Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Kako da uvežbaš govor tela prilikom javnog nastupa

Kako da uvežbaš govor tela prilikom javnog nastupa

Govor tela koji šalje poruku o saradnji

Kad si licem u lice sa sagovornikom, to ostavlja utisak da ste suprotstavljeni, da ste u sukobu – ugrožava lični prostor. Da bi smanjio taj utisak, zauzmi položaj malo ukoso, pod uglom od 45 stepeni u odnosu na frontalni položaj. A ako je potrebno da stvoriš atmosferu saradnje, stani pored sagovornika, rame uz rame, dok mu nešto pokazuješ ili objašnjavaš.

Gestikulacija je poželjna, ali ne podiži ruke iznad visine ramena

Možeš da gestikuliraš da bi svom telesnom izrazu i rečima dao snagu i naboj, ali neka se pokreti odvijaju u visini grudi, a nikako iznad visine ramena. Kad podižeš ruke suviše visoko, to deluje teatralno, ili religiozno i zbunjujuće – ometa poruku koju želiš da pošalješ. Živa gestikulacija šakama, kao da oblikuješ reči i pratiš njihov ritam i naglašavaš ih, veoma je poželjna, zato je vežbaj kad te niko ne gleda – pričaj i prati svoj govor rukama.

govor tela 2 1 Kako da uvežbaš govor tela prilikom javnog nastupa

Pozovi slušaoce na saradnju

Kad ljudi sede glava nagnutih malo napred i sa prekrštenim rukama, slušaju te, ali pokazuju otpor. Da bi ih više uključio i smanjio taj otpor, pokušaj sa raznim trikovima. Rukuj se sa svima. Pozovi ih da ustanu i da se predstave, nakon što to sam uradiš. Podeli im papire i olovke sa zadatkom da nacrtaju nešto simbolično, ili da u tri ključna pojma opišu sebe. Postavljaj pitanja grupi, na koja će odgovarati dizanjem ruke ako se slažu, ili nekim drugim gestom, ako se ne slažu. To se radi da bi se slušaoci uključili i pozvali na saradnju, da osete da su bitni i da im se obraćaš pojedinačno i lično.

Razmisli o onome što ćeš reći

Kad govoriš ljudima, ne možeš sve vreme da ih gledaš, ali možeš većinu vremena, ako znaš o čemu ćeš govoriti. Zato razmisli o tome kako ćeš da počneš da bi sebi dao vremena da uspostaviš kontakt pogledom sa svakim u prostoriji. Kad tražiš misao, pogledaj u daljinu, a kad je uhvatiš, proprati to odgovarajućim gestom i oblikuj je, rečima i rukama, pred slušaocima i tada gledaj ljude redom u oči, to će dati veću snagu i težinu onome što govoriš.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice