Naravno, postoje forme i formule za razgovore u zvaničnim situacijama, svečanim prilikama, tužnim prilikama, ali ako ste na nekom događaju, poslovnom okupljanju, seminaru – negde gde očekujete da ćete sresti ljude sličnih interesovanja i poslovnih ciljeva i uspostaviti neke veze za potencijalnu saradnju, engleska formula ćaskanja o vremenu prosto ne dolazi u obzir. Nju možete primeniti u drugim situacijama – kad se vozite liftom sa komšijom koga gotovo i ne poznajete, sa prodavačicom kod koje stalno pazarite, u taksiju… Na poslovnom okupljanju trebalo bi da razgovarate o poslu i da uspostavite komunikaciju sa ljudima koji hoće isto što i vi. Trebalo bi da bude lako, ali nije dovoljno reći “zdravo, šta ti tražiš ovde” jer je suviše nezgrapno, niti možete reći “zdravo, šta očekuješ od ovog skupa” jer ne pravite intervju, ali svakako je dobro početi sa “zdravo“.

Kako da razgovarate sa mogućim poslovnim saradnicima Kako da razgovarate sa mogućim poslovnim saradnicima

Logično je i kulturno predstaviti se (iako nosite karticu sa imenom) i zatim početi sa realizacijom formule za poslovna druženja i okupljanja, a ona kreće sa konverzacijom koja uključuje prijatelje i porodicu.

Možete početi sa tim kako je za vas taj posao zanimljiv i uzbudljiv, pomenuti da se neko u vašoj porodici time bavi, a zatim pitati sagovornika da li se neko od njegovih prijatelja i članova porodice bavi tim poslom. Ako uspostavljate konverzaciju sa nekim van poslovnog okruženja u sličnoj polu-zvaničnoj situaciji formula je ista, samo prilagođena. Reći ćete čime se bavite i pitati sagovornika čime se on bavi, izraziti pozitivan stav prema inforamaciji koju dobijete (“o, to je vrlo interesantno”) i pitati ga da li se neko od njegovih prijatelja ili porodice bavi time.

Comments