Da li ste znali šta je to apsentizam? E pa to vam je, prostim srpskim jezikom rečeno, odsustvovanje sa posla. Ono može biti sa razlogom ili bez njega, tek činjenica je da ova pojava nama nije nepoznata. Ako termin možda jeste!

Da je to stvarno tako dokazala je i jedna studija koju su prezentovale, a ko bi drugi, nego 25 nemačkih firmi koje posluju u Srbiji. Rezultati pokazuju da Srbi u odnosu na svoje komšije u regionu za 35 odsto više izostaju sa posla. Što se tiče zemalja Evropske Unije, tu je već podatak frapantan, a radi se o 59 odsto više od njihovog proseka.

rad na poslu1 Da li pribegavate apsentizmu na poslu?

Zaposleni ljudi kod nas se najčešće “vade” lažnim bolovanjima ili preteranim traženjem slobodnih dana, što četvrtina njih, prema ovoj studiji čine 16 do 20 puta godišnje.

Troškovi apsentizma su veliki za svaku firmu, a šteta koju čini nije samo materijalna. Naime, sve veće odsustvovanje radne snage dovodi do pada motivacije i produktivnosti zaposlenih, a takođe i do čestih menjanja radnika.

Ono što možda preostaje firmama u Srbiji jeste da pokušaju da motivišu radnike i nekim vanposlovnim aktivnostima i zajedničkim druženjima, kako bi napravili dobru atmosferu i tim koji će želeti da zajedno funkcioniše. Srećno im bilo!

Olivera Denčić 

Comments