Parfemi koje treba da probaš ove jeseni

Najbolje filmske frizure Brada Pitta + kako da ih napraviš

Minđuše: Kako da nosiš najomiljeniji komad nakita muškaraca sa stilom

Ultimativno crno: Kako da izgledaš đavolski dobro

Kako da oslobodiš energiju vezanu za – vezivanje

Najukusniji kokteli sa kafom

Brzi kurs iz poznavanja vina

Kako da sprovedeš fizičku i mentalnu detoksikaciju

Zašto ti je potrebna emotivna pismenost

Znaci da ti preti “pregorevanje” na poslu

10 neverovatnih mesta koja vredi videti bar jednom u životu

Pravilo pametnog vežbanja: Nisu sve vežbe za svakog

Kako da brendiraš svoj stil?

Buba – retro i uvek u trendu

Kad vežbaš i vežbaš, a mišići ne rastu

Znaci da ti preti “pregorevanje” na poslu

Znaci da ti preti “pregorevanje” na poslu

Preispitajte terača u svojoj glavi

Dobr deo stresa na poslu dolazi od vaših obrazaca razmišljanja – “ja nikad nisam” i “ja uvek” kopaju vam rupu u koju ćete upasti pre ili kasnije. Ako nikada niste ostavljali nedovršen posao, ili ste uvek radili savesno i temeljno, vreme je da preispitate tu svoju ispravnost, koja radi na vašu štetu. Možete da posao podelite u segmente i da ga zavrište iz više navrata, kao što možete da “odradite” stvari koje ne zahtevaju previše posvećivanja i pažnje. Oslonite se na rutinu i iskustvo – ne morate uvek sve da uradite sjajno i fantastično, često je dovoljno da to uradite korektno.

Čuvajte se radoholizma

Radoholičar je zavisnik od posla – neprekidno jurenje za ciljevima i postignućima stvara dopaminsku zavisnost i vi postajete žrtva svojih ambicija, bez drugih sadržaja u životu osim nadmetanja, sticanja i statusa. Ljubav prema poslu i davanje svega od sebe razlikuje se od držanja za posao kao za jedini smisao života, pa se zato postarajte da uravnotežite svoj način života. Pronađite interesovanja i ispunjenost u drugim oblastima života i nemojte koristiti posao kao izgovor za usamljenički život i neuspeh u ljubavi.

Kako da se oporavite od pregorevanja

Ako niste mogli da se zaustavite i predupredite pregorevanje, podlegli ste anksioznosti, iscrpljenosti, dezorijentisanosti, rešite da se oporavite – to nije tako teška odluka, kad se osećate potrošeno, beznadežno i uplašeno. Nije lako promeniti način života i odnos prema poslu, ali pregorevanjem se ta lekcija uči na teži način. Možda će biti neophodno da primenite terapiju odgovarajućim medikamentima i da posećujete terapeuta, pa zato počnite sa tim što pre. Ako vam se čini da time priznajete sebi da ste dospeli na dno i sramota vas je zbog sloma koji ste doživeli, naprosto dozvolite sebi da se tako osećate i prihvatite pomoć u sagledavanju i razumevanju tih osećanja. Vama je potrebno da povratite zdravlje i mentalnu stabilnost, a to znači da morate da radite na tome – neka to bude vaš novi cilj. Iskoristite pregorevanje za pozitivne promene u svom životu. To ne mora da znači da ćete ostaviti posao, preseliti se na pusto ostrvo ili prihvatiti budizam – delotvorne promene nastaju iz malih koraka, stvaranja novih navika i discipline.

Za početak, odredite sebi sate slobodnog vremena, kao i sadržaj tog vremena. Uzmite knjigu koja će vas zanimati i čitajte, umesto da surfujete internetom, izađite u šetnju, vožnju biciklom, ili na trčanje. Napravite satnicu obroka, aktivnosti, odmora i spavanja i pokušajte da je se što vernije pridržavate. Odredite vreme koje ćete provoditi sami i vreme za prijatelje i bliske osobe, podelite sa njima svoja osećanja, otvorite se i pokažite svoju ranjivost – niko vas neće smatrati gubitnikom, već će vam iskazati razumevanje i saosećanje, jer se mnogi od njih osećaju slično kao vi. Otvorite se ka sebi i ka drugim ljudima, to je put ka uravnoteženom, zdravom i ispunjenom životu.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice