Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Kad ti uspeh izmiče i veruješ da si luzer

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Savladaj 10 veština rešavanja problema

Taktike za izbegavanje “sagorevanja” na poslu

Zdrava ambicija u savremenom poslovnom svetu

Zdrava ambicija u savremenom poslovnom svetu

Ako ste u poslu fokusirani na nešto što ne volite (još gore, prezirete), stepen stresa je višestruko veći i na dobrom ste putu ka izgaranju. To znači da samo dajete, bez ljubavi i strasti, usmereni jedino na rezultat (zarada, status u društvu, prestiž), a dostizanje tih rezultata vam ne uzvraća dovoljno. Ali ako posvećeno i predano radite sa ljubavlju i strašću, onda vam je ljubav uzvraćena – posao za vas predstavlja izvor samorealizacije i ispunjenja na dnevnom nivou, a ne samo na nivou konkretnih rezultata. Put ka ciljevima postaje vredan prelaženja, integralni deo života, mudrosti, samoostvarenja, ličnog rasta i razvoja. Zadovoljstvo sobom i svojim životom preovlađuje, čak i kada se suočavate sa padovima i neuspesima, kada svoj posao volite i u njemu pronalazite sebe.

ambicija 1 Zdrava ambicija u savremenom poslovnom svetu

Ali, i kada intenzivno radite ono što volite, morate povući granice i poštovati ih, da se ne biste istrošili i sagoreli. I dalje morate da se dovoljno odmarate, odvajate vreme za svoju porodicu, partnere i prijatelje, i dalje vam je potreban odmor, relaksacija i trenuci samoće. Za dostizanje ciljeva, morate se žrtvovati, ali i to mora biti ograničeno. Ako godinama izgradnji karijere (ostvarivanju svojih snova) žrtvujete sve ostalo u životu, na kraju ćete sami stajati na tom vrhu, bez ikoga sa kim ćete podeliti trijumf i radost. Ako je vaša ambicija tako snažna, da gazi preko svega i svih, to je bolesna ambicija, koja će vam obuzeti i oduzeti sve najvažnije odnose i svu ljubav koju treba da date i primite u bliskim odnosima. Zdrava ambicija ostaje u granicama radnog vremena – ostatak dana je predviđen za odmor i opuštanje, druženje, partnerske i porodične aktivnosti, hobije. Ako ste obuzeti ambicijom i ne možete da mirujete i osećate da je svaki trenutak koji niste proveli u jurenju ka cilju, protraćen, vi ste na putu obeščovečenja, na kome gubite sve što bi vam moglo pomoći da uspostavite ravnotežu i pružiti vam podršku u ostvarenju vaših snova. Pogrešno usmerena ambicija stvara pohlepu, sebičnost i beskrupuloznost, a zdrava ambicija donosi ispunjenje, osećanje postignuća i radost, koju delite sa voljenim i bliskim osobama.

Ukratko, zdrava ambicija podržava naše ciljeve i postignuća, na način koji istovremeno podržava i nas same i sve oko nas.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice