Naš sagovornik je Nebojša Mandić, generalni direktor kompanije Intereuropa – Logističke usluge Beograd. Sa preko 30 godina rada u logistici, Nebojša je iskusni lider, mentor i motivacioni govornik, sa velikim znanjem u strategijskom razvoju, organizaciji i menadžmentu, finansijama, HR-u, prodaji i informacionim sistemima. Nebojša je dugi niz godina radio i u kompaniji DHL Global Forwarding gde je, takođe, bio generalni direktor. Školovao se u Lujzijani i na Bledu, gde je specijalizovao korporativnu kulturu. Član je Upravnog odbora Srpske asocijacije menadžera. Sa kakvim poslovnim izazovima se dnevno susreće, čemu je lično doprineo u razvoju kompanije Intereuropa i šta podrazumeva princip poslovanja win win win – saznajte u nastavku teksta.

Nebojsa Mandic 1 WMAN intervju: Nebojša Mandić, generalni direktor kompanije Intereuropa   Logističke usluge Beograd

Generalni direktor ste kompanije Intereuropa – Logističke usluge Beograd, koja ima tradiciju dugu preko 70 godina. Šta vaša uloga podrazumeva, sa kakvim izazovima se susrećete?

Kao prvi među jednakima, odgovoran za poslovanje kompanije u Srbiji, imam ulogu koja podrazumeva niz različitih aktivnosti. S obzirom na to da smo u uslužnoj industriji i pružamo logističke usluge, visok kvalitet i zadovoljstvo klijenata nalazi nam se u fokusu. Veoma nam je važno i zadovoljstvo zaposlenih, i tu imamo različite aktivnosti usmerene na razvoj perspektivnih kadrova. Pritom, usredsređeni smo na kontinuirani razvoj poslovanja što u današnje vreme, zbog multidimenzionalne krize sa kojom se čitav svet suočava, zaista predstavlja poseban izazov. Tu su inflacija, ekonomska nestabilnost, brze promene u odnosima ponude i tražnje, kriza energenata, nedostatak kadrova, itd.

Do sada smo, u svom poslovanju, uspevali da nađemo prave odgovore na ova otvorena pitanja i nemam sumnje da ćemo to uspevati i ubuduće. Bavimo se međunarodnim transportima različitih vrsta, posredovanjem u carinskim postupcima, skladištenjem, distribucijom, jednom rečju – logistikom koja je danas u svetu važnija nego ikad i mogu vam reći da je logistika kao voda, uvek pronađe svoj put. To se do sada potvrdilo nebrojeno puta i potvrđuje se i danas.

Ovu funkciju obavljate preko godinu dana. Čemu ste lično doprineli u razvoju kompanije – šta se promenilo pod vašom upravom?

Pozicija na kojoj se nalazim privukla me je kao svojevrsni profesionalni izazov. Došao sam s namerom da svoje iskustvo stavim u funkciju postizanja ciljeva koji su postavljeni poslovnim planovima. Ako bih, od niza oblasti u kojima delujem, izabrao jednu, rekao bih da sam unapredio aktivno vođenje ljudi. Formirali smo snažan management team, sastavljen od najboljih lidera, unapredili nivo poverenja, komunikaciju, međusobnu saradnju i tako postigli svojevrstan efekat lavine – da svi sektori i sve filijale rade na visokom nivou i da svi neprestano napreduju. Tako se celokupna kompanija razvija.

Nebojsa Mandic 4 WMAN intervju: Nebojša Mandić, generalni direktor kompanije Intereuropa   Logističke usluge Beograd

Na kojim projektima trenutno radite?

Nakon uvođenja savremenih informacionih sistema u svoje usluge, do kraja ove godine ćemo uvesti i napredni sistem za skladišno poslovanje i carinsku evidenciju. Tako, sa jedne strane, u realnom vremenu imamo sve potrebne poslovne informacije, a sa druge strane – to nam omogućava da radimo detaljne analize na osnovu kojih donosimo odluke. To i klijentima omogućava da putem internet sajta dobiju pravovremene informacije u vezi sa uslugama koje koriste, poput statusa distribucije, transporta i sl.

