Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Karijera i biznis

Kada tvoj posao zavisi od klijenata – koji kasne

Klijenti koji nikada ne stižu na vreme

Možda imate stalnog klijenta, koji stalno kasni i nikada mu nije uspelo da se pojavi u zakazano vreme. Verovatno se radi o osobi koja ima problem kašnjenja i spada u neku od onih kategorija o kojima psiholozi raspravljaju i vi je nećete uvesti u red, ali možete postaviti granice – nema produžavanja termina, ali ćete zato naplatiti ceo termin. Što će se verovatno stalno dešavati, jer onaj ko hronično kasni, ne percepira i ne kontroliše utrošak vremena, a i oseća se loše zbog toga, pa se neće buniti što plaća ceo termin, ali to mu neće pomoći da prestane da kasni. I ovde postoji trik – takvom klijentu zakažite petnaest minuta ranije. Računajući njegovo kašnjenje, dajete mu šansu da zapravo stigne na vreme, a sebe pošteđujete nervoze i remećenja rasporeda. Naravno, nikada mu ne smete reći da mu zapravo uvek zakazujete ranije – za njegovo i sopstveno dobro pustite ga da misli kako ste ipak u mogućnosti da mu produžite termin.

Klijenti koji se jednostavno ne pojave

U slučaju da klijent kasni, a ne zove da prijavi kašnjenje, zovite vi njega, da biste proverili da li je sa njim sve u redu i da li će zakazati novi termin. Ako nije u pitanju neka ubedljivo vanredna situacija, objasnite mu da je ipak dužan da plati za termin koji nije otkazao ili pomerio na vreme. Nemojte se bojati ovakvih mera, one će vas osloboditi neodgovornih klijenata i oni drugi – odgovorni i ažurni – neće trpeti zbog njih.

Vaš cilj je da izgradite profesionalnu reputaciju koja će vam doneti preporuke – a među njima je “ne toleriše kašnjenje” – a ne da izazovete nezadovoljstvo klijenata. Dakle, biti profesionalan, ne znači biti grub i bezosećajan, već principijelan. Da biste pokazali pažnju i ljubaznost, dobro je da porukom podsetite klijenta na termin, par sati ranije – tako ćete preduprediti kašnjenje ili nedolazak, koji su mogući ne zato što osoba ima problema sa kašnjenjem, nego zato što je jednostavno potpuno zaboravila na zakazano vreme. Praksa je pokazala da je zapravo zaboravljanje (naročito ako je termin zakazan više dana unapred) najčešći razlog kašnjenja ili nedolaska i da su klijenti veoma zahvalni kada ih na vreme podsetite da treba da dođu.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice