Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Karijera i biznis

Šta o poslovanju možete da naučite od Planktona

Plankton? Ok, sad već mislite da vas podjebavam. Prvo Sunđer Bob, onda Keba Kraba, ali… PLANKTON?!?!?!

Mora da je vic, pomislićete, ali nije.

0173 Šta o poslovanju možete da naučite od Planktona

Gle, prvo i prvo, Šeldon Dž. Plankton nije počeo kao negativac. Bio je prijatelj Kebe Krabe i zajedno su krenuli u posao. Prva mušterija im je umrla na rukama i tu je nastala svađa oko toga ko je kriv. Keba je gusar i naprosto je oteo recept i otvorio svoj biznis. Dakle, opreznost, ne samo sa prijateljima, već i sa uopšte podelom odgovornosti…

Drugo i drugo, Keba ima Sunđera Boba bez koga Kebin restoran ne bi bio upola to što jeste. Plankton ima suprugu i to još džangrizavu. Ona je kompjuter i svašta zna, ali ne koristi svoje talente u službi poslovanja. Eto vam dve lekcije u jednoj. Otpustite mudrosere koji ne rade. Budite oprezni ako u posao ulazite sa suprugom. To može da bude divno iskustvo, ali i pakao kao Planktonu.

02jp Šta o poslovanju možete da naučite od Planktona

Treća lekcija. Kad smo već kod talenta, ne rasipajte ga. Plankton je GENIJALAC! Da li ste samo videli sprave koje koristi, planove koje kuje i uopšte količinu ingenioznosti koju ulaže u pokušaj da ukrade tajni recept Kebe Krabe. Da je samo delić te genijalnosti uložio u svoj proizvod…

Četvrta lekcija. Govoreći o proizvodu… Plankton ga nema. Provodi gotovo sve svoje vreme pokušavajući da dozna šta radi Kraba i gde mu je tajni recept. Mnogi preduzetnici opsednuti su konkurencijom, umesto da se bave razvojem svoje firme. Recimo, čak i da ukrade tajni recept, pitanje je da li će moći tako dobro da ga pripremi kao što to čini Sunđer Bob. Osim toga tu je i lepši restoran, firma koja je opštepoznata. Jedan brend ne čini samo tajni recept.

0174 Šta o poslovanju možete da naučite od Planktona

Peta lekcija. Mnogi preduzetnici – mnogo češće nego što to mislite – olako nadevaju imena proizvodima, kompanijama i projektima. Naziv je više od pola marketinga! Naziv je lice brenda! Američke firme zapošljavaju ljude koji se samo bave naslovima i nadevanjem imena i naziva. Omen EST nomen! Kažu da valja smisliti dvadeset pet imena, pre nego što se dobije ono pravo. Planktonov restoran naziva se “Kofa s pomijama” (Chum bucket). Kakav očajan naziv. Ne žurite se sa nadevanjem imena i naziva.

Ima i nešto dobro što je Plankton učino. Odabrao je lokaciju blizu Kebe Krabe. Kakva je sad ovo glupost, pomislićete? Pa, setite se Doline Gladi (Goce Delčeva, Beograd) ili Avenije Brze Hrane (Bulevar Dr Zorana Đinđića). Setite se dijamantskog kvarta u Njujorku, Vol Strita i svih drugih mesta na kojima posao srodnih ili istovetnih delatnosti cveta. Deluje kontraintuitivno, ali zapravo je bolje biti uz Kebu Krabu. Ako nastane gužva, preći će kod vas. Ukoliko poboljšate uslugu, to će odmah biti primećeno i preliti vam mušterije. Bolje nego da ste na drugom kraju grada, zar ne? Osim toga ko je gladan, ide u dolinu gladnih, pa će tamo odlučiti šta će da čalabrcne.

Dakle, pustite antene i upijajte svet oko sebe, naučićete mnogo.

Ranko Trifković

Wannabe TV

Editors choice