Pored toga, u završnoj smo fazi implementacije strateškog projekta na kojem smo intenzivno radili proteklih godinu dana, a reč je o uspostavljanju distributivnog centra za velikog internacionalnog klijenta. To je kompanija koja ima proizvodnju u više zemalja sveta i mi ćemo voditi prijem proizvoda iz tih zemalja, skladištenje, inventar i carinsku evidenciju, a na kraju otpremu i izvoz proizvoda na destinacije u centralnoj i istočnoj Evropi, Bliskom istoku… Da pokušam da vam približim kompleksnost ove logističke operacije, mogu vam reći da će se usluge pružati u objektu od preko 20.000 kvadratnih metara i podrazumevaju preko 300 različitih poslovnih scenarija, odnosno različitih kombinacija prijema, skladištenja i otpreme.

Da li kompanija ima dugoročne planove za naše tržište?

Svakako, grupacija Intereuropa vidi tržište Srbije kao tržište sa velikim potencijalom za rast. I pored pomenute multidimenzionalne krize sa kojom se suočava čitav svet i velike neizvesnosti koja vlada, kompanija neprestano ulaže kod nas. Svi projekti koje sam pomenuo iziskuju značajna sredstva i, u pravu ste, tu ne stajemo. Ipak, o daljim planovima govorio bih nekom narednom prilikom.

Nebojsa Mandic 6 WMAN intervju: Nebojša Mandić, generalni direktor kompanije Intereuropa   Logističke usluge Beograd

Pre Intereurope, radili ste i u kompaniji DHL Global Forwarding, gde ste, od 2014. do sredine 2021, takođe bili generalni direktor. Pored ovoga, a između ostalog, imate iskustvo i u strategijskom razvoju, menadžmentu, finansijama, HR-u, prodaji i informacionim sistemima. Da li postoji branša koja vam je lično najzanimljivija i zašto?

Da, biti na čelu organizacije zahteva mnoštvo različitih veština, hrabrost, nepokolebljivost i još mnogo toga. Svoj fokus usmeravam na aktivno vođenje ljudi i vođenje organizacije do postizanja planiranih ciljeva. Verujem da onaj ko ima veštine da uspešno vodi ljude, može uspešno da vodi različite organizacije. Kao i sve drugo, i način na koji se danas aktivno vode zaposleni je evoluirao. Da bi lider bio uspešan neophodno je, na prvom mestu, da je kadar da menja sebe. Ako može da menja i unapređuje sebe, postoji velika verovatnoća da može i druge. Zatim, neophodno je da se sa izazovima suočava timski. Da bi tim bio uspešan, potrebno je da u njemu vlada poverenje, da svi dele isti interes, kao i da postoji međusobno poštovanje, odnosno prostor da svako ima svoje, drugačije mišljenje. Kada su ove pretpostavke ispunjene i kada svi jasno i nedvosmisleno razumeju ciljeve koje treba postići, u najvećem broju slučajeva sledi uspeh. To je ono što me pokreće, motiviše i ispunjava, da sa postojeće pozicije u poslovanju as is, utičem na dostizanje željene pozicije to be, na zadovoljstvo klijenata, zaposlenih i vlasnika. Jednom rečju – win win win.

Član ste Upravnog odbora u Srpskoj asocijaciji menadžera – SAM, koja je prevashodno usmerena na čoveka, a ne na kompaniju. Na koji način pomaže zainteresovanima? Koje je vaše konkretno zaduženje?

Dugogodišnji sam član SAM-a i član Upravnog odbora poslednje dve i po godine. Kao asocijacija koja je usmerena na člana, na menadžera, drugačiji smo od drugih poslovnih asocijacija i na to smo veoma ponosni. Pored promocije i unapređenja menadžerske struke kojima se svakodnevno bavimo, imamo niz aktivnosti koje razvijaju menadžere, usmerene su na njihovo bolje informisanje, ostvarivanje niza različitih kontakata i koje im omogućavaju da razvijaju i sebe i poslovanje koje vode. Istakao bih to da su aktivnosti usmerene i na korporativne menadžere, ali i na preduzetnike.

U Upravnom odboru i među članovima nalaze se veoma uspešni korporativni lideri, kao i izuzetno uspešni preduzetnici. Imamo i mnogo mladih menadžera koji napreduju u svojim karijerama. Na čelu SAM-a je predsednik Dragoljub Damljanović, direktor kompanije Schneider Electric, a sve aktivnosti veoma uspešno organizuje Izvršna kancelarija na čelu sa Jelenom Bulatović, izvršnom direktorkom. Kroz Forum menadžera, Business Talk, Veče sa… i druge formate, članovi mogu da se upoznaju sa veoma interesantnim ljudima i sa nizom važnih informacija koje im mogu biti od koristi.

