja specifičnog sadržaja za određenu ciljnu grupu što povećava broj interakcija koji nam je bitan u fazi razmatranja.

Uz to što si digital marketing manager, na neki način baviš se i influencer menadžmentom. Koliko je značajno komunicirati (većinom) direktno sa influenserima i kakve promene ovo donosi u poslu?

Influencer menadžment je sastavni deo mog posla i sa time sam krenuo još tokom rada u marketinškoj agenciji. U L’Orealu sam imao prilike da krenem da sarađujem sa pojedinim od najvećih influensera na našoj sceni, a projekat je bio takav da je komunikacija bila direktna, bez posredstva agencije. Smatram da je za uspešnu saradnju sa influenserima najbitniji direktan kontakt, odnosno, bolje rečeno on je neizostavan.

Influenseri su najobičniji ljudi kao i svi mi i ne možemo ih posmatrati kao “mašine” za pravljenje sadržaja i uspešnu prodaju proizvoda. Oni tek nemaju radno vreme i zadatak svakog digital marketing menadžera je da im u svakom trenutku bude dostupan. Teško je dogovoriti kampanju putem mejla, bez ličnog kontakta. Lepo je videti se sa njima, popiti kafu, pričati o različitim temama i mogu vam reći da to svi vole.

Na ovom poslu imam odličan odnos sa svim influenserima sa kojima trenutno radimo i volim da im dam “umetničku slobodu”, jer su oni uspešni zbog toga što jesu. Nikoga ne treba ograničavati i stavljati u isti kalup. To je kao da želite, na primer, da prodajete telefon i šminku na isti način. Drago mi je što radim za brend koji mi ovo dozvoljava i smatram da nam je ovakav način rada i sadržaj koji su influenseri kreirali doneo obostrani uspeh i zadovoljstvo. Ovim putem želim sve da ih pozdravim i zahvalim im se na divnoj saradnji!

IMG 0640 WMAN intervju: Bogdan Radenković – digital marketing menadžer za Xiaomi Balkan

Da li ili ne (i kako) uspevaš da odvojiš privatni od poslovnog života? Ili je, kada si u digitalu, neminovno da se ova dva neraskidivo prepliću?

Odabrao sam takvu profesiju da je teško odvojiti privatni od poslovnog života. Kada se bavite digitalnim marketingom skrolovanje po Instagram feedu se razlikuje od skrolovanja neke druge osobe. Takođe, drugačije ću posmatrati bilbord i poruku nekog brenda. Zaključak je da sadržaj posmatram kroz drugačiju prizmu. Konstantno moram da pratim šta se dešava kako bih mogao uspešno da obavljam ovaj posao.

Neko će, na primer, reći da je fotografija odlična i „baciti lajk“. Ja ću razmišljati šta je u pozadini, kakav je caption, koliko lajkova fotka ima, kakve su reakcije, a možda i izračunati engagement rate osobe čiji post vidim na Instagramu. Dovoljno sam vam stvari rekao da shvatite da za mene ne postoji radno vreme. Svako kreira sadržaj sa željom da nešto pokaže i izazove reakciju. Na neki način svi imamo uticaj, a ako imamo otključane profile na društvenim mrežama moramo shvatiti da smo vidljivi svim korisnicima te mreže. Algoritam se konstantno menja, sadržaj morate pratiti i ukačiti šta je trend, a sve ovo se dešava 24/7. Na taj način, privatni i poslovni život mi se i te kako prepliću. Svakako Instagram ili TikTok nisu život, ali su uzeli primat u životima naše generacije. Umem da se isključim i posvetim sebi i ljudima u svom okruženju i drago mi je što sam okružen ljudima koji isto to mogu.

Koji je tvoj savet za one koji žele da njihov biznis “poraste” na društvenim mrežama? Postoji li “recept” za uspeh ili sve funkcioniše po sistemu probe i greške?

Test and learn je nešto kroz šta svaki biznis, a i čovek, mora da prođe. Niko nije uspeo bez greške, samo je bitno da li će se greška ponoviti ili će nam služiti kao lekcija. Za uspeh je neophodno da nikada ne odustajete, da budete konzistentni i temeljno pratite sve što se dešava na društvenim mrežama. Moj savet je da nikada ne gledate unazad, već unapred.

Za rast je potrebno da se korisnik zadrži na sadržaju. Nije neophodno da se sadržaj ili biznis u potpunosti razlikuje od nečeg što već postoji, ali svaki biznis mora imati svoj unique selling proposition, a to je onaj početni korak koji nažalost mnogi preskoče.

Kako bi proveo offline dan, odnosno dan bez društvenih mreža i interneta?

Verovali ili ne, imao sam jedan takav dan ovog leta. Tada sam shvatio šta znači ne razmišljati ni o čemu i u potpunosti se prepustiti uživanju. Kada bi se on ponovio, scenario bi morao da bude isti. More, plaža, sitan pesak, vetar i dobar DJ u pozadini. Dodao bih samo i kajting, pošto ovog leta planiram da naučim da kajtujem, odnosno, probam da naučim. Posle ovog pitanja ne mogu da dočekam leto!

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Pitanja: Jovana Pantić

Comments