Svi znamo koliko frizura može da bude važna. Samim tim je i odluka kome ćete poveriti svoju kosu još važnija. Zbog toga želimo da vam predstavimo našeg današnjeg sagovornika, Dušana Sandića, suosnivača beogradske berbernice Tanko Barbershop. Sa Dušanom smo porazgovarali o tome kako je njegov biznis nastao, kao i o klasičnom konceptu i estetici Tanko Barbershopa. Otkrio nam je šta je, zapravo, dobra frizura, kao i pojedine trendove koje možete da očekujete u predstojećem periodu. Sve detalje o tome kako je Dušan započeo svoju karijeru, kako je njegova ljubav prema zanatu počela i druge zanimljivosti – saznajte u daljem tekstu.

Dusan Sandic Tanko Barbershop 3 WMAN intervju: Dušan Sandić, suosnivač berbernice Tanko Barbershop

Suosnivač si Tanko Barbershopa. Hajde da za početak upoznamo naše čitaoce sa tvojim biznisom. Kako se i kada rodila ideja za pokretanje Tanko Barbershopa? 

Brend Tanko je nastao isključivo iz ljubavi prema zanatu. Dosta vremena pre osnivanja brenda, ideja je krenula da se razvija. Iz prijateljske priče spojio nam se zajednički poslovni cilj, a to je da osnujemo najbolji barbershop u gradu.

Da se malo vratimo u prošlost – koliko ti je kao tinejdžeru bilo važno da imaš dobru frizuru i kako je nastala ljubav za ovim zanatom?

Zapravo, ljubav prema zanatu datira iz perioda detinjstva kada sam pridavao ogromnu pažnju svojoj frizuri. U početku je to bilo tako, želeo sam dobru frizuru, a kasnije se kutak mašte razvio sa idejom da to stvorim na tuđoj glavi. Kao mlađi, znao sam da svu svoju ušteđevinu potrošim kod raznih frizera kako bih posmatrao njihov način rada.

Dusan Sandic Tanko Barbershop 6 WMAN intervju: Dušan Sandić, suosnivač berbernice Tanko Barbershop

Verujemo da su ti dani ispunjeni klijentima i obavezama. Šta su u tvom poslu najveći izazovi, a šta najveće nagrade?

Najveći izazovi su promene koji sami sebi međusobno diktiramo sa klijentima. Osećaj njihovog zadovoljstva je neprocenjiv. Smatram da su ljudi koji rade ono što vole – srećni, a uz to i svojim radom ljude i činimo srećnim.

Da li možeš da izdvojiš tipove frizura i brada koji će biti aktuelni do kraja godine?

Poslednjih nekoliko godina muškarci su više posvećeni sebi i znaju šta žele, što mnogo širi izbor. Mislim da je sledeći mainstream French Crop kao frizura, i kraće izduženije brade.

Dusan Sandic Tanko Barbershop 11 WMAN intervju: Dušan Sandić, suosnivač berbernice Tanko Barbershop

Koji trend u muškim frizurama smatraš da nikada ne bi trebalo da se vrati?

Smatram da ne postoji loš trend frizure, već način na koji ga muškarci nose. (smeh)

Koliko su klijenti otvoreni da eksperimentišu sa kosom i da li ima određenih frizura koje su često tražene?

Najčešće tražena stvar je još uvek, naravno, Fade – sa raznim varijacijama dužine. Klijenti su otvoreni za sugestije, ali mislim da je najbolja kombinacija njihovih želja u našoj izvedbi.

Dusan Sandic Tanko Barbershop 9 WMAN intervju: Dušan Sandić, suosnivač berbernice Tanko Barbershop

Jedinstveni Tanko Barbershop prostor definitivno vas izdvaja od ostatka konkurencije. Zbog čega ste se odlučili za koncept starinske berbernice?

Koncept naše berbernice je povezan iz mnogo sfera, ali najviše datira iz naših zajedničkih interesovanja. Nju odlikuje kombinacija old-schoola i street arta koju su mnogi smatrali nemogućim. Sama autentičnost beogradskih ulica i restauriranih stolica iz šezdesetih i sedamdesetih su samo jedan od “nemogućih” primera koji krase našu radnju.

Vaš prostor uvek krasi barem jedna ilustracija lokalnih umetnika, koja je na prodaju. Zašto smatraš da je ovaj vid podrške umeticima važan i kako je uopšte došlo do te ideje?

U saradnji sa galerijom “Štab” pokrenuli smo zajednički koncept povremene promene arta na poleđini naše radnje, tačnije na najupečatlivijem zidu čijom promenom na nekoliko meseci menjamo i čitavu energiju prostora.

Dusan Sandic Tanko Barbershop 1 WMAN intervju: Dušan Sandić, suosnivač berbernice Tanko Barbershop

Da li su se među tvojim klijentima našle i pojedine poznate ličnosti i da li si nekada razmišljao da radiš specifične muške frizure za određene kampanje ili snimanja?

Dolazimo do stavke gde naš posao nosi odgovornost. Mnoge naše mušterije su viđene ličnosti i ono što uradimo u našem prostoru diktiraće trend.

Kome poveravaš svoju kosu? Da li si “sam svoj majstor” ili se o tvojoj kosi brine neko drugi?

Neću biti skroman, oko mene rade najbolji majstori ovog zanata. Moje poverenje ima onaj koji je najraspoloženiji u prostoru. 

Dusan Sandic Tanko Barbershop 10 WMAN intervju: Dušan Sandić, suosnivač berbernice Tanko Barbershop

Imajući u vidu tvoje dosadašnje iskustvo, da li imaš savet koji bi podelio sa nekim ko želi da se upusti u berberske vode?

U moru biznis i zanatske kreativnosti koje odlikuju naš posao, mlađim generacijama bih savetovao da sebe predaju na svoj način i, kao i u svakom poslu, do rezultata se dolazi isključivo svojim radom. Ovaj zanat je nepresušna reka i prva rečenica koju sam naučio kada sam krenuo da radim je: Kada misliš da sve znaš, znaj da ne znaš ništa.

Fotografije: WANNABE Media

Nenad Grubanoski

Comments