Unosni poslovi se najviše isplate – to deluje logično, a stručnjaci svakih nekoliko godina predviđaju na osnovu ispitivanja tržišta najunosnija zanimanja. Ipak, statistika za vas ne mora ništa da znači – možda ne nalazite sebe u IT sektoru i ostalim “zanimanjima budućnosti” i uopšte nemate sklonosti ka trgovačkim i uslužnim zanimanjima. Za vas je važno pre svega ono što vama dobro ide – u svakom poslu postoje talentovani, stručnjaci, profesionalci i genijalci. Nađite sebe na nekom od ovih nivoa kompetencija, a kad u bilo kom poslu postanete poznati kao jedan od najboljih, taj će vam se posao isplatiti.

Zarađivanje i sticanje je regularan cilj – želite da živite udobno, da budete nezavisni i da nemate materijalne probleme. Ali, novac vas neće usrećiti. Na početku karijere cifra može biti najveći izazov. Ali za deset ili dvadeset godina, možda ćete poželeti manje stresan i manje plaćen posao, koji donosi više lične satisfakcije. Dakle, zarada nije glavno merilo u izboru karijere.

Ako krenete jednim putem i shvatite da niste srećni sa tim i da želite nešto drugo, osećate se zaglavljeno i pomišljate da je kasno za promene i da će vam na taj način propasti sve što ste do sada naučili u oblasti kojom se bavite. Ali to nije istina – sve što znate, deo je vas i vaših sposobnosti i ni jedno znanje koje ste stekli nije uzaludno i besmisleno. I može vam poslužiti i u promeni karijere, u preorijentaciji na neke druge oblasti. Možda ćete morati (i želeti) da počnete ispočetka. Ali, sa bilo kojim novim početkom, posle iskustva koje već imate, vi ste u prednosti u odnosu na one koji počinju prvi put.

Izvor fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments