Naš sagovornik je Predrag Petrović, senior executive u kompanijama DP LUX Group, Plaza i Keprom/Aksa. Sa Predragom smo razgovarali o izazovima, ali i mnogostrukim prednostima hibridnog načina rada, kao i koje su veštine potrebne kako bi se poslovalo na ovaj način. Predrag nam je otkrio i šta podrazumeva proces horizontalnog napredovanja, ali i koje trendove u marketingu i prodaji predviđa za 2023. godinu – među kojima je i dalje aktuelan trend premiumizacije brendova. Više o premiumizaciji, rastućoj industriji niche parfema u regionu, svom bogatom karijernom iskustvu i savetima koje bi udelio onima koji se spremaju na ozbiljnije karijerne korake, saznajte u nastavku Predragovog intervjua.

Predrag Petrovic 6 WMAN intervju: Predrag Petrović, senior executive u kompanijama DP LUX Group, Plaza, Keprom/Aksa

Za početak, kako ste? Šta ostavljate u 2022. godini, a sa kojim željama i planovima ulazite u 2023?

Životna i poslovna dinamika mi je obezbedila da 2022. godinu pamtim po tome da su smislene promene i te kako potrebne u životu, kako bi nam omogućile da se podsetimo kako da se stalno razvijamo i unapređujemo kako život, tako i nas same. Prethodnu godinu ću pamtiti po dobrim emocijama, sjajnim projektima, kao i razvoju novih profesionalnih iskustava. U 2023. ulazim sa željom da svoje profesionalne i privatne snove nastavim da sanjam i da i dalje kroz njih doprinesem pozitivnom razvoju svih biznisa u kojima sam aktivno angažovan.

Istovremeno se nalazite na tri različite funkcije, u tri različite kompanije – što nije nešto sa čime se često susrećemo. Kažite nam nešto više o svojoj trenutnoj karijeri i mogućnostima koje nudi hibridni način rada – koji su izazovi, a koje prednosti?

Hibridni način rada i angažovanja u više kompanija i, istovremeno, više radnih mesta je cool! U kompaniji DP LUX Group obavljam poslove direktora marketinga i poslovnog razvoja, kao i prokuriste za lanac parfimerija Plaza u sklopu grupe. U kompaniji KEPROM/AKSA obavljam funkciju člana nadzornog odbora. Ovakva dinamika mi omogućava da radom u raznovrsnim industrijama, istovremeno pratim tržište robe široke potrošnje i tržište premium proizvoda, što mi daje novu, širu dimenziju posmatranja kretanja tržišta, a bavljenje raznorodnim kompanijama sa različitim pogledima i odgovornostima, daje mi mogućnost paralelnog profesionalnog doprinosa, kao i daljeg agilnog profesionalnog razvoja. Iako na prvi pogled deluje kompleksno, ovakvo hibridno poslovno angažovanje disciplinuje i fokusira u znatnoj meri na suštinske zadatke i povećava produktivnost. A u nekoj meri, hibridno radno iskustvo i mentalno podmlađuje!

Predrag Petrovic 3 WMAN intervju: Predrag Petrović, senior executive u kompanijama DP LUX Group, Plaza, Keprom/Aksa

Šta vas je navelo da “linearnu” karijeru zamenite fleksibilnom i kako je izgledao period tranzicije iz jedne u drugu?

U kompaniji dm drogerie markt sam obavljao funkciju direktora nabavke, marketinga, logistike za dve zemlje, Srbiju i Severnu Makedoniju, dakle tada sam bio zadužen za vođenje tri segmenta poslovanja jedne kompanije u dve zemlje. Sada obavljam tri funkcije u tri kompanije koje posluju ukupno u 12 zemalja. Na ovaj način posmatrano, hibridni način rada je u mom slučaju bio prirodni nastavak prethodnog profesionalnog iskustva uz dodatak hrabrosti i radoznalosti, time je današnja dobitna kombinacija za moj profesionalni angažman i razvoj.

Šta je vaš savet za one koji žele da pređu na hibridni način poslovanja?

Za hibridni način profesionalnog angažovanja potrebno je izgraditi i aktivno primenjivati nekoliko veština: biti rezilijentan i agilan, sa jasnim veštinama priorizacije i fokusiranosti na zadatke i biti svestan činjenice da ovakav način rada prirodno pruža veći stepen slobode, ali samim tim i odgovornosti. Procenite koliko ste spremni za ovakav iskorak i da li je on smislen da kroz njega razvijate sve one aspekte profesionalnih veština i aspekata posla.

Predrag Petrovic 4 WMAN intervju: Predrag Petrović, senior executive u kompanijama DP LUX Group, Plaza, Keprom/Aksa

Govorili ste i o horizontalnom napredovanju u karijeri – po čemu se ono razlikuje od takozvanog “vertikalnog” napredovanja i koje su njegove prednosti?

Za razliku od “vertikalnog” hijerarhijskog napredovanja, “horizontalno” napredovanje podrazumeva promenu polja rada unutar istog sektora ili čak promenu sektora rada. Na ovaj način, zaposlenima je omogućeno da i pored dugogodišnjeg angažovanja u istoj kompaniji, budu dugoročno motivisani izbegavanjem monotonije posla, uz priliku da, sticanjem novih znanja, stvaraju širu sliku o kompaniji u kojoj su angažovani, čime stiču dodatne prilike za buduće vertikalno napredovanje u karijeri. “Horizontalno napredovanje” iz moje poslovne prakse ocenjujem kao vrlo smislen i koristan alat za razvoj kompanije i motivaciju zaposlenih i toplo ga preporučujem.

Prethodno ste čak 11 godina proveli u kompaniji dm drogerie. Čemu vas je naučio rad u ovoj kompaniji, šta je najvrednije iskustvo koje ste sa sobom poneli?

Period rada u kompaniji dm drogerie markt za mene predstavlja sjajno životno i poslovno iskustvo! Internacionalna saradnja, visoki standardi kod planiranja i praćenja realizacije planiranog, kao i mogućnost da svaka zemlja u kojoj dm posluje, može da daje predloge za unapređenje poslovanja i testira određene poslovne module, koji u zavisnosti od rezultata mogu biti relevantni i za više zemalja, daje snagu da dm zaista stoji iza odrednice da je uvek “još bliži kupcima”. Najvrednije iskustvo koje nosim iz dm-a su ljudi – kompanija će se onoliko razvijati ukoliko ti kao lider ili deo tima lidera, omogućiš i aktivno učestvuješ u razvoju zaposlenih.

Predrag Petrovic 1 WMAN intervju: Predrag Petrović, senior executive u kompanijama DP LUX Group, Plaza, Keprom/Aksa

Trenutno se, između ostalog, nalazite na poziciji direktora marketinga i poslovnog razvoja u DP LUX grupi, koja je distributer preko 100 parfemskih i kozmetičkih brendova u 12 zemalja Evrope i vlasnik dva parfimerijska lanca, Belodore i Plaza, koji uspešno posluju u 7 zemalja. Koliko je izazovno razvijati ovaj tip biznisa i kolika je trenutna potražnja za niche parfemima u regionu?”

DP Lux je primer uspešne srpske kompanije koja svoje internacionalno poslovanje bazira na snažnom timu, koji zna da zajedno sanja i snove pretvara u stvarnost, a sve sa jednim ciljem: da kupci u svim zemljama u kojima DP LUX posluje, imaju najbolje parfemske i kozmetičke proizvode iz celog sveta. Uz agilan poslovni model koji stalno unapređujemo, razvijanje našeg poslovanja je uzbudljiv i uspešan proces.

Niche parfemi nas na savršen način uvode u razgovor o premiumizaciji brendova – trendu koji je u porastu od 2020. godine. Šta podrazumeva premiumizacija i zašto je trenutno aktuelna?

