Biti ambiciozan i znati šta hoćeš je neophodno, ali nije dovoljno. Treba učiti od najboljih i usvojiti neke principe uspeha, kojima se oni rukovode. To su dobre navike, dobri stavovi, zdrav život i vredan rad. Većina principa za postizanje uspeha koje je zastupao i praktikovao Stiv Džobs, uključuje optimizam, pozitivna očekivanja, okrenutost ka budućnosti (a ne ka prošlosti), odbacivanje straha od neuspeha (ali i od uspeha).

U priči većine uspešnih osoba o tome kako su postigle uspeh, nalazi se stavka o slučajnosti – desilo se da “nagaze” na nešto što ih zainteresuje, zaokupi svu njihovu pažnju, a onda jedna stvar vodi drugoj, kao i o riziku – nikada nisu bili sigurni da imaju sve pod kontrolom i nisu čekali da se sve kockice slože, nego su skupljali hrabrost i upuštali se u poduhvate, iako se nisu osećali sasvim spremno.

Slavni NBA košarkaš Kobi Brajant, kao i Arijana Hafington, glavna urednica i suosnivač elektronskog medija Hafington, slažu se u tome da je za produktivnost apsolutno od ključnog značaja odmor i dobar san. Dakle, rad i samo rad neće doneti rezultate, ako nije u balansu sa odmorom, opuštanjem i relaksacijom.

Takođe, uspešni vam otkrivaju jednu tajnu – ako želite da budete glavni, onaj koji ima odgovore koje svi žele da čuju i kojoj se svi obraćaju, onda postanite nezamenljivi.

Takođe, redovno se tuširajte, budite uredeni i negujte stil – vaš izgled je vaš brend, a to ne mora da znači skupa odela i uštogljenost. Pojednostavite stvari – oblačite uvek isto i imajte nekoliko pari istih pantalona, majica, dukserica – tako ćete izgledati prepoznatljivo, nećete ni trenutak vremena gubiti na razmišljanje o tome šta da obučete, a bićete uvek uredni.

Comments