Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Vodič kroz emotivni nered – za početnike

Kako da doneseš odluke koje menjaju život

Nisu svi treninzi isti, a ovo je pet vrsta treninga koje možete isprobati

Šta misliš da devojka očekuje od tebe – a šta je njoj zapravo bitno

DRAM BEND: “Izdati prvi album je kao da si završio osnovnu školu”

Ovo su najavljeni albumi koje nestrpljivo iščekujemo u ovoj godini!

Kako da all black stajlinge ovog proleća učinite zanimljivijim

Razlozi zbog kojih će vas devojke ostavljati (jer ste emotivno nedostupni)

Savršene ideje za tetovaže kod muškaraca

#styleinspofriday – Noah Centineo

Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Mrtvi uglovi koji vam ometaju manevrisanje u u seksu

Karijera i biznis

Kako da budeš uspešan stvaralac?

1/2

Kad se baviš kreativnim poslom i umetničkim radom, susrećeš se sa specifičnim izazovima. To nije „običan“ posao, ali zapravo, na mnogo načina, jeste. A neke od najvećih prepreka se nalaze u tvojim ubeđenjima i odnosu prema stvaranju.

Unutrašnji otpor

Voliš to što radiš, ali nikako ne postižeš nešto posebno, ne praviš proboj, ne ide ti baš. Imaš unutrašnji otpor koji treba da savladaš – običnom disciplinom. Taj otpor se sastoji od izvesne arogancije (ti si kreator, stvaralac, umetnik, ti si nešto posebno), od očekivanja da budeš posebno inspirisan da bi uradio nešto posebno dobro (a muze su možda zauzete na nekom drugom mestu), odugovlačiš da počneš sa radom boreći se sa hiljadu ideja (fokus, fokus, fokus), pa i od obične lenjosti (danas ćeš uživati u razmišljanju i maštanju, a sutra ćeš to da uobličiš). Kad uhvatiš sebe kako imaš brojna opravdanja zašto ne radiš stalno, zašto imaš blokade i zašto nisi uspešan kao što bi mogao da budeš, strpaj to sve u crnu kesu za đubre sa nalepnicom „bedni izgovori“ i prevaziđi otpor. Teško je početi, a nije lako ni nastaviti, ali ti moraš i jedno i drugo, jer, osim što je to tvoja uzvišena misija i samoaktuelizacija, to je – tvoj posao.

Istrajnost

Potrebno je da radiš svakog dana, baš kao neki službenik u kancelariji do guše zatrpan papirima, koji mora da prati procedure, protokole i pravila. Vrlo neinspirativno, ograničavajuće i omalovažavajuće – ali ovim pojmovima je mesto u kesi za đubre. Ako ih već nisi ubacio tamo, učini to sada i baci se na posao. Ako ne možeš da pratiš jednu ideju, počni sa bilo čim i radi, dok se ne „upecaš“, dok ne uhvatiš (ili dok te ne uhvati) ona jedna nit, koju možeš da pratiš. Možda ćeš danima praviti samo skice, zapisivati ideje, lutati izgubljen u beskrajnim pokušajima da pronađeš fokus, da odrediš šta je tačno ono što hoćeš da postigneš. Ali to nije izgubljeno vreme, to je praćenje procesa, kanalisanje ideje, usmeravanje energije. Možda ćeš na kraju odbaciti sve što si započinjao i odabrati nešto sasvim različito, ali to je dobro. Sve što si odbacio, dovelo te je do onog što si pronašao. Prati stvaralački proces i ne opiri mu se, kao kreativni kanal univerzuma, sedi i radi svakodnevno, kao bilo koji knjigovođa i birokrata.

muskarac umetnik Kako da budeš uspešan stvaralac?

Wannabe TV

Editors choice