Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Karijera i biznis

Intervju: Nikola Avram

Danas nas u svoj uspešan poslovni svet makar na trenutak uvodi Nikola Avram, direktor MK Mountain Resorta. Za njega je izbor profesije bio logičan izbor i njegovi roditelji su živeli od turizma. Stekao je diplomu menadžera u turizmu i hotelijerstvu i uputio se na profesionalno usavršavanje na Floridi. Nikada nije odustao od svojih težnji i čvrsto je verovao i dalje veruje u sve svoje odluke. Nismo mogli a da ga ne pitamo više o njegovim planovima i svemu onome što čini njegov svet.

Stojiš iza velikog turističkog kompleksa, zašto si odlučio da se baviš baš ovim poslom?

Potičem iz porodice koja se već nekoliko decenija bavi ugostiteljstvom na ostrvu Cres, gde sam i odrastao. Zbog toga je moj izbor da se bavim hotelskim biznisom na neki način logičan sled okolnosti koje su me okružile.

Kao mali živeo si na moru. Da li ti više prija takva, primorska klima ili pak malo oštrija kao što je na Kopaoniku?

Ako me pitate da biram između zime i leta, svakako biram leto, ali isto tako bez dvoumljenja odlučujem se za zimu isključivo na Kopaoniku.

IMG 3315 Intervju: Nikola Avram

Veoma mlad već uveliko si se nalazio na rukovodećim pozicijama u mnogim firmama, šta si sve morao da žrtvuješ zbog uspeha?

Dobro pitanje, ali ne bih mogao da kažem da sam nešto posebno žrtvovao zbog poslovnog uspeha. Ostao sam posvećen svom cilju i težnjama u kojima je oduvek bio fokus upravo na poslu i profesionalnom usavršavanju. Smatram to ličnim izborom u kome uživam, ali sa druge strane za sada uspevam dobro da uklopim i druga interesovanja.

Školovao si se u Americi. Koliko je njihov sistem poslovanja drugačiji od našeg?

U Americi je utemeljen potpuno drugačiji pristup u hotelskom poslovanju. Unutrašnja organizacija je strogo segmentirana po različitim sektorima, dok se kod nas na Balkanu sve funkcije u hotelskom poslovanju dosta prepliću i zbog toga je mnogo teže postići uspijeh. Samim tim je mnogo izazovnije voditi hotel na Balkanu nego u Americi. Na kraju, cilj u oba pristupa je isti, a to je zadovoljan gost.

IMG 3307 Intervju: Nikola Avram

Šta najviše voliš na Kopaoniku, a što bi svaki posetilac morao da vidi ili doživi?

Moja prva impresija na Kopaoniku je kvalitetno skijanje i noćni život u kombinaciji kakva se retko sreće u ski centrima uopšte. Pored toga, nešto što moram da istaknem jeste da je Kopaonik leti za mene definitivno najveće iznenađenje. Kao neko ko je odrastao na moru nisam mogao da zamislim da bih ikada zamenio more za planinu. Sad definitivno bih, leto najradije provodim upravo na Kopaoniku i to je nešto što svim prijateljima preporučujem kao neverovatno dobro iskustvo kad požele da se zaista odmore, napune pozitivnom energijom i uživaju u prelepoj prirodi.

Po čemu se ponuda “MK Resort Mountain”-a razlikuje i izdvaja u odnosu na druge, slične komplekse?

“MK Mountain Resort” je interesantan različitim ciljnim grupama, ponuda je podjednako kvalitetna za one koji žele da su okruženi dvadesetčetvoročasovnom uslugom u luksuznom ambijentu kao i za one koji više vole privatnost i udobnost apartmanskog smeštaja. Svi objekti su smešteni takoreći na korak od ski staza, što je takođe veliki benefit i predstavlja retkost u ski centrima. Takođe, svi sadržaji su lako dostupni tako da naši gosti pronalaze sve što im treba na jednom mestu, a to je veoma važno bez obzira na povod dolaska, bilo da se radi o zimovanju sa porodicom i prijateljima ili o organizovanom poslovnom skupu.

Pretpostavljamo da su neki gosti hotela malo zahtevniji. Da li ste imali neke neobične zahteve koje možeš da podeliš sa nama?

Postoji mnogo interesantnih anegdota, lepih i manje lepih iskustava, ali to su priče koje ostaju unutar hotela. Diskercija mora da postoji, jer bi se u suprotnom naši gosti sigurno pronašli u nekoj od tih priča.

Kada ti odlučiš da odeš na odmor, gde se zaputiš?

Zbog poslovnih obaveza na odmor idem vrlo retko. Ako i uspem da odvojim nekoliko dana, uvek biram Cres kako bi iskoristio priliku da posvetim vreme porodici i prijateljima.

IMG 3312 Intervju: Nikola Avram

U kom smeru će se dalje razvijati “MK Mountain Resort”?

Naša vizija je prva srpska menadžemnt kompanija za upravljanje hotelima u celom regionu, bez obzira da li se radi o našim ili stranim investicijama. Taj projekat sada ulazi u završnu fazu, početkom godine smo otvorili prvi hotel u Beogradu, a do kraja godine plan je da proširimo poslovanje na tri beogradska hotela. Istovremeno, na Kopaoniku se konstantno ulaže u dalji razvoj usluga. Takođe, važno je da istaknem da se sve više okrećemo uštedi energije i ekološki održivim projektima. Prvi projekat je završen pre nekoliko dana, unutrašnji i spoljni bazen se ne greju više na mazut već na principu toplotnih pumpi koje dobijaju energiju od podzemnih voda koje prolaze ispod hotela “Grand”.

Lenka Gatić

Fotografija: Dragan Asanov

Wannabe TV

Editors choice