Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Kada tvoj posao zavisi od klijenata – koji kasne

Kada tvoj posao zavisi od klijenata – koji kasne

1/2

Problem kašnjenja psiholozi odavno razmatraju i pokušavaju da ga kategorišu, povežu sa uzrocima i iznađu da li je u pitanju poremećaj ponašanja – ali vi niste psiholog (osim ako jeste) i dinamika vašeg posla zavisi od klijenata. Ako vam neko otkaže u poslednjem trenutku, imaćete prazan hod, ili ćete kasniti i sa svim ostalim klijentima, zato što je jedan zakasnio. Ne treba vam takva napetost i stres, ali dešava se – vi ne možete da znate da li imate posla sa nekim ko hronično kasni, ako vam takav klijent dolazi prvi put, ali možete biti spremni za razne slučajeve kašnjenja i otkazivanja. Neki će vas zvati u poslednjem trenutku i iskreno se izvinjavati, a mnogi koji kasne želeće da znaju da će ipak dobiti ceo termin, iako kasne. Vi treba da ostanete ljubazni i smireni, ali i dosledni po pitanju pravila, odnosno, treba da imate kriterijume za produžavanje termina, njegovo pomeranje i prebacivanje, ili otkazivanje. Ako ste rešili da klijenta primite, iako kasni i procenili da možete da mu produžite termin, uverite se kada će stići (koliko mu vremena treba da se pojavi), da biste bili sigurni da li vama to odgovara. Na kraju razgovora, precizirajte “dakle, vidimo se za 20 minuta, čekam vas” – to je mali psihološki trik, koji će klijenta pozvati na odgovornost.

Ako ne možete klijenta da “ugurate” u termin i raspored vam je pun, ili prosto ne želite da remetite dnevnu dinamiku, predložite pomeranje termina za isto vreme sledećeg dana, ili za prvi slobodan termin koji imate. To su principi. A evo i tipova klijenata koji kasne, sa kojima ćete imati iskustva.

Wannabe TV

Editors choice