Mnogi veliki lideri kroz istoriju su pokazali da je njihova moć najviše bila izražena kroz veštinu komunikacije. Ono što su oni govorili, kako su govorili, ili gestikulirali opčinjavalo je mase i ubeđivalo ih u ispravnost stavova govornika. Zbog toga su dobre jezičke sposobnosti, kao i poznavanje neverbalne komunikacije, ono što svaki lider mora da poseduje.

Ako želite da zauzmete lidersku poziciju u firmi, nekom udruženju, političkoj stranci, pročitajte ove savete.

Liderski jezik se razlikuje od standardnog

Pre svega, jezik koji koriste lideri ima svoju svrhu, pa samim tim zahteva specifičan izbor reči. Morate da iskažete svoje viđenje prošlosti i budućnosti, kao i da objašnjavate složene probleme. Zbog toga je važno da pre svakog izlaganja, dobro razmislite o rečima koje ćete upotrebljavati, pa da čak svoj govor kažete naglas pred svojim bližnjima, kako bi vam oni dali konstruktivne kritike.

govornik1 Kako da postanete dobar lider

Morate znati šta želite

Mnogi lideri ne znaju šta da kažu, zbog toga što ne znaju šta žele. Zato je jako važno, da pre nego što negde nastupite kao lider, zapitate sebe: “Šta ja ustvari želim?” Ako je vaš odgovor zasnovan na zajedničkom cilju organizacije, a ne na vašim ličnim interesima, imaćete veće šanse da ljudi prihvate vaše stavove.

Comments