Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Kad ti uspeh izmiče i veruješ da si luzer

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Savladaj 10 veština rešavanja problema

Taktike za izbegavanje “sagorevanja” na poslu

Kada tvoj posao zavisi od klijenata – koji kasne

Kada tvoj posao zavisi od klijenata – koji kasne

Klijenti koji nikada ne stižu na vreme

Možda imate stalnog klijenta, koji stalno kasni i nikada mu nije uspelo da se pojavi u zakazano vreme. Verovatno se radi o osobi koja ima problem kašnjenja i spada u neku od onih kategorija o kojima psiholozi raspravljaju i vi je nećete uvesti u red, ali možete postaviti granice – nema produžavanja termina, ali ćete zato naplatiti ceo termin. Što će se verovatno stalno dešavati, jer onaj ko hronično kasni, ne percepira i ne kontroliše utrošak vremena, a i oseća se loše zbog toga, pa se neće buniti što plaća ceo termin, ali to mu neće pomoći da prestane da kasni. I ovde postoji trik – takvom klijentu zakažite petnaest minuta ranije. Računajući njegovo kašnjenje, dajete mu šansu da zapravo stigne na vreme, a sebe pošteđujete nervoze i remećenja rasporeda. Naravno, nikada mu ne smete reći da mu zapravo uvek zakazujete ranije – za njegovo i sopstveno dobro pustite ga da misli kako ste ipak u mogućnosti da mu produžite termin.

Klijenti koji se jednostavno ne pojave

U slučaju da klijent kasni, a ne zove da prijavi kašnjenje, zovite vi njega, da biste proverili da li je sa njim sve u redu i da li će zakazati novi termin. Ako nije u pitanju neka ubedljivo vanredna situacija, objasnite mu da je ipak dužan da plati za termin koji nije otkazao ili pomerio na vreme. Nemojte se bojati ovakvih mera, one će vas osloboditi neodgovornih klijenata i oni drugi – odgovorni i ažurni – neće trpeti zbog njih.

Vaš cilj je da izgradite profesionalnu reputaciju koja će vam doneti preporuke – a među njima je “ne toleriše kašnjenje” – a ne da izazovete nezadovoljstvo klijenata. Dakle, biti profesionalan, ne znači biti grub i bezosećajan, već principijelan. Da biste pokazali pažnju i ljubaznost, dobro je da porukom podsetite klijenta na termin, par sati ranije – tako ćete preduprediti kašnjenje ili nedolazak, koji su mogući ne zato što osoba ima problema sa kašnjenjem, nego zato što je jednostavno potpuno zaboravila na zakazano vreme. Praksa je pokazala da je zapravo zaboravljanje (naročito ako je termin zakazan više dana unapred) najčešći razlog kašnjenja ili nedolaska i da su klijenti veoma zahvalni kada ih na vreme podsetite da treba da dođu.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice