Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Kad ti uspeh izmiče i veruješ da si luzer

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Savladaj 10 veština rešavanja problema

Taktike za izbegavanje “sagorevanja” na poslu

Znaci da ti preti “pregorevanje” na poslu

Znaci da ti preti “pregorevanje” na poslu

Preispitajte terača u svojoj glavi

Dobr deo stresa na poslu dolazi od vaših obrazaca razmišljanja – “ja nikad nisam” i “ja uvek” kopaju vam rupu u koju ćete upasti pre ili kasnije. Ako nikada niste ostavljali nedovršen posao, ili ste uvek radili savesno i temeljno, vreme je da preispitate tu svoju ispravnost, koja radi na vašu štetu. Možete da posao podelite u segmente i da ga zavrište iz više navrata, kao što možete da “odradite” stvari koje ne zahtevaju previše posvećivanja i pažnje. Oslonite se na rutinu i iskustvo – ne morate uvek sve da uradite sjajno i fantastično, često je dovoljno da to uradite korektno.

Čuvajte se radoholizma

Radoholičar je zavisnik od posla – neprekidno jurenje za ciljevima i postignućima stvara dopaminsku zavisnost i vi postajete žrtva svojih ambicija, bez drugih sadržaja u životu osim nadmetanja, sticanja i statusa. Ljubav prema poslu i davanje svega od sebe razlikuje se od držanja za posao kao za jedini smisao života, pa se zato postarajte da uravnotežite svoj način života. Pronađite interesovanja i ispunjenost u drugim oblastima života i nemojte koristiti posao kao izgovor za usamljenički život i neuspeh u ljubavi.

Kako da se oporavite od pregorevanja

Ako niste mogli da se zaustavite i predupredite pregorevanje, podlegli ste anksioznosti, iscrpljenosti, dezorijentisanosti, rešite da se oporavite – to nije tako teška odluka, kad se osećate potrošeno, beznadežno i uplašeno. Nije lako promeniti način života i odnos prema poslu, ali pregorevanjem se ta lekcija uči na teži način. Možda će biti neophodno da primenite terapiju odgovarajućim medikamentima i da posećujete terapeuta, pa zato počnite sa tim što pre. Ako vam se čini da time priznajete sebi da ste dospeli na dno i sramota vas je zbog sloma koji ste doživeli, naprosto dozvolite sebi da se tako osećate i prihvatite pomoć u sagledavanju i razumevanju tih osećanja. Vama je potrebno da povratite zdravlje i mentalnu stabilnost, a to znači da morate da radite na tome – neka to bude vaš novi cilj. Iskoristite pregorevanje za pozitivne promene u svom životu. To ne mora da znači da ćete ostaviti posao, preseliti se na pusto ostrvo ili prihvatiti budizam – delotvorne promene nastaju iz malih koraka, stvaranja novih navika i discipline.

Za početak, odredite sebi sate slobodnog vremena, kao i sadržaj tog vremena. Uzmite knjigu koja će vas zanimati i čitajte, umesto da surfujete internetom, izađite u šetnju, vožnju biciklom, ili na trčanje. Napravite satnicu obroka, aktivnosti, odmora i spavanja i pokušajte da je se što vernije pridržavate. Odredite vreme koje ćete provoditi sami i vreme za prijatelje i bliske osobe, podelite sa njima svoja osećanja, otvorite se i pokažite svoju ranjivost – niko vas neće smatrati gubitnikom, već će vam iskazati razumevanje i saosećanje, jer se mnogi od njih osećaju slično kao vi. Otvorite se ka sebi i ka drugim ljudima, to je put ka uravnoteženom, zdravom i ispunjenom životu.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice