Naš sagovornik je Srđan Marković, menadžer digitalnih medija i ecommerce-a u kompaniji Strauss Adriatic, koja predstavlja jednu od najsavremenijih fabrika kafe u jugoistočnoj Evropi. Zahvaljujući vrednim i stručnim ljudima, ova kompanija ljubiteljima kafe u Srbiji i širom sveta donosi kafu najvišeg kvaliteta kroz tri brenda: Doncafé, C kafa i BeanZ. U nastavku intervjua pročitajte šta sve podrazumeva Srđanova pozicija u okviru kompanije Strauss Adriatic, koja su njegova mišljenja o oglašavanju na društvenim mrežama i koja su njegova predviđanja za digitalni marketing u 2023. godini. Takođe, saznajte sve o njegovom učestvovanju na razvoju čitavog projekta ecommerce brenda BeanZ cafe, i kako izgleda biti deo tima takvog brenda.

295695419 182596240808965 8524637229275889348 n WMAN intervju: Srđan Marković, menadžer digitalnih medija i ecommerce a u kompaniji Strauss Adriatic

Za početak, kako si? Šta su najvažnije stavke u tvojoj rekapitulaciji 2022. godine – poslovno i lično?

Hronično elegantno popunjeno i malo pospano, jer je godina iza nas bila previše “uzbudljiva” za moj ukus na globalnom nivou, što kada radite u internacionalnoj kompaniji obično znači novi problem – izvinjavam se, izazov (molim vas, nemojte da me prijavite HR-u) koji treba rešiti koliko juče… A i nisam stigao da se učlanim u teretanu… I tako.

Nalaziš se na poziciji menadžera digitalnih medija i ecommerce-a u kompaniji Strauss Adriatic. Šta sve tvoja pozicija podrazumeva u najširem smislu, za one koji nisu upoznati?

Jednostavno rečeno, moja uloga je rukovođenje komunikacije koja se obavlja putem digitalnih medija, tj. online. Brend komunikacija sama po sebi ima svrhu širenja svesnosti o tom brendu i građenje imidža istog, sve sa ciljem ostvarivanja prodaje i, u idealnoj situaciji, širim delovanjem na teme i društvo u kojem živimo.

Širenjem online prodaje, koju možemo posmatrati kao direktnu akciju korisnika interneta, interno je u kompaniji donesena odluka da se ecommerce vodi kao integrisani deo kompletnog online iskustva naših brendova.

Tako da u najširem smislu, odgovornost moje pozicije je kreiranje mišljenja putem online kanala sa ciljem pospešivanja prodaje u retail, horeca i ecom kanalima.

295970133 182596200808969 652885191062388559 n WMAN intervju: Srđan Marković, menadžer digitalnih medija i ecommerce a u kompaniji Strauss Adriatic

Koji su izazovi tržišta sa kojima se susrećeš na svojoj poziciji? Koliko je zahtevno kretati se u uvek dinamičnom i promenljivom digitalnom okruženju?

Mislim da je najveći izazov kako pomiriti staro i novo. Pogotovo u industriji kao što je kafa – uvek postoji momenat tradicije koji je u sudaru sa modernim trendovima i izazov leži u tome kako da oba pojma koegzistiraju.

Greška je gledati samo u jednu stranu i smatram da svi koji potenciraju samo jurenje modernih trendova, bez posvećivanja bar dela vremena osvrtanju i razumevanju tradicija, nažalost neizbežno gube na dubini i autentičnosti. Osvrtanje na staro ne znači ići unazad, već razumevanje mehanika kako i zašto se nešto desilo i pod kojim uslovima će se ponoviti. Takođe, ironično, bolje razumevanje onoga što je bilo dozvoljava lakše prihvatanje onoga što dolazi. Prosto rečeno, ako razumete koju je promenu doneo Photoshop, lakše ćete prihvatiti ChatGPT.

Popularnost ecommerce platformi je u porastu. Možeš li nam reći koja je tvoja uloga u pokretanju eshopa za BeanZ kafu u okviru Strauss Adriatic kompanije, kao i da li i zašto smatraš da je ecommerce budućnost prodaje?

Korona je nepovratno dovela do promena u obrascima ponašanja ljudi. Jedna takva osetna promena za nas je i masovni rad od kuće ili u manjim kancelarijama u kojima se stvorila potreba za konzumacijom kafe, ali i problema nabavke i posedovanje espreso aparata.

BeanZ cafe sa svojom online prodavnicom pored klasične jednokratne prodaje, nudi mogućnost mesečne pretplate na kafu u zrnu u okviru koje možete uzeti i espreso aparat za kafu na rate.

Moja uloga je pre svega bila, kao deo tima koji je radio na ovom projektu, razvoj kompletnog sistema – od nabavke sirovih kafa sa probranih malih plantaža i porodičnih farmi, do pakovanja i isporuka na kućne adrese svakog meseca. Naravno, moj fokus u drugoj fazi je bio razvoj i kontinuirano unapređenje naših digitalnih aseta kako za eksternu (Ecom sajt, SoMe, Affiliate mreže…), tako i za internu upotrebu (CRM, analitike, ERP integracije…).

Apsolutno verujem da je to budućnost prodaje, jer nedostaci ovog vida prodaje s napretkom tehnologije se rešavaju ili barem ublažavaju, dok prednosti ostaju i uvećavaju se. Takođe, mlađim generacijama je korišćenje online kanala za kupovinu prirodnija, te se i sami periodi adaptacija potrošača konstantno smanjuju.

295794705 182596204142302 6393912115712929068 n WMAN intervju: Srđan Marković, menadžer digitalnih medija i ecommerce a u kompaniji Strauss Adriatic

Koje promene primećuješ u digitalnom marketingu i šta predviđaš za 2023. godinu? Da li era influens marketinga prolazi ili ne?

Sledeća generacija AI alata postaju svakodnevica. Iskreno, po onome što sam do sada video, mislim da će, kada pričamo o “high end” performance marketingu da li neko koristi ili ne AI platforme u toku svog radnog dana, praviti vidljivu razliku u rezultatima kada se na kraju dana podvuče crta.

I u tom kontekstu, influens marketing prolazi kroz nužnu evoluciju koja će još jasnije razdvojiti one sa stvarnim uticajem od onih koji su samo moderne dvorske lude. Da ne dužimo preterano o ovoj temi, ponudio bih samo jedan jednostavan savet svojim kolegama koje možda imaju problem da prikupe potrebne podatke kako bi pratili uticaj nekog influensera – ponudite im “affiliate” tip saradnje. Influenser koji nije spreman da prihvati bar neki oblik saradnje (tj. obračun svoje zarade) kroz affiliate, apsolutno prvi ne veruje da može da isporuči rezultate koje vam prodaje. S druge strane, oni koji prihvataju… pa, možete im odmah proslediti i moj kontakt. Za takve će uvek biti prostor za saradnju.

Nakon Instagrama, hype se “preselio” na TikTok. Ipak, kako vreme odmiče, tako se i marketingu putem TikToka drugačije pristupa. Da li je i na koji način TikTok relevantan medij za oglašavanje i postizanje viralnosti bez klasičnog ulaganja novca u reklamu?

Ne. TikTok je ekstremno popularan i definitivno treba da bude tema prilikom pravljenja strategije, ali nije “magična pilula” za svaku kompaniju i brend, kako ga predstavljaju pre svega samoproglašeni gurui i bogovi marketinga, koji sasvim slučajno zarađuju na prodavanju kurseva o istom.

Opet kažem, veoma popularan i ima svrhu kao alat – pre svega za vidljivost, “how to” i za određene konsultantske poslove baš jak lead, ali čim stavite brojke na papir i uračunate poznate faktore koji utiču na metrike, shvatićete da čak ni u tome TikTok nije toliko superioran – krenimo od toga kako platforma broji preglede i koristi botove. Takođe, postoje i rizici koje gore pomenuti gurui, bogovi i kult lideri nekako zgodno biraju da ignorišu.

Zbog toga mislim da ga treba koristiti, učiti i pratiti kako se situacija razvija, ali treba biti realan i za sada ne ulagati previše dok platforma ne sazri.

Treba imati u vidu i da YouTube shorts od 1. februara 2023. godine uvodi monetizaciju za kreatore, i da za razliku od TikToka nudi transparentnu analitiku.

296051787 182596374142285 8679791467743037524 n WMAN intervju: Srđan Marković, menadžer digitalnih medija i ecommerce a u kompaniji Strauss Adriatic

Pretpostavljam da usled prirode posla veliki deo vremena provodiš online. Da li uspevaš da se isključiš i kako provodiš svoje offline vreme?

Uh… offline je tako precenjena i prljava reč. Recimo samo da – online je Netflix, a offline je RTS. Online su Google maps, offline su čitanje loše postavljenih znakova i zaustavljanje lokalaca za direkcije…

Neka hvala.

Tvoja karijera zasigurno oduzima veliku količinu vremena i energije. Kako uspevaš da izbalansiraš karijeru i privatni život, s obzirom na to da imaš porodicu i četvorogodišnjeg sina?

Uspevam da izbalansiram? Stvarno?! Ko vas je to slagao? Šalu na stranu, nažalost nemam specijalni metod i magičnu formulu koju bih mogao da podelim. I gospođa i ja radimo, raspadamo se, jurimo do baba i deda, vrtića, nabavke… I nekim čudom imamo divnog sina.

295807247 182596234142299 3636707333088989624 n WMAN intervju: Srđan Marković, menadžer digitalnih medija i ecommerce a u kompaniji Strauss Adriatic

Koji savet bi voleo da si dobio na početku svoje karijere i čime bi posavetovao one koji tek sada čine prvi karijerni korak?

Ne prihvataj sve previše ozbiljno i nije svaki problem smak sveta. Retko kad je nešto crno ili belo, uglavnom je sve u nijansama sive. Sve što ti treba je malo strpljenja, zdrave doze humora, ujutru kafe (naravno), a predveče vina i sve će biti ok.

Fotografije: WANNABE Media

Pitanja: Jovana Pantić

Comments