Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Vodič kroz emotivni nered – za početnike

Kako da doneseš odluke koje menjaju život

Nisu svi treninzi isti, a ovo je pet vrsta treninga koje možete isprobati

Šta misliš da devojka očekuje od tebe – a šta je njoj zapravo bitno

Karijera i biznis

Uloga spiritualne inteligencije u liderstvu 21. veka

1/2

Savremeni lideri moraju imati sveobuhvatnu perspektivu i visok stepen svesti, da bi mogli da donose odluke koje će ovaj svet polako odgurati sa ivice propasti. Moraju sagledati širu sliku, a ne samo svoj dnevni red, godišnji biznis plan i dobit.

Duhovna, spiritualna inteligencija, ili SQ, od ključne je važnosti za sve životne sfere, a naročito za poslovni svet i rukovodeće funkcije – odgovornost za opstanak čovečanstva je na donosiocima velikih odluka i poslovnih poteza. Saradnja sa prirodom, ekološka svest, smanjenje karbonskog otiska, pošumljavanje, očuvanje ugroženih vrsta, reciklaža, prelazak na alternativna goriva, smanjenje zagađenja, očuvanje prirodnih resursa (naročito vode!) – savremeni lideri moraju da razmišljaju globalno i donose odluke koje će postaviti temelje za odluke koje će donositi njihovi naslednici. Moraju biti svesni da svet ne počinje i ne prestaje sa njima, a svoju želju za moći moraju transformisati u služenje sa svrhom. O spiritualnoj inteligenciji i različitim tipovima ličnosti i načinima da se ostvare na duhovno inteligentan (i duhovno otupeo) način, pisala je Dana Zohar, u knjizi “SQ, spiritualna inteligencija, vrhovna inteligencija”.

Pored sagledavanja šire slike, definicija SQ uključuje pristup mudrosti, poštovanju, lepoti, dubljem značenju, višoj svrhovistosti, dobroti, istini, intuiciji, saosećanju… Dugačak je spisak u srcu ljduskog potencijala i deluje suviše kompliovano da bi ostao na radaru liderstva koje se mora kultivisati, ali evo nekih kraćih smernica o tome zašto je spiritualna inteligencija ključna za moderno liderstvo.

Duhovna inteligencija je sposobnost pristupa dubljem značenju i višestrukim načinima spoznaje, da biste sagledali probleme i rešili ih na pravi način.

To je potpuno prisustvo, delovanje sa svrhom, postavljanje pravih pitanja, vrednovanje različitih i sukobljenih stanovišta, integrisanje leve i desne moždane hemisfere, rast od “ja” ka “mi”.

Za to je potrebna meditacija i pažnja – u poslovnom svetu, meditacija se uveliko koristi za povećanje sposobnosti za korišćenje kapaciteta mozga, redukciju stresa i postizanje fokusa i jasnoće. Na taj način, vrednosti i svrha ugrađuju se u kulturu, koji postaju pokretači angažmana i uspeha.

Wannabe TV

Editors choice