Gejmer. Igrač. Ljubitelj “igrica”. Video-igrica. Računarskih igara.

Kako god ih nazovete, ti ljudi više nisu neki tamo besni klinci koje keva ne razume, niti su posredi samo dečaci. Niti se igraju nekih tamo šarenih zgubidancija, već su deo tržišta koje raste svake godine. Već u ovom trenutku posredi je deo industrije zabave “težak” preko 20 milijardi dolara.

0142 Kako su igrice postale biznis

Zašto? Ponajpre zato što su računarske igre nekada davno bile isključivo muška zabava i to isprva onih koji su zalazili u kafiće, fliperane i razne druge buvare, a potom zabava za klince. Danas je publika računarskih igara značajno proširena. Žene čine gotovo polovinu populacije. Petinu čine penzioneri! Verovali ili ne, u globalnom telu publike igara starci učestvuju gotovo dva puta više od tinejdžera. Od arkadnih mašina, igre su se preselile u domove. Gotovo polovina svih Amerikanaca ima bar jednu konzolu za igre. Iz domova, igre su se uvukle u naše džepove. Ko god ima smartfon, znajte ima i igre. Bar jednu. Dakle, igre su postale svetsko čudo sa mnoštvom korisnika. A tržište se širi. Još nje svuda pustilo pipke. Osim pomalo već preorane i zasićene Amerike, sledeća velika neotvorena tržišta su Brazil, Rusija i Kina.

Društvo ne prihvata gejmere. Ako se i pojave u vestima, to je zato što je neka budala izazvala tragediju. A pazi sad ovo. U Americi se procenjuje da ima 186 miliona igrača. U poređenju sa tradicionalnom zabavom, kablovsku ima oko sto miliona, popularne serije prati oko dvadeset miliona. Tamo je jedino popularniji bioskop u koji ide oko 200 miliona gledalaca. Stoga ne čudi što igre vrhunske produkcije odavno imaju filmske budžete. Znate ono, para utrošeno da se nahrani pola Afrike ulupano u zabavu. Tu skoro, objavljen je podatak da je proizvodnja jedne igre koštala 100 miliona dolara, ali da će još 500 miliona biti uloženo u reklamu. Fak jea!

02j1 Kako su igrice postale biznis

Igre su jeftinije i dostupnije nego ikada. Uključite telefon, otvorite ajped, priključite se na Internet (a ko nije?) i eto već možete da se igrate. Odete u bioskop da vidite “Avatar”, jer ste čuli da je film strava. Bling! Kompanija je zaradila milijardu dolara na tom čudu, tokom dve nedelje bioskopske groznice. Pojavila se nova verzija GTA V! Kupite je na internetu. Bling! Rockstar Games zaradila je milijardu za tri dana.

Nisu samo veliki i skupi projekti isplativi. Te male igre koje se nalaze na svakom telefonu i ne koštaju ništa (osim tu i tamo nekih bonusa koje ako želite možete da kupite), donose svojim proizvođačima 5 miliona dolara dnevno!

Zarada nije samo u neposrednoj prodaji, već i u naplati dodataka, kao i u reklamama, te brendiranoj robi (merčandajz). Sigurno ste primetili plišane igračke u obliku omiljenih likova iz igara…

Sve ovo stvara utisak da su igre zlatonosna polja, a to privlači investitore. A igre su kao i svaka tehnologija, stvar budućnosti. Kad je ekonomski mehur industrije nekretnina puk’o, cela Amerika se zatresla. Mehur oko računarskih igara raspršio se nekoliko puta i odmah vaspostavio. Jer već sledećeg meseca stižu novi hardver i nove igre. Rast je nezaustavljiv.

To je mnogima dalo ideju da će lako i brzo da se obogate. Nije baš tako, ali to je priča za neki drugi put.

Ono što je značajno, to jeste činjenica da su igre postale ozbiljan posao. Još nedovoljno cenjen u društvu, ali svejedno veoma, veoma ozbiljan.

Ranko Trifković

Comments