Ima mnogo dobre literature o samopomoći, iz oblasti popularne psihologije i brojnih knjiga o mentalnom zdravlju, koje vredi pročitati, pa i proučiti. Pojedine su napisali pisci, druge su iskustva poznatih ličnosti, autori određenih knjiga su psiholozi i gurui. Pojedine od preporučenih knjiga o mentalnom zdravlju prevedene su i kod nas.

Čitanje knjiga o mentalnom zdravlju nije zamena za terapiju, ali pomaže.

Ne morate imati dijagnozu da bi vas zanimale knjige o mentalnom zdravlju i psihološka literatura, dovoljno je da budete radoznali, da želite bolje da razumete sebe i svoje psihološke procese, kao i svet oko sebe. A ako se nosite sa određenim aspektima mentalnog zdravlja, knjige vas mogu ohrabriti i dati vam kakve smernice, pa ih svakako vredi pročitati, iako nisu zamena za terapiju.

Ovo je 10 najboljih knjiga o mentalnom zdravlju iz prošlogodišnjeg izbora:

The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma

U bestseleru Njujork Tajmsa, autor doktor Bessel van der Kolk ispituje nedavna naučna otkrića i koristi ljudske priče da pokaže kako trauma utiče na um i telo i koliko različitih oblika se doživljava.

Hope and Help for Your Nerves: End Anxiety Now

Ако se osećate zarobljeno u svom umu, preplavljeno nametljivim mislima i drugim simptomima anksioznosti, ova knjiga dr Claire Weekes, može vam pružiti smernice koje su vam potrebne da ublažite simptome i prekinete začarani krug straha i panike.

Recovery: Freedom From Our Addictions

Glumac i komičar Russell Brand nije stručnjak za mentalno zdravlje, ali ako ste se suočili sa zavisnošću, može vam biti od pomoći da se povežete sa iskustvom drugih. U ovoj knjizi, Brand otkriva šta je naučio u prevazilaženju zavisnosti od droge, seksa, alkohola, uz pomoć humora i empatije.

Emotional First Aid: Healing Rejection, Guilt, Failure, and Other Everyday Hurts

U ovoj knjizi, dr Guy Winch pruža strategije za lečenje emocionalnih bolova koje svako doživljava u životu, od odbacivanja, usamljenosti i gubitka, do traume, osećanja krivice i niskog samopoštovanja.

It Didn’t Start with You: How Inherited Family Trauma Shapes Who We Are and How to End the Cycle

Autor Mark Wolynn je poznat kao stručnjak za mentalno zdravlje kada je u pitanju tema nasledne porodične traume. U ovoj knjizi on istražuje kako se trauma koju su doživeli preci može preneti na mlađe članove porodice, što dovodi do obrazaca depresije, anksioznosti i drugih stanja.

Pročitajte i ovo: Zablude koje o mentalnom zdravlju (pretežno) imaju muškarci

Attached: The New Science of Adult Attachment and How It Can Help You Find – and Keep – Love

Niko nije sve shvatio kada je u pitanju navigacija u odnosima. Psihijatar i neuronaučnik Amir Levine i psiholog Rachel Heller istražuju kako teorija vezanosti (rani odnosi sa roditeljima i starateljima) može da deluje u vašu korist pomogne vam da pronađete ljubav.

The Highly Sensitive Person: How to Thrive When the World Overwhelms You

Ako ste neko ko nikad nije dobro podnosio gužvu, ili ste se često osećali iscrpljeno nakon druženja, ova knjiga vam može pomoći da prevaziđete društvenu nelagodnost i da shvatite svoju osetljivost i kako ona utiče na vaš lični, poslovni i ljubavni život.

The 7 Habits of Highly Effective People

Bez obzira da li doživljavate burnout, ili se borite sa neorganizovanošću, ili jednostavno želite da živite svoj život sa više svrhe i usredsređenosti, ova knjiga će vam pomoći da radite na održivoj ravnoteži u životu, postavite realne ciljeve i pregovarate na način koji vam omogućava da efikasno radite sa drugima.

Pročitajte i ovo: Knjige kojima ćeš sebi poboljšati dan, ali i podstaknuti inspiraciju

This Is Depression: A Comprehensive, Compassionate Guide for Anyone Who Wants to Understand Depression

Psihijatar dr Diane Mcintosh istražuje uobičajene uzroke depresije, proces dijagnostikovanja i lečenja, kao i nekoliko primera depresije iz svoje psihijatrijske prakse, kako bi pomogla čitaocima da shvate sa čime se mogu suočiti, kada pate od depresije, ili je voljena osoba depresivna.

We’ve Been Too Patient: Voices from Radical Mental Health

Ovo je još jedna knjiga koja istražuje stvarna iskustva sa mentalnim zdravljem, stanjima i lečenjem, u obliku 25 priča i eseja. Ove priče pokrivaju sve – od traumatskih događaja, iskustava prekomerne terapije i prisilne hospitalizacije, kao i sistemskih problema u tretiranju mentalnog zdravlja.

Ovih deset knjiga o mentalnom zdravlju možete sa popustom naći na Amazonu, a pojedini od ovih naslova, ili drugih dela ovih autora, prevedena su i kod nas („Plutanje kroz anksioznost“ – Claire Weekes; „Oporavak“ – Russell Brand; „Emocionalna prva pomoć“ – Guy Winch; „Nije počelo sa tobom“ – Mark Wolynn; „Veza – ljubav kao emocionalno vezivanje“ – Amir Levine, Rachel Heller…)

Naslovna fotografija: instagram.com/frenchflaps_and_deckleedges

Đorđe Đoković

Comments