Bojan Vasojević je deo petočlane ekipe Trippin Srbija, koja putuje po Srbiji, posećuje, beleži i predstavlja atraktivne turističke lokalitete, koji nisu dovoljno ili uopšte poznati, a koji zaslužuju svaku pažnju. Ova ekipa je dosad obišla nebrojeno zadivljujućih lokacija naše zemlje, a poručuje nam: Nemaš izgovor, obiđi Srbiju! Bojan nam je otkrio razne detalje o ovom udruženju, kako biraju destinaciju i koliko često putuju, kao i šta avanturisti, ljubitelji provoda, istorije i umetnosti mogu posetiti u Srbiji. 

Bojan Vasojevic Trippin Srbija 2 WMAN intervju: Bojan Vasojević, član ekipe Trippin Srbija

Za početak, ko su članovi vašeg tima (uključujući i vas), čime se bave i koja im je uloga u timu? 

TrippinSrbija je ekipa dugogodišnjih prijatelja, koja ima društveno odgovoran i angažovan hobi, pa nas je pomalo usko posmatrati kroz termin tim jer bi to tražilo strogu (poslovnu) podelu uloga. Što nije slučaj, srećom.
S tim u vezi, uspeh koji smo napravili na polju promovisanja turističkih potencijala Srbije, u prethodnih sedam godina, ima temelja upravo u toj prijateljskoj pokretačkoj energiji. 

Članovi TrippinSrbija su Aleksandra Miladinović, Tanja Vasojević, Marjan Dragić, koji su završili Fakultet političkih nauka u Beogradu, a Rade Rogač i ja smo delili istu adresu obrazovne ustanove, s tim što je on završio građevinu, a ja arhitekturu. Ta simbioza struka donela nam je veliki spektar dostupnog znanja i afiniteta unutar naše družine, ali i ostavila prostor da se kontinuirano unapređujemo. To znači da jedni od drugih učimo, te nam se tako i gore pomenute uloge prepliću.

U toku svojih putovanja otkrili ste da su mnogi objekti i mesta prave dragocenosti prepuštene propadanju, zanemarene i nepoznate. Stara srpska boljka – ne negujemo sopstvene vrednosti i ne služimo se sopstvenim bogatstvom i resursima. Kako vi to doživljavate i objašnjavate? Da li svojim zalaganjem i naporima uspevate da doprete do nadležnih, da nešto pokrenete po pitanju oživljavanja pojedinih lokaliteta? 

Propadanje i zanemarivanje posledica su nebrige nadležnih, a nepoznatost brojnih lokaliteta među građanima naše zemlje posledica je neznanja. Ima i predrasude, kojoj smo prečesto svedočili – u Srbiji nema ništa da se vidi.

U ovih 7 godina mislim da ne postoji medij koji nas nije ispratio. Gostovali smo na različitim konferencijama, studentskim i strukovnim. TrippinSrbija je medijski partner Sajma turizma u Beogradu, naravno, sa fokusom na domaći turizam, osvajali smo i nagrade za ono što radimo…

Bojan Vasojevic Trippin Srbija 4 WMAN intervju: Bojan Vasojević, član ekipe Trippin Srbija

Upoznati su i nadležni sa nama. Tijana Maljković, sekretar za turizam u Privrednoj komori Srbije prva je iz državne uprave koja je na nas obratila pažnju i podržala ono što radimo, prepoznavši značaj naše misije „Nemaš izgovor, obiđi Srbiju“. Ima i onih koji, iako znaju za nas, nisu imali potrebu da se sa nama sastanu, što smatramo propuštenom prilikom za razmenu ideju i iskustava. 

Mi smo, svakako, našim angažmanom, promenili sliku domaćeg turizma među građanima naše zemlje. Iskoristili smo prave kanale, koristeći društvene mreže, kako bismo došli do što većeg broja ljudi. Da, oživeli smo mnoge lokalitete, učinili ih poželjnim za posetiti i skrenuli pažnju na brojna važna pitanja iz ovog domena.

Kako znate gde da idete i istražujete? Koliko često putujete i na koji način javnosti predstavljate svoja otkrića?  

Putujemo uvek jednom mesečno, subota ili nedelja. Uglavnom su u pitanju jednodnevni izleti, kada je naša krajnja destinacija relativno blizu, a kada nije, za to odvojimo jedan vikend. To je tempo koji petoro (tzv. full-time) zaposlenih osoba može da isprati, iako, verujte na reč, nije lako. Ali zato odgovorno tvrdimo da nemate izgovor. 

Sve što posetimo podelimo sa našim pratiocima na društvenim mrežama. Najveći fokus je na Instagramu, tu nas uvek mogu ispratiti kroz priče i objave, imamo i sajt trippinsrbija.rs za nešto duže forme teksta, a ako pitate Tanju, odavno je trebalo da budemo na TikToku, međutim, nažalost, nismo vešti i organizovani za to.

Bojan Vasojevic Trippin Srbija 6 WMAN intervju: Bojan Vasojević, član ekipe Trippin Srbija

Trippin Srbija se može smatrati veoma potrebnim i zanimljivim projektom, koji spaja petoro prijatelja, ali to je samo deo vaših života. Osim putovanja i prirode bavite se i raznim drugim stvarima. Vaše glavno zanimanje, međutim, takođe je povezano sa prirodom i turizmom, ali iz drugačijeg ugla. Šta je posao jednog arhitekte na poziciji General Project Manager beogradskog 3D tima američke kompanije IdeAttack?

Veza nedvosmisleno postoji jer se kompanija IdeAttack iz Los Anđelesa bavi jednom specifičnom vrstom kreiranja zabave, tzv. entertainmenta u turizmu kroz projektovanje tematskih parkova širom sveta. Da bi vašim čitaocima bilo razumljivije, u pitanju su parkovi nalik Diznilendu.

Moj posao je, najjednostavnije rečeno, kreiranje sinergije između potreba klijenata i mog beogradskog tima zaduženog za izradu vizuelizacija ovih parkova. Mi uz kreativno istraživanje, crtanje i kroz rad u brojnim 3D programima pretačemo maštu u stvarnost. U saradnji sa timom za projektovanje vodim projekte od njihove inicijalne zamisli do njihovog oživljavanja i pravljenja magije. Naravno, jedan od mojih najvažnijih zadataka jeste i briga o timu – njihovom zadovoljstvu i napredovanju. Nada ostaje da će možda nekada ova veza biti produbljena i izgradnjom tematskog parka baš u Srbiji. 

Koliko vremena imate za svoje ostale hobije i aktivnosti? Recite nam nešto o vremenu kada ste se oprobali u boksu? Da li se još uvek bavite fotografijom? 

Dobra organizacija je ključ. Brojna su mi interesovanja, veoma sam znatiželjan i zato moja supruga kaže da sam vrlo renesansna ličnost. (smeh) Međutim, veoma je važno i postavljanje granica. Šta god da krenem da radim, posvećujem se do detalja i zato je boks ostao kao veliko iskustvo jer sam procenio rizike i povukao granice. Boks je uticao na čast i poštenje, kroz jednostavna pravila – šta ne smeš da radiš, šta nije dobro. Izgradio sam stav trenirajući boks. BK Radnički će i zbog mog oca, koji je tamo radio do svog poslednjeg dana, ostati veliki deo mog života. 

Isto je i sa fotografijom – povukao sam granicu onda kada sam počeo mnogo da trošim na opremu. (smeh) Fotografija je neizbežan deo mog života, samo joj sada lično pristupam manje profesionalno. Obožavam da gledam ekstremne sportove, skijanje mi poslednjih godina mnogo prija i praktikujem kad god mogu, a gastronomski hedonizam posebna mi je boljka, što se i vidi.  

Bojan Vasojevic Trippin Srbija 7 WMAN intervju: Bojan Vasojević, član ekipe Trippin Srbija

Šta vam znače tetovaže i kada ste stekli svoju prvu tetovažu? Kakva je priča o automobilima? Da li su oni, zapravo, vaša najveća strast? 

Sve u životu posmatram kroz dizajn i vizuelizaciju. Tetovaže su za mene vid umetnosti. Koristim ih da personalizujem i na taj način svoje telo i identitet. Pamtim da sam roditeljima od detinjstva govorio da ću se istetovirati, pamtim i njihove zabrane i molbe, kao i njihovo zadovoljstvo što to nisam učinio, pa sam ih iznenadio u četvrtoj deceniji. 

Automobili zaista jesu moja najveća strast jer su oni spoj brojnih stvari u kojima sam dobar. U životu uglavnom sve moram da personalizujem, pa je tako i sa četvorotočkašima. Svojevremeno smo brat i ja rasklopili VW Scirocco iz ’86. i napravili od njega atrakciju koju su svi bar jednom u Beogradu videli. Danas, takođe, vozim Scirocco, ali iz 21. veka i naravno, i njega sređujem, ali tu nisam postavio granicu.

Volite da popravljate i majstorišete, i svašta umete, čak i da šijete i pravite frizure. Kako ste to naučili? 

Analitičan duh, strpljiv i uporan. To je recept. A najviše se u životu, pa i u ovim zanatskim stvarima, oslanjam na logiku. Neprevaziđena je.

Vaša supruga je deo ekipe Trippin Srbija, ona je vaša saputnica u svakom smislu. Stručnjaci ističu da su zajednička interesovanja veoma bitna za zdrave i stabilne odnose, šta nam možete reći o tome? 

Mnogo važniji su razumevanje i podrška. Prihvatanje različitosti. Ne mislim da su zajednička interesovanja recept za uspešno partnerstvo. Dobro je imati ih, oko određenih stvari se lakše dogovorite, ali najpre se naučite međusobnom poštovanju, pa će sve drugo ići lakše.

Bojan Vasojevic Trippin Srbija 8 WMAN intervju: Bojan Vasojević, član ekipe Trippin Srbija

Ljubav prema prirodi prosto ide zajedno sa ljubavlju prema životinjama. Pošto ste pre svega ljubitelj pasa, kako ste zavoleli i prihvatili mačke? 

Ljubitelj sam svih životinja. Zbog iskustva sa surovog Peštera, gde sam provodio detinjstvo kod babe i dede baveći se i izuzetno teškim seoskim poslovima, oprobao sam se i u čuvanju goveda, a posebno sam zavoleo konje. Kroz moj terarijum za škorpije prošetale su se i tarantule, krabe, gušteri, a u akvarijumu afrički ciklidi. Psi su posebne životinje, odnos sa njima je, kada se ume, ozbiljno drugarstvo. A mačke – spletom okolnosti došle su u moj život. Bio sam skeptičan zbog iskustva drugih ljudi sa njima, kao i zbog nekih ličnih susreta. Ali, kao i sve u životu, potrebni su posvećenost i poštovanje. Srećom od svojih ljubimaca naučio sam samo šta je to najbolje od mačaka.

Da se osvrnemo još jednom na projekat Trippin Srbija, koji sprovodite uz moto „Nemaš izgovor, obiđi Srbiju“. Možete li da predložite ovde i sada jednu zanimljivu turu, grupi mladih, koja staje u jedan auto, može da podeli troškove putovanja, da se lepo provede i vidi i oseti čari prirodnih lepota i duh kulturnog nasleđa? Gde da idu, šta mogu da obiđu u jednom izletničkom danu i koliko to može otprilike da ih košta? 

Važno je oslušnuti svoje želje, ali i mogućnosti, pre svega mislim na fizičke i mentalne. Srbija je avanturistička destinacija. Treba to uvek imati na umu. To znači ne zanemariti vremenske prilike i ozbiljno se pripremiti. Zato je uvek nezahvalno i nepotpuno dati predlog na osnovu brojnih nepoznatih.

Ono što mogu da podelim kao naše favorite jeste – pešačenje na Staroj planini, uz posetu brojnih vodopada i Rosomačkih lonaca.

Na zapadu naše zemlje posebno volimo Slapove Sopotnice, penjanje na grad Mileševac i obavezna poseta manastiru Mileševa koji ima više od 800 godina.

Na jugu Srbije uvek je interesantno posetiti kanjon reke Vučjanke.

U Vojvodini možete da posetite Šid, ako ste ljubitelji umetnosti, pa da se više informišete o Savi Šumanoviću i Iliji Bosilju, a ako više volite istoriju onda Muzej Sremski front.

Jedna od najlepših tura za vožnju jeste dunavska magistrala, pa skrenite malo sa puta i uživajte na dunavskim plažama.

A finansije – imaćete, ne brinite.

Bojan Vasojevic Trippin Srbija 10 WMAN intervju: Bojan Vasojević, član ekipe Trippin Srbija

Koje je vaše sledeće putovanje i istraživanje, da li ste već saznali za neka mesta koja želite da obiđete? I kada jednog dana budete obišli sva mesta i sve predele, da li ćete i dalje biti u ovoj priči i na koji način? 

Mi imamo čitav spisak gde sve želimo da odemo, ali nemamo uvek tačan plan sledećeg putovanja, ali svakako o tome gde smo se zaputili saznaćete na našem Instagram profilu @trippinsrbijaNije moguće za života obići sva mesta i sve predele u Srbiji kao ni pročitati sva književna dela. A u ovoj priči ćemo biti uvek jer je to postao način života. U kakvoj tačno formi, to ne možemo da znamo, ali promena je jedina izvesnost. 

Fotografije: WANNABE Media

Pitanja: Aleksina Đorđević

Comments