Naš sagovornik je Filip Ugrenović, stand up komičar i voditelj, koji pored toga iza sebe ima dugu karijeru kao scenarista, ali i copywriter i marketar. U nastavku intervjua saznajte kako je došlo do ovog nesvakidašnjeg spoja, kao i kako je Filip ušao u svet stand up komedije i pisanja scenarija za emisije. Takođe, Filip nam je otkrio kako se suočava sa kreativnim blokovima, u čemu sve pronalazi inspiraciju za svoje tekstove i koje savete ima za mlade ljude koji žele da krenu sličnim putem.

IMG 4084 WMAN intervju: Filip Ugrenović, stand up komičar i voditelj

Kako si? Kako ti je počela 2023. godina?

Godina je počela još prošle godine dvema sjajnim žurkama 29-og i 30-og, nastavila se uz dve žurke 31-og i onda još dve žurke tokom prva dva dana 2023-e. I kada ti godina počne sa toliko dobrih žurki, nekako očekuješ da najbolja žurka tek sledi. Kolega Srđan Olman i ja smo staru godinu ispratili zaista brutalno dobrim prednovogodišnjim nastupom, tako da, naravno, očekujem i mnogo žurki na bini za vreme naših predstava.

Ti si stand up komičar, TV scenarista, kao i TV, radio i event host, a baviš se i marketingom i copywritingom. Kako sve postižeš i da li ti nekada ponestane inspiracije?

Možda je bolje pitanje da li ikada imam inspiracije (smeh). Svi ti poslovi su poprilično povezani, na zapadu već decenijama najpre angažuju komičare za ostale poslove koje si nabrojala. Kod nas i dalje tu poziciju drže glumci. Tako da, u principu, inspiracija za jedan posao mi daje energiju, a samim tim i inspiraciju, za sve ostale poslove. Znam da zvučim kao Džej Šiti, ali stvarno jeste tako.

IMG 4018 WMAN intervju: Filip Ugrenović, stand up komičar i voditelj

Kako si ušao u svet stand up komedije i pisanja scenaria za emisije? Da li si oduvek znao da je ovo putanja kojom želiš da ideš?

Znao sam da ovo jeste putanja, ali pojma nisam imao da se to zove stand up komedija. I nekako svi moji prethodni poslovi su vodili ka ovom. Zanimljivo je da je moj prvi nastup bio u ”Kasini”, ali onoj staroj gradskoj pivnici na Terazijama. Tu ništa nije valjalo osim jedne stvari – mog osećaja da to hoću da radim! Kasnije, neko bi rekao i mnogo kasnije, sam skapirao i kako se taj posao obavlja…

Što se tiče emisija, vodio sam jedan program na Ekonomskom fakultetu gde je jedan od gostiju bio i Ivan Ivanović. On me je pozvao da probam da radim kod njega i tu sam se zadržao skoro sedam godina. Ne na probi, nego na radu (smeh). A kada kreneš od Ivanovićeve emisije, odmah stekneš ogromno iskustvo i baš baš važno stavku u svom CV-ju.

Bio si saradnik i učesnik emisije “Veče sa Ivanom Ivanovićem”, bio si voditelj jutra na NAXI radiju, radio na Radiju 3 i S radiju. Imaš li projekat ili dosadašnju saradnju koja ti je najdraža?

U principu mi je najdraže kad sam sam svoj gazda, kada se sam bavim komedijom i kad sam sam na sceni pred publikom. Najbolja stvar kod stand up komedije je što odmah vidiš rezultate svog rada. Bukvalno dok radiš posao. Ne čekaš da se nešto proda ili neke rejtinge, sve je odmah tu. I ako je dobro odrađen posao i ako je odrađen loše.

Od pomenutih mi je sigurno najdraži rad sa Ivanom, ali i rad na Radiju 3 dok sam imao, barem zvanično, funkciju urednika. Radio je nikad življi i nikada vlasnici nisu zarađivali više, ali ipak – i nikada se manje nije ulagalo u voditelje i u brend osobe koja se pojavljuje ispred mikrofona. I to je velika mana za nas koji to volimo da radimo, tako da danas svakako više biram televiziju.

IMG 4042 WMAN intervju: Filip Ugrenović, stand up komičar i voditelj

Kao scenarista i komičar sigurno se susrećeš sa kreativnim blokadama. Šta radiš u trenucima kada prave reči jednostavno ne izlaze iz tebe?

Ništa. Ali to je stvarno ceo odgovor. Zaista onda mogu samo da ne radim ništa. Nekada je bolje sačekati da inspiracija dođe nego se siliti. Taj posao baš retko kada bude dobar. I verujem da to ne važi samo za moju profesiju.

U čemu pronalaziš inspiraciju za svoje tekstove? Da li bi rekao da život sam piše komedije?

Apsolutno da. Ne bi verovala, ali inspiracije mi je i ovaj razgovor sa tobom, a onda će sigurno biti i vožnja sa taksistom koji me vozi, pazi sad ovo – do frizera. Sve može biti inspirativno, samo ako se poklopi da posmatraš stvari iz tog jednog malog, ali važnog ugla.

Gde možemo pogledati tvoj stand up show?

U Beogradu u klubu ”Ben Akiba”, u Novom Sadu u klubu ”Gerila”. To su standardna mesta gde sam svakog meseca, a za više mesta zapratite me na instagramu. Taman da vidim koliko ljudi ovo  zapravo čita (smeh).

Untitled 2 1 WMAN intervju: Filip Ugrenović, stand up komičar i voditelj

Kakav je tvoj osvrt na stand up scenu u Srbiji? Postoji li veća potražnja i ko su komičari koje i sam pratiš i koje bi preporučio našim čitaocima?

Smisao za humor je kod svakoga drugačiji, i to je najveća mana ovog posla. Možeš ti imati savršen nastup, ali nekome to jednostavno nije smešno, rade ga druge stvari. I zato mi je baš drago što smo svi na neki drugi način udareni. I siguran sam da će svako biti prezadovoljan sa barem polovinom mojih kolega. Potražnja je stvarno sve veća i veća. Nastupi su uglavnom rasprodati nekoliko dana pre izlaska na svcenu, što  je odlično. I za nas, i za publiku.

Iza sebe imaš dve stand up predstave, da li je u planu i treća? Šta možemo očekivati od tebe u 2023. godini?

Očekujem potpunu reorganizaciju jedne od te dve predstave, mnoge stvari su se promenile, pa će morati i ona. A onda očekujem i potpuno novi tekst. Ovo je poprilično ambiciozno, ali da tebi sad ovo nisam rekao, nikada ne bi javnost za to saznala i nikada se ne bih naterao da konačno uradimonošto sam zacrtao.

IMG 4027 WMAN intervju: Filip Ugrenović, stand up komičar i voditelj

Danas se i mnogi influenseri stavljaju u ulogu komičara na društvenim mrežama. Koje influensere ti pratiš, odnosno koji uspevaju da izmame tvoj osmeh?

Šta god da uradi porodica Ćalović, bilo kod od njih četvoro, mene oduševi. Neuspehdžokeru me isto nasmeje i samo kad ga pogledam. Ima ih još. I sve ih je više. I nadam se da će ih još višei biti. Najteži je taj prvi korak, taj prvi klip. Pobeđivaje straha od eventualnog neuspeha. I nekako bih baš voleo da se neki novi kvalitetni klinci opuste.

Koji je tvoj savet za mlade ljude koji žele da uđu u stand up svet ili se kroz komediju probiju na društvenim mrežama?

Upravo samo da se opuste. Bregu su odbili u muzičkoj školi jer su mislili da je netalentovan. Postao je svetska faca. Petar Kralj nije mogao da upiše FDU, a postao je legenda. Diznija su smatrali nemaštovitim, a uspeo je da stvori najmagičniji svet. Maja Nikolić je odbijena u horu… Okej, nema veze.

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Pitanja: Jovana Pantić

Comments