Gledanje klipova na You Tube-u je mnogima postala svakodnevna rutina. Dok se jedni zabavljaju gledajući smešne snimke, ili izjave poznatih, drugi slušaju muziku. Ima i onih koji na nekom od kanala ove društvene mreže prate razne tutorijale, ili pronalaze savete za posao kojim se bave. Sve u svemu, You Tube je mesto gde ima mnogo različitog sadržaja, koje “posećuje” veliki broj ljudi. Pa što onda ne biste iskoristili sve te činjenice i pokušali da zaradite?!

Za početak “You Tube biznisa” potrebne su vam samo tri stvari: registrovani You Tube i AdSense nalog, kao i devizni račun u banci. Naravno, pre svega ovog potrebno je osmisliti ideju za video klipove, koji će se emitovati. Od te ideje najviše zavisi dalji tok stvari.

youtube You Tube kao izvor zarade

Sadržaj koji se plasira mora da bude originalan i autentičan, jer u suprotnom, ako se koristi neki koji je već negde viđen, postoji opasnost da kanal bude ugašen.

Zarada na You Tube-u se ostvaruje preko reklama koje se emituju na kanalu nekog korisnika. Oni koji odluče da se reklamiraju na ovaj način, uplaćuju određen broj reklama, koje se emituju na različitim kanalima. One se automatski prikazuju i nijedan vlasnik kanala ne može da ima kontrolu nad tim. Zarađuje se od svakog prikaza i klika na reklamu, koja se pojavi na kanalu određenog korisnika. U tom slučaju, 20 odsto vrednosti zadržava ova društvena mreža, dok se 80 odsto isplaćuje vlasniku kanala, kao stvaraocu sadržaja.

Zaključak cele ove priče je da će vam količina novca koja se sliva na račun, zavisiti od broja klikova onih kojima se sviđa to što vi radite. Zato, obratite pažnju na publiku i trudite se da je uvećavate originalnim  i zanimljivim sadržajem.

Pročitajte i ovo:

30 poslovnih pravila koje naučiš kad prođeš glavom kroz zid

Olivera Denčić

Comments