Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Vodič kroz emotivni nered – za početnike

Kako da doneseš odluke koje menjaju život

Nisu svi treninzi isti, a ovo je pet vrsta treninga koje možete isprobati

Šta misliš da devojka očekuje od tebe – a šta je njoj zapravo bitno

Karijera i biznis

Propusti koje ne smeš napraviti kad apliciraš za posao

Kada konkurišete za posao, nije dovoljno samo da napišete dobar CV i da ostavite povoljan utisak u intervjuu. Vodite računa i o stvarima koje vaš poslodavac može saznati o vama preko društvenih mreža, kao i o ukupnom imidžu poslovnog čoveka koji kreirate. Evo nekih stvari koje vam mogu promaći, ako o njima ne vodite računa.

Informacije o privatnom životu

Dobro je ako ste oženjeni i imate dete, ali ne treba da delujete kao neko ko očajnički traži posao da bi izdržavao porodicu. Imidž porodičnog čoveka je dobar, ali treba da ostavite utisak da vam je karijera jednako važna. Detalje svog porodičnog života zadržite za sebe, kao i svoja interesovanja i hobije, versko opredeljenje i političke stavove. Interes preduzeća i vaše ambicije treba da se podudaraju i teku u istom pravcu. Dakle, usredsredite se (u CV-u i u razgovoru) na svoje veštine i znanja, želju za učenjem i napredovanjem, spremnost na saradnju, sposobnost da preuzmete odgovornost…

Zaključajte svoje profile na društvenim mrežama

Najlakši način da sazna nešto više o vama (što verovatno nije preporuka za vas) za poslodavca je da vas pronađe na društvenim mrežama. A on će to učiniti, naročito ako je zainteresovan ili ne može da odluči između više kandidata. Neka vaši javni profili odgovaraju slici koju ste stvorili o sebi, a svoje slobodoumne i privatne sklonosti držite pod ključem, a najbolje pod pseudonimom.

Predstavljanje u najboljem svetlu ne znači laganje i hvalisanje

Dakle, ostanite u sredini između laganja o veštinama koje nemate i hvalisanja onim koje imate – držite se istine, pristojno, skromno, ali samopouzdano. Ono što znate, lako je proveriti i dokazati, a da biste uopšte dobili priliku za proveru, treba da budete na svom terenu i da se dobro osećate. Nemojte tvrditi da imate kvalifikacije koje nemate, ali ako imate iskustvo bez kvalifikacija, navedite ga. Takođe, nemojte navoditi cifre, odnosno, nemojte “naduvavati” platu koju ste primali kod prethodnog poslodavca, jer je i to lako proveriti.

Vodite računa o gramatici

Kada podnosite zahteve, pišete molbe i naročito, kada sastavljate CV, neka vam neko proveri gramatiku, ako niste sigurni, a nije loše da to neko učini i ako ste sigurni u svoju pismenost. Mlađe generacije često kvare dobar utisak lošom gramatikom, ne dozvolite da se to i vama dogodi. Nemarna i pogrešna gramatika čini vas neozbiljnim i nekompetentnim.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice