Uspešni ne izgledaju kao da su pod stresom, iako su veoma zauzeti – oni ne lude od posla, iako su vrlo produktivni, deluju zadovoljno i usredsređeno, a to i jesu, jer su pre svega, dobro organizovani. Oni razumeju i praktikuju neke stvari koje treba da usvojiš.

Pauza je važna

Mozak jednostavno ne može da drži pažnju satima bez pauze. Povremeno mora da se odmori na nekim drugim sadržajima, da bi mogao ponovo da se usredsredi na posao. Dakle, niko ne može neprekidno da radi – može da se bori i muči pokušavajući, ali uspešni ljudi znaju da je to besmisleno i oni primenjuju pauze, onoliko često koliko su im potrebne. To je kao osvežavanje ili resetovanje računara – popiješ kafu, odeš po čašu vode, prošetaš, ustaneš, protegneš se, pa nastaviš. Čim osetiš premor i gubitak koncentracije, napravi malu ili malo dužu pauzu, savetuju stručnjaci, koji se bave proučavanjem produktivnosti i koncentracije.

Radni dan počinje se sa pozitivnim stavom

Čak i kad si neispavan, zabrinut i loše raspoložen, započni radni dan sa pozitivnim stavom. Ako na posao stižeš iznerviran zbog prevoza, pritisnut porodičnim i ličnim problemima, jutarnji ritual kojim započinješ radni dan na radnom mestu, pomoći će ti da popraviš raspoloženje. Možda je to pozdravljanje sa kolegama, poseta kuhinji, raspoređivanje stvari po radnom stolu – prvih deset, petanest minuta provedi u pripremi i razmeni komentara i osmeha sa kolegama. Ovo je važno i za timski duh i za usredsređivanje na posao.

Hrana koja ne opterećuje stomak

Odaberi pametno svoj doručak i ručak tokom radnog dana. To treba da budu obroci koji daju energiju, a ne oni koji se teško vare i posle kojih ćeš se boriti da ostaneš budan. Dobro je jesti voće za doručak i užinu, a ručak treba da bude kombinacija povrća i nemasnih proteina. Umesto grickalica, uzmi orašaste plodove, kad osetiš potrebu da nešto pojedeš između obroka.

Comments