Ljubav prema putovanjima je ono što Marko Mrkšić gaji od detinjstva, do danas se trudeći da poseti sve poznate i manje poznate destinacije Srbije i sveta. Marko je agent za putovanja u beogradskoj turističkoj agenciji Super Star Travel, koja putnicima organizuje nesvakidašnja, zabavna individualna i grupna putovanja, u potpunosti posvećena svakom putniku ponaosob. Sa Markom smo, između ostalog, popričali o tome kako bira svoju sledeću destinaciju, šta je ono što tamo voli da iskusi, njegovom najluđem doživljaju, preporukama za zadivljujuće lokalitete Srbije i sveta i – kako je dobio nadimak Airmrle

Marko Mrksic 1 WMAN intervju: Marko Mrkšić, travel specialist u agenciji Super Star Travel

Travel agent si u agenciji Super Star Travel, koja putnicima organizuje nesvakidašnja individualna i grupna putovanja. Za one koji nisu upoznati, šta sve podrazumeva tvoja pozicija? Koje destinacije su u vašoj ponudi?

Kao zaposlen u agenciji moja pozicija je agent za putovanja i prodaju avio-karata. U našoj ponudi se mogu naći sva mesta na planeti i pronalazimo najbolje opcije za naše putnike.

Po čemu se Super Star Travel izdvaja u odnosu na ostale turističke agencije?

Zaposleni u agenciji imaju individualni pristup svakom putniku i stojimo na raspolaganju 24 č.

Na tvom LinkedIn profilu piše da si travel specialist. Šta to podrazumeva?

Posvećen sam svakom klijentu i trudim se da ispratim njihova putovanja od početka do kraja.

Marko Mrksic 3 WMAN intervju: Marko Mrkšić, travel specialist u agenciji Super Star Travel

Kako si došao na ideju za nick Airmrle?

Dugi niz godina sam radio kao stjuard u avio-kompaniji. Prezivam se Mrkšić, a nadimak mi je Mrle, pa se iz tog razloga dodalo Airmrle. Po tom nicku sam i dan-danas prepoznatljiv.

Početkom januara si u Srbiji posetio zadivljujuće lokalitete – Soko-grad i Mačkov kamen. Šta je to što te najpre privuče da posetiš određenu destinaciju – istorija, umetnost, gastronomija…?

Uživam u putovanjima. Bilo to na dan, vikend ili više dana, to je reset za moj organizam. Svega tu ima pomalo što me privuče da posetim određenu destinaciju. Konkretno za ova dva lokaliteta definitivno su njihovi vidikovci i pogled. Obožavam prostranstvo, slobodu. Naša Srbija je veoma lepa i ima mnogo toga da pruži.

Šta je prvo što uradiš kad posetiš novu destinaciju? Šta voliš da iskusiš?

Čim stignem u hotel odmah krećem u obilazak. Volim da se upoznam sa okolinom, šta mi je u blizini i da imam orijentaciju za dalje.

Marko Mrksic 7 WMAN intervju: Marko Mrkšić, travel specialist u agenciji Super Star Travel

Ne zna se tačan broj destinacija koje si posetio, ali verujem da pamtiš svoje najluđe iskustvo? Ukratko nam opiši događaj koji ti je ostao na srcu.

Bilo je raznih iskustava, a najsvežije je za doček 2022. godine. Posetio sam Ankaru, i prvo veče dok sam obilazio grad, uđem u jedan park jer mi se svideo jedan objekat da fotografišem. Počela je da pada kiša, hladno. Ja natrontan, sa rancem i kišobranom, gledam kako najbliže da priđem da uhvatim kadar. Na tom mestu je bilo i slabije osvetljenje. Neću da kružim, već krenem preko travnjaka i dođem do jednog dela gde sam pretpostavio da mogu da se spustim i nastavim ka tom objektu što sam naumio.

Delovalo je kao mermerno sve, a od kiše se nije lepo videlo. Zakoračim i, gle čuda, upadnem u fontanu – ogromni bazen. Taj prvobitni šok… Ne mogu da vam opišem šta me je snašlo. Sva sreća, voda je bila samo do kolena. Izletim napolje i uhvati me snažan smeh.

Da li je vredelo sve ovo da bih ostvario svoj cilj? Uhvatim prvi taksi, presvlačenje u hotelu i vratim se ponovo na započeto. Od tada vodim računa i ne brzam sa odlukama. Nikad to neću zaboraviti. Moje reči ne mogu da dočaraju taj momenat. Slatko se ismejem svaki put kad se setim te noći.

Koju domaću, a koju stranu destinaciju bi svakome preporučio da poseti – i zašto?

Domaća destinacija je definitivno Stara planina sa okolinom. Vodopad Tupavica, Donji Piljski vodopadi, Rosomački lonci, vidikovac Kozji kamen, Bigar vodopadi, kao i selo Topli Do. Prelepa priroda, nema gužve.

Od stranih destinacija, čest sam gost Istanbula i Beča. Jednostavno, ta dva grada su po mom ukusu i obožavam njihovu energiju, živost, znamenitosti, hranu.

U Istanbulu, moje najdraže mesto je pored Ortakoj džamije sa čuvenim mostom preko Bosfora. U Beču volim sve. Svaka zgrada ima svoju istoriju i sve je tako lepo očuvano, sređeno. Slatke poslastice su mi omiljene.

Marko Mrksic 6 WMAN intervju: Marko Mrkšić, travel specialist u agenciji Super Star Travel

Koju destinaciju bi preporučio kao idealnu za romantiku, koju za avanture, a koju za porodično putovanje?

Maldivi su definitivno vrlo romantični za parove; avanturistička putovanja sa safari turama u Južnoj Africi, Tanzaniji ili Keniji, a za porodice tu je Punta Kana (Dominikanska Republika), kao i Turska rivijera sa all-inclusive konceptom za letnja putovanja.

Kojoj lokaciji se uvek rado vraćaš?

Kao što sam već naglasio, Istanbul i Beč imaju posebno mesto u mom srcu.

Šta sledeće planiraš da posetiš?

Mnogo toga je u planu za ovu godinu, a najzanimljivije dolazi početkom februara. Posetiću Jordan i proputovati kroz sve bitne turističke lokalitete. Jordan se mnogo traži u poslednje vreme, pa taman da za putnike imam informacije iz prve ruke.

Koji savet bi dao svakom putniku kad bira svoje sledeće putovanje?

U zavisnosti od toga u koju se zemlju putuje, smatram da putnik treba da bude upoznat sa kulturom i običajima svake destinacije. Trudim se da svojim pričama putniku približim i dam sve neophodne informacije.

Fotografije: WANNABE Media

Dušan Veselinović

Comments