Programer je veoma širok pojam. Računarske tehnologije razgranale su se. Programeri se bave gotovo svakim aspektom upotrebe računara. Neki rade baze, drugi mreže, bekend, frontend (ne, ne radi se o tehnikama iz tenisa), aplikacije, mobilni uređaji, veb, grafika, muzika, ihaj ima ih raznih boja.

Srbija je zemlja u kojoj se srazmerno broju stanovnika i urnisanosti privrede događa prilično mnogo preduzetništva. Pročulo se da je radna snaga ovde dobra i jeftina. Sad, da l’ je dobra ima svako svoje mišljenje, a više nije ni tako jeftina. Ali programer u Srbiji i dalje je jeftiniji od programera u Americi ili Evropi. Do sada su Indijci i Poljaci bili jeftina “pametna” radna snaga, ali Srbija tu tiho preuzima primat.

Stoga, deco moja, programirajte. Naučite te računarske škole i krenite. Posao nije zagarantovan, ali dobrog kadra nesdostaje na tržištu. Sva  je prilika da će vas ugrabiti neka banka, startap ili – studio koji pravi igre.

Ha, čim sam napisao “pravi igre” zgrabio sam vam pažnju, zar ne?

0149 Učiti, učiti i samo učiti   programiranje

Pa, kod nas, kao i u svetu programeri u industriji igara imaju značajno manje plate od kolega koje rade u bankarstvu ili nekim IT startap-biznisima, ali polako se slika menja.

Apple je objavio finansijske izveštaje koji kažu da su od 2008. samo u Evropi razvojni timovi za igre zaradili ukupno 6.5 milijardi dolara i to samo od poslovanja sa tom kompanijom. Evropska zajednica će steći preko 16.5 milijardi dolara priliva ove godine, samo od igara koje se prodaju na Apple-ovoj virtuelnoj prodavnici AppStore.

027 Učiti, učiti i samo učiti   programiranje

Igre već sad dominiraju tržištem aplikacija, a komad kolača treuntno je negde oko 30% sa tendencijom rasta. Uzlet priliva od igara je negde oko 12% godišnje.

Vreme je da počnete da učite programiranje. A možda i da razmislite o karijeri u svetu igara!

Milutin Rebić

Comments