Neke od njih su nove na tržištu, ali već primoravaju gigante poput Google-a i Facebook-a da obrate pažnju na njih kao ozbiljne konkurente. Druge su tu već neko vreme i suočavaju se sa mnogim problemima.

Uber

Ova firma koja se bavi razvoženjem dovela je do toga da su u junu centar Londona blokirali taksisti, protestujući protiv uspona Uber-a. Kompaniji je prvo bilo zabranjeno da radi u Nemačkoj, ali je sud u Frakfurtu u septembru poništio presudu.

netflix11 Pet najintrigantnijih kompanija ove godine

Netflix

Ova godina je bila jako uspešna za ovu kompaniju koja se bavi emitovanjem programa na zahtev. Netflix ima preko 50 miliona pretplatnika širom sveta, a prisutan je u 41 zemlji. Tradicionalni radio-difuzni sistemi ne mogu da ga prate, pa je uzdizanje ove kompanije za sada nezaustavljivo.

Airbnb

Ove godine je Airbnb postao vlasnik InterContinental Hotels Group, kao i najvećeg svetskog lanca hotela Hilton Worldwide. Sve to bez posedovanja i jednog hotela. Njihov princip rent-a room servis ima preko 800 hiljada ponuda u 192 zemlje.

Manchester United

Uprkos svom statusu jednog od najvrednijih sportskih klubova na svetu, Mančester junajted nije mogao da proizvede uspeh na terenu nakon odlaska Aleksa Fergusona, što je veoma uznemirilo njegove većinske vlasnike-porodicu Glejzer. Ova kompanija je pravi primer šta se dešava sa velikim sportskim klubovima u nesigurnim vremenima. Porodica Glejzer je prodala 20 odsto svojih akcija, kada je klub bio na vrhuncu, a njihova vrednost je sada drastično opala.

asos1 Pet najintrigantnijih kompanija ove godine

ASOS

Ovaj problematični on-line prodavac aksesoara i garderobe se suočava sa ozbiljnim problemima. Vrednost njihovih akcija je pala za 67 odsto od početka godine, tako da se sve više priča da će ih preuzeti Amazon. Neki tvrde da će Amazon sačekati da akcije padnu još niže, dok drugi smatraju da ova akompanija neće odoleti da što pre proširi svoju ponudu na odeću i aksesoare.

Olivera Denčić

 

Comments