Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Šta to znači “USPEH se ne oprašta”?

Šta to znači “USPEH se ne oprašta”?

1/3

Ne znam da li je to specifično samo u našoj kulturi, ali čini mi se da je u svetu u kome je uspeh zakon, osuda uspeha koju sprovodimo putem “neopraštanja” slika i karikatura apsurdistana serbskoga.

Pogledajte ovaj prizor: Dečija priredba. Dečica pevaju, recituju, glume, igraju, sviraju. Gomila roditelja, rodbine, nastavnika, svako došao da vidi i uslika svoje dete, svi pucaju od ponosa. Deca ozbiljna, imaju tremu, trude se najbolje što mogu. Svi su slatki. Publika sva blagonaklona i raznežena. Međutim, razlike u nastupu ne mogu da se ne primete. Neka deca su prosto sjajna, a neka su i dalje samo slatka. Svaki nastup bude pozdravljen aplauzom – malo jačim i dužim, kad je izvedba ubedljiva i dete očigledno talentovano. Blagonaklona publika tako nagrađuje uspeh. A onda se neko dete zbuni, zaboravi tekst, blokira, rasplače se. Gromkost i dužina aplauza koji se prolama kao podrška jadnom detetu, nadmašuju svaki do tog trenutka. I tako na svakoj priredbi, na svakoj dečijoj reviji talneta ili takmičenju kome sam ikada prisustvovala, a prisustvujem već deset godina. Svaki put najveći i najjači aplauz dobije neko ko se zbunio, pogrešio, blokirao, rasplakao. Blagonaklona publika hoće da uteši dete i da mu nadoknadi nesigurnost i blam. Ili se i ne radi baš o tome?

posao2 Šta to znači USPEH se ne oprašta?

Neuspeh izaziva saosećanje. Svako u publici u trenutku kad se dete na sceni grči, zna kakav je to osećaj. Izloženost, hladan znoj, stid, zastoj mozga, navala emocija. Svi reaguju iz solidarnosti i saosećanja. Ljudski je, uostalom. Ali kada prisustvujemo odličnom izvođenju, saosećanje je isključeno. Aktivne su neke druge emocije – začuđenost, ushićenje, divljenje. To nas uznosi, ali se ne poistovećujemo.

Wannabe TV

Editors choice