Koncept posla koji ispunjava – posla koji odražava naše strasti, talente i vrednosti – moderan je izum. Otvorite slavni rečnik doktora Džonsona, objavljen 1755. godine, i videćete da reč ispunjenje čak ni ne postoji. Ali danas, naša očekivanja su viša, i tipični posao od 9h do 17h mnogima jednostavno ne odgovara.

Ako sebe ubrajate u one koji su nesrećni na poslu, ili makar ponekad imate ono čudno, džangrizavo osećanje da vi i vaš posao niste kompatibilni, kako bi onda trebalo da tražite odgovarajuću karijeru? Šta je potrebno da biste prevazišli strah od promena i snašli se u lavirintu izbora, posebno u ekonomski teškim vremenima?

Evo šest suštinskih mudrosti iz najboljih umova u branši.

guynardulli 070113 3211 Kako, bre, da uspem u poslu?

Zbunjenost je sasvim normalna pojava

Prvo, utešna misao: biti zbunjen u vezi sa izborom karijere savršeno je normalno i sasvim razumljivo. U predindustrijskom periodu postojalo je oko 30 standardnih zanimanja – mogli ste izabrati da budete kovač, ili doktor – ali danas, sajtovi za traženje posla imaju liste od preko 12,000 različitih zanimanja. Rezultat? Možemo postati toliko nervozni oko pravljenja pogrešnog izbora da radije biramo da uopšte ne izaberemo, te ostajemo na radnim mestima koje smo odavno prerasli.

Comments