Prvi dani na novom poslu nikada nisu jednostavni, niti laki za “preživeti”. Kod većine se javi trema, strah da li su uradili pravu stvar ili su ipak pogrešili, razmišljanje o tome da li će sve biti kako treba i da li će se pokazati u dobrom svetlu. I sve je to sasvim normalno, ali je ipak potrebno da neke stvari znaš. Ovo su neke od stvari koje je potrebno da znaš pre početka rada na novom mestu, kako bi sve prošlo lagano i dosta opušteno, bez mnogo pritiska.

Niko ne očekuje da briljiraš od prvog dana

Ovo je pritisak koji nikako sebi ne treba da priuštiš, jer je krajnje nepotreban. Niko od tebe ne očekuje da već na samom početku pokažeš neverovatne veštine i sposobnosti, jer su svi svesni da je potrebno neko vreme za uhodavanje. Ali, moraš da pokažeš želju i volju da učiš, da usvajaš neke nove veštine i da širiš ono šta već znaš, jer će jedino to i tvoji saradnici i novi nadređeni želeti da vide, sve ostalo će biti u poređenju sa tim nebitno.

karijera 1 Stvari koje treba da znaš pre startovanja na novom poslu

Druži se sa kolegama

Iako se radi o poslu, ono bez čega nećeš moći jeste druženje i neke opuštene priče koje nemaju toliko veze sa poslom i obavezama koje imate svi na radnom mestu. Bitno je da se družiš sa svojim kolegama, da ostvarite neki iole prisniji odnos, kako biste bolje funkcionisali na svim poljima, zato nemoj nikada, a posebno ne na početku da odbijaš ukoliko te pozovu na kafu, neki ručak ili možda čak izlazak, jer time pokazuju inicijativu da stovrite dobre međuljudske odnose, ali i to da im se verovatno dopadaš na osnovu nekih prvih utisaka.

Comments