Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Karijera i biznis

Šta ako radnici ne napreduju?

Videli ste tu anegdotu na Facebooku. Ili ste je od nekog čuli ili negde pročitali. Pita šef direktora: “Šta ako uložimo u razvoj zaposlenih, a oni onda odu?”. A direktor odgovara: “Šta ako NE uložimo, a oni ostanu?”.

Današnje poslovanje zahteva stručnu radnu snagu. Posebno u oblastima koje se tiču tehnologija, novih tehnologija, računarstva i komunikacija. Ono što se naziva startap-kulturom, obično pokriva takve firme. Vrednost zaposlenog u takvim organizacijama gotovo neposredno se meri tehnologijama kojima je ovladao. Nevolja je u tome što se tehnologije brzo menjaju. Kaže se da je šest meseci minimum da savladate novi programski jezik ili radno okruženje. Takođe svaka nova tehnologija zastareva za cirka šest meseci. Neophodnost napredovanja i neprestanog usavršavanja postaje (bolno) jasna.

0154 Šta ako radnici ne napreduju?

Nema mnogo firmi koje ovo jasno sagledavaju i trude se da omoguće zaposlenima da se usavršavaju, ali još je manje onih koji su spremni da ono što su uložili u znanje i iskustvo podele sa drugima. Zamislite kad bi postojala biblioteka, od 100-150 knjiga. O poslovanju, o ličnom usavršavanju, o obraćanju korisnicima, o inženjerskim izazovima, o vođenju firme, o stručnim pojedinostima. I zamislite kad bi neka firma otvorila pristup toj riznici javnosti.

Deluje kao nešto što u Srbiji teško može da prođe (setite se eksperimenta sa javnim bibliotekama u Knez Mihailovoj, kad su je opelješili za tren), ali ipak. Takva biblioteka postoji.

Devana Technologies (bivša Prelovac Media) odlučila je da otvori upravo takvu biblioteku. U prostorijama firme, sa polica možete da uzmete bilo koju knjigu. Spisak je dostupan, pa možete da vidite da li vas nešto zanima, te da li je knjiga slobodna ili ne. Dovoljno je da im se javite mejlom  i pojavite se svakog četvrtka 16.00 – 18.00. Osim prilike da ugrabite znanje, možete da razgovarate sa zaposlenima koji se tamo zateknu i zatražite pomoć bilo koje vrste.

Startap-kultura donosi svežinu u način poslovanja. Znam pouzdano da još neke mlade IT firme imaju ovakve zbirke knjiga. Nadam se da će ih ovaj iskorak Devana Technologies pokrenuti da i oni otvore svoje biblioteke.

Ranko Trifković

Wannabe TV

Editors choice