Beogradski Rajićeva Shopping Center je ovog meseca proslavio 6. rođendan, obradovavši posetioce svojevrsnom četvorodnevnom proslavom, punom uzbudljivih sadržaja. Na čelu cele organizacije je direktor ovog šoping centra, Nemanja Savčić, koji radi na tome da Rajićeva postane urbana destinacija Beograda, koja će služiti kao jedinstveno stecište opuštanja i zabave. Sa Nemanjom smo porazgovarali o tome šta je to što Rajićevu izdvaja od drugih šoping centara, o nesvakidašnjem aktuelnom programu, kao i o sadržajima koji nas tek očekuju…

Nemanja Savcic 1 WMAN intervju: Nemanja Savčić, direktor Rajićeva Shopping Center

Povodom proslave rođendana Rajićeva SC, lansirana je interaktivna aplikacija i audio-tura RAJIĆEVA’S BGD FASHION TOUR, koja posetiocima govori o bogatoj istoriji beogradske mode – o ljudima i događajima koji su popločali put modnog stila srpske prestonice. Recite nam nešto više o tome i kakve zanimljivosti nam aplikacija i modna tura donose?

Inspiracija za ovakav inovativan projekat i poklon svim posetiocima Rajićeva SC je upravo Beograd, sa svim svojim nebrojeno dobrim osobinama. Deo tog Beograda smo i mi sami. Neretko i ne vidimo koliko je naša istorija značajna i bogata, a samim tim i ne vidimo koji su naši potencijali i dometi. Istorija je bitna za ovaj grad, ali imamo utisak da se nije dovoljno posvetila pažnja istoriji mode koja je u Srbiji započela upravo ovde, u ulici Kneza Mihaila i okolini. 

Mnogi ne znaju da je Beograd u periodu od kraja 19. i početka 20. veka nazivan „poslednjim Istanbulskim Bazarom i prvim Pariskim Magazinom“, što zapravo pokazuje koliko je geografska pozicija grada i razvoj mode u tom periodu bio bitan. Tadašnji modni kreatori su bili veoma bitni i poštovani u Srbiji, a njihovi modeli su bili traženi u okvirima evropskog džet-seta, pa i na dvorovima evropskih kraljevskih porodica. Zanimljivo je da su krojači u tom periodu bili svojevrsna preteča influensera današnjice i da su kreirali trendove tog vremena. 

O svemu ovome, a i o mnogim drugim zanmljivostima se može naučiti kroz modnu aplikaciju – RAJIĆEVA’S BGD FASHION TOUR. Sama aplikacija ima za cilj da kroz moderne tehnologije posetiocima Rajićeva SC i stanovnicima Beograda omogući da, koristeći mapu na aplikaciji, obiđu nekoliko najbitnijih lokacija u ulici Kneza Mihaila i okolini, i da kroz audio-sadržaj na aplikaciji čuju najzanimljivije priče tog doba o epicentru modnih dešavanja. Modna tura se završava odakle i počinje – u srcu grada, u Rajićeva Shopping Centru. 

U okviru rođendana ste priredili i celodnevni multidisciplinarni događaj na platou ispred Rajićeva SC, koji je uključio oslikavanje murala, kreativne modne radionice i jedinstvena iskustva virtuelne realnosti, pa sve do KLUBOSLAVIJA žurke i di-džeja MKDSL. Vaš brending plan je da Rajićeva Shopping Center postane urbana destinacija Beograda – šta pod time podrazumevate i na koji način to planirate da ostvarite?

Naši posetioci nas prepoznaju kao trending lokaciju u centru grada. Sa tim u vezi, naša ideja i brending pravac zapravo jesu, kako mi volimo da kažemo „urbana destinacija“, i najveći deo koncepta naše marketing strategije obuhvata takav pristup i komunikaciju. Jedan od takvih poteza i jeste, pre svega, otvaranje HUGO radnje u Rajićeva SC, kao još jedan od najvećih svetskih brendova koji se mogu naći u našem centru. Zadovoljstvo nam je da smo ovogodišnju proslavu 6. rođendana organizovali upravo zajedno sa brendom HUGO i Fashion Company kroz nekoliko izuzetno zanimljivih dešavanja. 

Nemanja Savcic 2 WMAN intervju: Nemanja Savčić, direktor Rajićeva Shopping Center

Povodom proslave ste ujedno organizovali i dve humanitarne akcije – promociju knjige „Drvene lutke“ Đorđa Mitrovića i izložbu modnih crteža eminentnih domaćih modnih dizajnera. Recite nam nešto više o ovim projektima i kome se donira sakupljen prihod?

Promocija knjige „Drvene lutke“ Đorđa Mitrovića je bila izuzetno dobro posećena i medijski propraćena, ali bih pre svega istakao emociju i pozitivnu energiju koju je taj događaj doneo. Posle pročitanih tek nekoliko stranica izuzetno zanimljive knjige, ta pozitivna energija je bila još dominantnija i veoma nam je drago da smo bili u prilici da sarađujemo sa autorom knjige.

Humanitarna izložba će tek doneti prihode koji će biti donirani. 

I do sada smo bili aktivni na polju humanitarnog rada, a istakao bih izuzetnu saradnju sa Fondacijom Humana Srca sa kojom smo imali nekoliko projekata, a u planu su i mnogi drugi. Mišljenja smo da svaka kompanija može da bude društveno odgovorna i da, na zaista razne načine, pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija. 

Prema vašem mišljenju, šta je to što Rajićeva Shopping Center izdvaja od drugih tržnih centara u Beogradu?

Ono što Rajićeva SC izdvaja jeste, pre svega, lokacija – ne samo da smo locirani u epicentru gradskih dešavanja ili, kako mi volimo da kažemo, „u srcu grada“, već je vrlo zanimljiva pozicija gde se sudaraju moderni Beograd sa svim šarmom izraženim kroz ugostiteljske i zabavne sadržaje, već smo i na mestu gde se ta moderna lokacija susreće sa istorijskim Beogradom, i to kroz najrazličitije epohe – od vremena i pre Turaka preko predratnog, socijalističkog, pa sve do današnjeg – modernog Beograda. Rajićeva SC, rekao bih, preuzima deo tog šarma i sa svojom jedinstvenom arhitekturom, eksterijerom, zakupcima i našim posetiocima, gde čini jednu posebnu destinaciju kako za kupovinu, tako i za kvalitetan društveni život. 

U pogledu tržišta Srbije, pojedini brendovi imaju radnje isključivo u Rajićeva SC, kao što su MiaMaya, Scotch&Soda i dr. Kako se uopšte dešava to da se određeni zakupac pojavi u tržnom centru – i šta mora biti ispunjeno da bi se tu zadržao?

Ponosni smo na to da brendovi kao što su Scotch&Soda, Dune London, Vapiano, MiaMaya Fashion Concept Store i mnogi drugi, mogu da se nađu samo kod nas. Osim toga, još neki zakupci, poput Outdoor Sports su svoj uspešan razvoj započeli upravo kod nas. Modni brednovi su za nas vrlo bitni, pa je taj tenant-mix suštinski važan i sa tim u vezi smo u prošloj godini ponudu proširili sa PINKO i HUGO asortimanom, kao jednih od vodećih svetskih brednova.

Sa druge strane, podjednako je bitno održati Rajićeva experience i kroz društvene sadržaje, poput restorana koji imaju jedinstveni rooftop i najlepši pogled u gradu, kao i najnoviji koncept velike dečje igraonice Galaktika, koja je takođe nedavno otvorena. 

Nemanja Savcic 3 WMAN intervju: Nemanja Savčić, direktor Rajićeva Shopping Center

Otkako ste došli na poziciju direktora Rajićeva SC, koji izazov, sa kojim ste se susreli, biste izdvojili iz određenog razloga?

Došao sam u momentu dok je još trajala COVID pandemija i čitava tenizija je bila visoka. Situacija i problemi sa kojima su se mnogi sretali su se oslikavali u svim segmentima, kako privatnog, tako i poslovnog života svih nas. Sa jedne strane ugroženi su životi ljudi, a sa druge strane poslovanje je u najmanju ruku stalo. U tim trenucima je bilo bitno zadržati ljudskost i razumevanje kako bi se izašlo u susret zakupicma i zadržao partnerski odnos. Duboko verujem da smo uspeli da zadržimo i ojačamo partnerski odnos sa našim zakupcima.

Ovom prilikom bih se zahvalio i vlasnicima Rajićeva Shopping Centra, kompaniji Ashtrom Group, koja je omogućila da se pomogne zakupcima i, naravno, zahvalio bih se zakupcima što i dalje sarađujemo kao partneri. 

Šta je to što ste uradili za ovaj tržni centar i na šta ste najponosniji?

Ne bih isticao ni na jedan način bilo šta što sam uradio. Zaista je nemerljiva važnost našeg celokupnog tima i rezultata svakoga od nas u timu, bilo da je to neki od kolega ili koleginica u tehničkom, marketing, finansijskom ili bilo kom drugom sektoru koje imamo u Rajićeva SC. Nesmetano funkcionisanje Rajićeva Shopping Centra, kao i uticaj koji imamo u srcu grada, pre svega je njihov, odnosno, timski uspeh. Suštinski gledano, kao odgovor na pitanje – ponosim se našim timom.

Pre Rajićeva SC, stekli ste iskustvo u više biznis branši, kao što su upravljanje i razvoj nekretnina, razvoj retail mreže itd, radeći u firmama NEPI Rockcastle, Lidl, McDonalds i dr. Na koji način su vas ovakva iskustva pripremila za sadašnju poziciju? Šta su vam donela?

Čitava moja profesionalna karijera je orijentisana komercijalnim nekretninama. Imao sam prilike da radim na strani retail-era, gde sam naučio šta znači brend, kako ga razvijati i održati. Takođe, imao sam prilike da radim na razvoju i planiranju, a kasnije i vođenju najmodernijih tržnih centara, te kombinacija svega toga mi je dala mnogo znanja i neprocenjivo iskusvo. Naravno, učenju i sticanju iskustva nikad kraja, tako da svakim danom naučim nešto novo, a ovaj posao to i omogućava – nije ništa čudno da se u jednom danu bavite bilbord kampanjom za novu sezonu, čišćenjem separatora i izradom budžeta za sledeću godinu. Ta multidisciplinarnost je čar ovog posla. Naravno, u svakoj varijanti bez tima ništa ne bi moglo da funcioniše kako u Rajićeva SC, tako i u prethodnim firmama, i to je na prvom mestu znanja ono što sam do sada u  karijeri naučio.  

Nakon završenih studija bankarstva i trgovine u Beogradu, masterirali ste biznis administracije na Fakultetu tehničnih nauka u Novom Sadu. Šta je to što ste u toku studiranja naučili što i danas primenjujete?

Iako sam po struci diplomiran bankar, nikada se nisam time direktno bavio, mada su ti bankari uvek negde oko nas na žalost ili na sreću, individualno je. Šalim se, naravno, bankarsvo i jeste osnova vrhunskog biznisa. 

Istakao bih znanja koja sam stekao na FTN, gde sam imao priliku da se kroz nekoliko case-studies, ali i izuzetno zanimljiva predavanja, upoznam i organizaciju poslovanja u proizvodnim delatnostima, a naročito Kaisen filozofiju kontinualnog unapređivanja, kao i LEAN princpe optimizacije resursa. Oba termina su svoju primenu našla, pre svega, u proizvodnim delatnostima, ali su apsolutno primenjivi i u drugim, ne samo poslovnim okvirima. S obzirom na to da potiču iz japanske poslovne kulture, nema sumnje da je znanje koje mnogo znači. Možda je najveći benefit MBA studija na FTN baš druga percepcija biznisa iz perspektive tehničkih nauka. 

Nemanja Savcic 4 WMAN intervju: Nemanja Savčić, direktor Rajićeva Shopping Center

Čime se bavite kad niste zaokupljeni obavezama? Prema čemu gajite strast?

Iako obaveza ima mnogo, moja je strast da budem u konstantnoj konekciji sa prirodom. Tokom leta sam na jedrenju, za sada grčkim ostrvima. Zimi to ostvarujem kroz skijanje, opet koliko sneg i vremenske prilike dozvoljavaju. A ostatkom godine, skoro svaki slobodan vikend provodim na na planinama Zapadne Srbije (Rajac, Suvobor, Divčibare…) kroz vožnju QUAD-a. Na taj način sam u prirodi na aktivan i, neretko, adrenalinski način obogaćen i oporavljen od intenzivne poslovne svakodnevice. 

Koji savet biste uputili onima koji imaju velike poslovne ambicije, a ujedno žele to da usklade sa privatnim životom?

Odgovor na ovo pitanje je lak – treba naći balans. Ali opet, to je, rekao bih, samo u teoriji, jer u momentima kada stres i obaveze postanu preobimne, pati upravo privatan život. Moje mišljenje je da je po svaku cenu bitno održati blizak i intenzivan kontakt sa prijateljima i porodicom – i pored svih poslovnih obaveza i ambicija. Uspeh na poslovnom planu nije upotpunjen ukoliko nije i uspeh na privatnom planu, ali i obratno. 

I za kraj – kakve projekte i događaje nam pripremate u okviru Rajićeva Shopping Centra?

Planovima nikad kraja. Specifičnost Rajićeva Shopping Centra uvek mora da bude na prvom mestu i, sa tim u vezi, postavili smo sebi velike ciljeve. Za sada mogu da kažem da se sprema nekoliko projekata, a jedan posebno značajan se tiče gastronomije na velikom i potpuno drugačijem nivou. Spremamo i još nekoliko inovacija koje su neophodne u ovom modernom i digitalnom vremenu, i prosto želimo da nastavimo putem novih sadržaja i saradnje sa zanimljivim partnerima iz svih oblasti. 

Pročitajte i ovo: WMAN intervju: Vasa Stajkić, operski pevač

Fotografije: WANNABE Media

Dušan Veselinović

Comments