Nebojsa Mandic 5 WMAN intervju: Nebojša Mandić, generalni direktor kompanije Intereuropa   Logističke usluge Beograd

Od edukativnih aktivnosti naveo bih Mentorski program gde članovi dele svoje iskustvo sa drugim, uglavnom mlađim članovima, i SAM Akademiju, program koji je započet prošle godine, bez obzira na izazove prouzrokovane pandemijom, a gde polaznici, koji ne moraju nužno biti članovi SAM-a, na jedinstven način mogu da uče od najboljih menadžera. Taj program nije zasnovan na teoriji, već na praksi i stečenim iskustvima. Čast mi je da pomenem da sam i ja jedan od predavača i ponosan sam na činjenicu da sam i prošle i ove godine dobio veoma dobre povratne informacije i ocene od polaznika. Krune ovih aktivnosti, a ima ih zaista mnogo, jesu Junski susret koji zaokružuje prvu polovinu godine, i SAM Gala veče kad se dodeljuju nagrade izuzetnim pojedincima i kompanijama. Centralno mesto tu zauzima nagrada za Menadžera godine. Svi verujemo da se SAM, nakon 15 godina postojanja, pozicionirao kao vodeća poslovna asocijacija kod nas. To potvrđuje i najveći broj članova koje SAM sada ima, a šta svi zajedno radimo najbolje opisuje naš moto: Jaki menadžeri. Jake kompanije. Jaka Srbija.

Budući da imate više obaveza i zaduženja, na kojin način balansirate između poslovnog i privatnog života?

To je stvar organizacije. Ako istinski želite da se posvetite i poslu i porodici i sebi, rekreaciji, kulturi… moguće je. Porodičan sam čovek, u braku sam, imam suprugu, imamo dvojicu odraslih sinova koji su završili fakultete i počinju da grade svoje karijere. Aktivan sam i u poslu i u društvenom životu, ali nalazim vremena za prirodu, rekreaciju i kulturu. Volim hiking, skijanje na snegu, ali i na vodi, i redovno se rekreiram. Redovno trčim i radim gimnastiku. Volim da pročitam dobru knjigu, da odem u pozorište ili bioskop. Sve se to može kad se zaista hoće. Balans između poslovnog i provatnog života je veoma važan za uspeh. Da bi on bio održiv i da bi mogao da traje, neophodno je čovek bude ispunjen i zaokružen.

U neobaveznom razgovoru ste nam rekli da gajite ljubav prema centru Beograda, ćeten alvi… Šta volite da radite u slobodno vreme i prema čemu ste strastveni?

Moja prva adresa bila je u današnjoj Ulici kralja Milana, pored tadašnjeg restorana London. Odatle potiče taj sentiment prema centru Beograda. I pored toga što već dugo živim “sa one strane reke” – na Novom Beogradu i u Zemunu, i danas volim da prošetam tom ulicom; da prođem kroz Pionirski park, pored Starog i Novog dvora, Narodne skupštine i obavezno da svratim, i pored toga što ređe jedem slatkiše, kod Pelivana na ćeten alvu ili kadaif.

Nebojsa Mandic 7 WMAN intervju: Nebojša Mandić, generalni direktor kompanije Intereuropa   Logističke usluge Beograd

Pored interesovanja koja sam već pomenuo, mogao bih da izdvojim istraživanje vina. Volim da čitam o vinskoj kulturi, o proizvodnji vina i uopšte da učim o tome. Čini mi se da što više saznajem, sve više stičem utisak da sam tek zagrebao površinu i da je to svojevrstan okean koji nikada ne može do kraja da se istraži. Svakako, volim i da probam različita vina i posećujem sajmove. Tu svako koga ova tema interesuje može da, na prvom mestu, upozna izuzetno interesantne ljude, vinare i one koji se okupljaju oko vina, ali i da spozna nove ukuse i da mnogo nauči. Posebna je draž uparivanje hrane i vina i to zaista predstavlja praznik za sva čula.

Fotografije: WANNABE Media

Dušan Veselinović

Comments