Bil Gejts je jedan od najbogatijih ljudi Amerike, ali ako uzmemo u obzir da je tržište veoma varljiva stvar, koliko god da je o poslu naučio iz svog iskustva, ovaj pedesetosmogodišnjak  ne bi opstajao na vrhu toliko dugo da nije pokupio po neki savet i od iskusnijih kolega.

Voren Bafet je bogati američki biznismen, direktor osiguravajućeg društva i jedan od najuticajnijih poslovnih ljudi. Kao veteran u svetu biznisa, u mnogome je inspirisao mlađeg Bila Gejtsa, i naučio ga važnim stvarima o putu ka uspehu. Sam Bil Gejts je istakao tri najvažnije pouke od ovog poslovnog gurua, a i mi vam ih predstavljamo.

bil gejts i voren bafet 1 Šta je to Bil Gejts naučio od Vorena Bafeta

Uvek gledaj širu sliku

Čim je Bil Gejts upoznao Vorena Bafeta, uvideo je jednu važnu stvar, a to je da se njegov pogled na posao ne svodi na puku kupovinu i ulaganje u deonice na berzi, već na posmatranje mnogo širih i dugoročnijih fluktuacija tržišta, mogućnosti kompanije i njenih takmičarskih prednosti. Samo šira projekcija može vas učiniti uspešnima.

Budite iskreni prema deoničarima

Bil Gejts je usvojio Bafetovu praksu da svake godine pismom izveštava sve deoničare i ostale važne karike kompanije o uspesima i padovima na tržištu. Samo iskrenost i transparentnost u poslu otvaraju konstruktivan pristup.

Visoko vrednujte svoje vreme

“Kolikogod novca da imate, ne možete kupiti vreme”, kaže Gejts, i dodaje da iako Bafet uvek nalazi dovoljno vremena da odgovori na telefonske pozive svojih saradnika i poslovnih partnera i bude ljubazan prema ljudima, on visoko vrednuje svoje vreme i nikad ga ne traći na sastancima koji nisu konstruktivni.

Jasna Stanić

Comments