Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Karijera i biznis

Intervju: Marsel Lefler, generalni direktor kompanije “Julius Meinl”

Julius Meinl je jedan od najpoznatijih svedskih brendova za kafu, sa tradicijom dugom 150 godina, što su čelnici ove kompanije nedavno proslavili i u Srbiji. Na čelu ove kompanije je Marsel Lefler, generalni direktor i vizionar koji nastoji da promoviše austrijsku kulturu ispijanja kafe širom sveta. O njegovom poslovnom putu, kao i svemu što je do sad uradio u ovoj kompaniji, govorio je u intervjuu za naš magazin.

Marcel Loeffler 1 Intervju: Marsel Lefler, generalni direktor kompanije Julius Meinl

WANNABE MAN: Imate internacionalnu karijeru u različitim granama industrije: kozmetičkoj, duvanskoj, a sada i u industriji kafe. Koja od pomenutih je za vas najinspirativnija?

MARSEL LEFLER: Svaka industrija obogaćuje i inspiriše svaki put kada pokušate da identifikujete potrebe potrošača i definišete rešenja,” skrojena po meri”, koja zadovoljavaju ili prevazilaze očekivanja potrošača. To je onda nagrada!

Kako je raditi za kompaniju sa tako dugom tradicijom, kao što je Julius Meinl?

DNK, odnosno kapital brenda kompanije stare 150 godina je veoma dragoceno dobro sa kojim mora da se pozabavi sa poštovanjem, ali istovremeno hrabro da se napreduje gradeći mostove između tradicije i savremenih tokova. To je prosto fascinantan zadatak.

Da li je ovaj posao poseban za vas, s’ obzirom na to da ste rođeni u Beču, a prethodno ste radili u Francuskoj i Belgiji?

Jeste poseban, jer ne brinem samo o proizvodu i njegovom plasiranju po svetu, već i o filozofiji života, koja podrazumeva usporiti i uživati u trenucima koji su važni za nas, a deo je evropske kulture.

juilus meinl Intervju: Marsel Lefler, generalni direktor kompanije Julius Meinl

Kako ste došli na ideju da otvorite “Najveći austrijski kafe na svetu”, sa ciljem da promovišete austrijsku kulturu?

Za vreme evropskog fudbalskog prvenstva u Beču 2008. godine, nastala je ideja da se stvori oaza za uživanje u šoljici kafe u kulturno-umetničkom okruženju – kao kontrapunkt, ali istovremeno i simbioza sa fudbalskom groznicom koja je vladala svuda.

Možete li nam reći nešto više o kampanji koja je povezala kafu i poeziju?

Poezija izražava intelektualnu emociju, kao stvaranje, gradnja. Kafa, sa druge strane, podstiče fizičku emociju, koja vam daje energiju, stimuliše vas i pokreće mozak. Poezija i kafa su stvorene jedna za drugu. Julius Meinl kafa inspiriše i transformiše svakodnevnu rutinu u momente pune poezije. Poezija koju vi udišete u bečkim kafanama, gde su mnogi književnici i pesnici pisali svoje tekstove, je povezana sa kafom Julius Meinl jer su upravo ta mesta njena kolevka.

Na kojim lokacijama ste sproveli tu ideju i kakva je bila reakcija ljudi?

Zamolili smo ljude iz nekoliko zemalja da svoju kafu plate pesmom i sakupili smo veliki broj. Takođe, imali smo metro stanice ispisane poezijom koja je ljudima bar malo ulepšavala dan. Poezija može da napravi od sveta bolje mesto.

juilus meinl kafa Intervju: Marsel Lefler, generalni direktor kompanije Julius Meinl

Da li trenutno radite na nekom sličnom interesantnom projektu?

Trenutno radimo na više novih ideja, ali ću vas zamoliti da budete malo strpljivi, jer će se one otkriti u 2015. godini.

Koji su vam planovi za bližu budućnost?

Julius Meinl namerava da proširi svoje veliko iskustvo sa kafom na Aziju, Zapadnu Evropu i Severnu Ameriku, kao i da pokrene nekoliko inovacija, kao što je myBarista, kafa za potpuno automatske kafe aparate, koja će nam više od bilo koje do sad, približiti ukus kafe iz poluatomatskog kafe aparata. Takođe, želimo da postepeno menjamo kafu koja se dobija uz  doručak u hotelima koji nude Julius Meinl kafu, jer oni omogućuju najbolji i najsvežiji doručak. Ono što je najuzbudljivije, razmišljamo o pokretanju sajta mymeinl.com gde biste mogli da napravite sopstvenu kafu birajući od porekla (Brazil, Etiopija), preko pečenja i nivoa mlevenja, a onda na sve to dodate specijalnu pesmu na omot. I to sve onlajn. Isprobajte!

Olivera Denčić

Wannabe TV

Editors choice