Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Propusti koje ne smeš napraviti kad apliciraš za posao

Propusti koje ne smeš napraviti kad apliciraš za posao

Kada konkurišete za posao, nije dovoljno samo da napišete dobar CV i da ostavite povoljan utisak u intervjuu. Vodite računa i o stvarima koje vaš poslodavac može saznati o vama preko društvenih mreža, kao i o ukupnom imidžu poslovnog čoveka koji kreirate. Evo nekih stvari koje vam mogu promaći, ako o njima ne vodite računa.

Informacije o privatnom životu

Dobro je ako ste oženjeni i imate dete, ali ne treba da delujete kao neko ko očajnički traži posao da bi izdržavao porodicu. Imidž porodičnog čoveka je dobar, ali treba da ostavite utisak da vam je karijera jednako važna. Detalje svog porodičnog života zadržite za sebe, kao i svoja interesovanja i hobije, versko opredeljenje i političke stavove. Interes preduzeća i vaše ambicije treba da se podudaraju i teku u istom pravcu. Dakle, usredsredite se (u CV-u i u razgovoru) na svoje veštine i znanja, želju za učenjem i napredovanjem, spremnost na saradnju, sposobnost da preuzmete odgovornost…

Zaključajte svoje profile na društvenim mrežama

Najlakši način da sazna nešto više o vama (što verovatno nije preporuka za vas) za poslodavca je da vas pronađe na društvenim mrežama. A on će to učiniti, naročito ako je zainteresovan ili ne može da odluči između više kandidata. Neka vaši javni profili odgovaraju slici koju ste stvorili o sebi, a svoje slobodoumne i privatne sklonosti držite pod ključem, a najbolje pod pseudonimom.

Predstavljanje u najboljem svetlu ne znači laganje i hvalisanje

Dakle, ostanite u sredini između laganja o veštinama koje nemate i hvalisanja onim koje imate – držite se istine, pristojno, skromno, ali samopouzdano. Ono što znate, lako je proveriti i dokazati, a da biste uopšte dobili priliku za proveru, treba da budete na svom terenu i da se dobro osećate. Nemojte tvrditi da imate kvalifikacije koje nemate, ali ako imate iskustvo bez kvalifikacija, navedite ga. Takođe, nemojte navoditi cifre, odnosno, nemojte “naduvavati” platu koju ste primali kod prethodnog poslodavca, jer je i to lako proveriti.

Vodite računa o gramatici

Kada podnosite zahteve, pišete molbe i naročito, kada sastavljate CV, neka vam neko proveri gramatiku, ako niste sigurni, a nije loše da to neko učini i ako ste sigurni u svoju pismenost. Mlađe generacije često kvare dobar utisak lošom gramatikom, ne dozvolite da se to i vama dogodi. Nemarna i pogrešna gramatika čini vas neozbiljnim i nekompetentnim.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice