Ko bi ti definisao život? Imaš li neku ideju? Pretpostavljam da se mučiš sklapanjem definicije, mnogo ljudi ne razume jedinsvenost i jednostavnost života. Ja bih život definisao kao donošenje odluka.

Ceo naš život i psihološki razvoj se zasniva na donošenju odluka. Svako živo biće donosi odluke. Drveće donosi odluku da njegovo lišće raste prema suncu, kada ne bi donelo tu odluku znatno bi smanjilo svoje šanse za preživljavanje. Mi, kao živa bića, kada ne bi donosili odluke velike su šanse da bi jednog dana umrli od gladi, žeđi, nespavanja, bolesti…

”Suma kvaliteta života jednaka je sumi kvaliteta donešene odluke.”

planovi  Promeni svoj život svojim odlukama

Naše trenutno mentalno stanje nikada ne može ostati nepromenjeno. Ako ne doneseš odluku i samim tim budeš pasivan u svom životu narod bi rekao da toneš dole. U prevodu, pasivnim vođenjem svog života stvaraš depresiju, anksioznost, opsesije, zavisnosti (alkohol, posao, droga, kocka)… To vremenom postaje mentalno oboljenje i kasnije vodi do najverovatnije smrti.

Postoje dve vrste odluka koje mogu biti donešene: destruktivne odluke i konstruktivne odluke.

Destruktivne odluke su odluke koje se ne odraze u najboljem svetlu ne odraze na tvoj život, ljude oko tebe, tvoju okolinu i samo poboljšanje kvaliteta tvog života. To su odluke koje uglavnom loše deluju na tebe, guraju te u spektar negativnih emocija, stvaraju krug nasilja (agresivnost, sklonost konfliktima; pozicija u kojoj ili pobediš ili izgubiš ali neizbežno nastavljaš krug i ostaješ negde u spektru negativnih emocija) i razmišljanje žrtve (mazohizam, sažaljevanje samog sebe, briga, žaljenje, beznadežnost, bespomoćnost).

Druga vrsta odluka je konstruktivna odluka. To su odluke koje te mogu dovesti u veoma bolje stanje. Kod nekih procesa razvijaju emocije, stvaraju samopuzdanje, hrabrost, osećaj spokojstva, u prevodu, stavljaju te u spektar pozitivnih emocija. Stvaraju satisfakciju ”savršenog života” (posao koji si oduvek želeo, devojku kakvu si oduvek maštao da imaš, uspešnost u planovima svog života, najbolji hobi). Tada ulaziš u pomenuto stanje spokoja, potrebe koje imaš su zadovoljene i ne možeš ući u spektar negativnih emocija, tj. negativne emocije ne mogu da utiču na tebe (niko ne može da te naljuti, ništa ne može da naruši tvoje stanje). Konstuktivne odluke ti stvaraju pozitivan fokus u životu što utiče na povećanje samopouzdanja, veru u sebe i svoje odluke (uvek svojim odlukama stavljas sebe u poziciju gde u konfliktu pobedjujes i ti i druga strana). Takodje konstruktivnim odlukama, verovanjem svojoj svesti i svojoj intuiciji postupaš hrabro i činiš ispravnu stvar, donosiš ispravnu odluku. Ova vrsta odluke osigurava najefektivnije i najbrže psihološko razviće.

Comments