Internetom vrlo često kruže takozvani izazovi. Posredi su klinačke manguparije koje iz nekog razloga postanu veoma rasprostranjene (verovatno krivicom YouTubea i drugih zabavnih sajtova na kojima se ishodi tih istih manguparija gledaju), pa zahvate i “ozbiljne” ljude.

Tako smo dobili “twerking”, “planking”, “tebowing” kao i izazove; ko će da pojede šaku cimeta, zalepi jezik za ledenu šipku i slično.

Nova pomama zove se “ice bucket callenge” i sastoji se u tome da poznate ličnosti snime sebe kako se posipaju kantom punom ledene vode. To su učinili njujorški Džetsi, Džimi Falon i njegova družina, Konan O’Brajan, Mark Zakerberg, Tim Kuk (direktor Apple-a) i majstor borilačkih veština Ronda Rusej.

A onda se pojavio i Bil Gejts. Ono što je učinio, vredna je lekcija iz poslovanja.

Dakle, Bili je prihvatio izazov. Sagradio je mašinu za polivanje vodom. Izazvao je konkurenciju; Ilona Maska, Rajana Sikresta i Krisa Andersona. Povukao je konopac i istrpeo ledenu vodu.

Ne shvataj sebe ozbiljno

Poslovni (i privatni) svet je pun kretena koji sebe i ono što (misle) da predstavljaju shvataju preozbiljno. Prihvativši izazov Bili se pokazao kao dovoljno samouveren da ne podlegne najvećem grehu, a to je oholost.

Podigni ulog

Poslovni život je pun izazova. Konkurencija je napravila korak i gledate šta ćete da uradite. Bili pokazuje da je počesto najbolji izlaz da povećate ulog, da učinite dva koraka. Ne samo da je prihvatio izazov, već je i napravio mašinu kojom će to obaviti. Time je pokazao da i ovaj neozbiljan zadatak ozbiljno shvata.

Izazovite konukrenciju

Učinili ste nešto što vas je dovelo na vrh? Znajte da je to izazov konkurenciji, bez obzira na to da li ste ga tako javno uputili kao Bili. Kad krećete u juriš na uspeh, znajte da će vam biti za petama. Bili je pokazao važnost znanja. Budite dobro obavešteni ko vam je za petama. Tako ste manje izloženi iznenađenjima. Osim toga, pratite konkurenciju. Da li će Ilon Mask izmisliti bolji način da se polije ledom? Videćemo.

Izdržite

Bili je pokazao da je pravi preduzetnik. Ispunio je obećanje, izdržao je led. Stekao je prednost nad konkurencijom. Budite i vi spremni da istrpite kofu leda (i koječega još) da biste stigli na vrh.

Ranko Trifković

Comments