Zajednički imenitelj oba premium segmenta koja predstavljam (Belodore – beauty premium i BSP Shop – AKSA baby premium) je mogućnost postizanja izvanrednog zadovoljstva korisnika kupovinom proizvoda vrhunskog kvaliteta, čime se kod kupca kreira jedinstveno iskustvo. U retailu, premium ne čine samo vrhunski proizvodi, već su relevantna tri faktora koja kreiraju poseban identitet brenda: premium asortiman, vrhunska usluga i mogućnost diferenciranja u pružanju pomoći kupcima kod odabira proizvoda, kao i jedinstveno uređenje prostora. Premiumizacija je nastala kao rezultat uticaja nekoliko makroekonomskih i konzumerskih trendova od kojih su najznačajniji sledeći: COVID – koji je pojačao potrebu da se želi “kvalitet više” za sebe, veliki inflatorni talas, koji je uticao na značajan skok cena mainstream brendova parfema i izbrisao liniju cenovne razlike u odnosu na niche (premium) parfeme, i poslednje ali ne manje važno, dugogodišnji trend personalizovanih potreba kupaca i težnje za pronalaženjem jedinstvenog prilikom kupovine. Miks svih ovih faktora čini ovu temu dugoročno aktuelnom i atraktivnom za kupce.

Predrag Petrovic 7 WMAN intervju: Predrag Petrović, senior executive u kompanijama DP LUX Group, Plaza, Keprom/Aksa

Koje trendove u marketingu i prodaji predviđate u 2023. godini? Da li će nešto sledeće odmeniti premiumizaciju ili će se ona dalje razvijati?

Moderan marketing zahteva jasno postavljanje strategije, analizu uz definisanje ciljeva i njihovo sprovođenje. Izvanredni brendovi danas hrabro i paralelno ulažu kako u racionalni, tako i u emotivni deo brenda i grade sopstveni identitet kojim se diferenciraju na tržištu jasnim konceptom, dizajnom, kvalitetom usluge ka kupcima, dakle kompletnim doživljajem brenda, počev od trenutka prvog dodira kupca sa brendom, pa do samog trenutka zadovoljstva kupaca nakon obavljene kupovine. Izazov u aktuelnim turbulentnim vremenima predstavljaju konstantne promene spoljašnjih okolnosti. Ipak, na jednom skorašnjem predavanju u Beogradu, gospodin David Gram, partner i CEO kompanije LEGO Ventures, kao zaključak višegodišnjih ekonomskih i geopolitičkih turbulencija je izneo sledeću rečenicu: Radical is normal. Kad se osvestimo da je naše novo okruženje izloženo dinamičnim i radikalnim promenama, onda je lakše da svoje poslovanje, a time i segment marketinga, hrabrije koncipiramo, sa jednim jasnim fokusom – brend i u radikalnim promenama mora zadržati svoj jasan DNK.

Koji je vaš savet za one koji trenutno prave prve ozbiljnije karijerne korake? Šta biste voleli da ste i sami čuli na početku svoje karijere?

Mladi lideri sa kojima se susrećem dolaze iz različitih vrsta biznisa, delom integrisani u srednje kompanije i veće korporacije, a dobrim delom ih prepoznajem kao lidere novih ideja u sopstvenim startup kompanijama gde razvijaju nove forme poslovanja. Mladi lideri u Srbiji su često vođeni pojedinim principima „renesansnog liderstva“ i odlikuje ih znatiželja, prednost iskustvu nad teorijom, kao i prihvatanje neizvesnosti.

Pozitivno balansirano prometejstvo u poslu je vrlina koju treba da negujemo i kroz koju možemo stalno da razvijamo sebe i druge. Budite spremni da slušate da biste razumeli sagovornika, a ne da biste replicirali. Da bismo bili spremni da razumemo druge, prvo je potrebno da budemo spremni da razumemo sebe. Kao mladi lideri, kroz svoj razvoj, razvijajte sve članove tima, jer jedino tako možete uspešno razvijati poslovanje vaše kompanije.

Predrag Petrovic 8 WMAN intervju: Predrag Petrović, senior executive u kompanijama DP LUX Group, Plaza, Keprom/Aksa

Fotografije: WANNABE Media

Jovana Pantić

Comments