American Horror Story, decenijska televizijska diverzivna horor antologija, nikad nije bila sramežljiva u pogledu jezivog. Prva epizoda desete sezone, pod nazivom Double Feature, prošle sedmice je premijerno prikazana na TV kanalu FX, pa je ovo pravi trenutak da se prisetimo njenih ranijih događaja koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Od kempa i krvoprolića do inteligentno iznenađujućih obrta, ovo je lista od 10 najstrašnijih epizoda planetarno popularne American Horror Story

10. “Piggy Piggy”, sezona Murder House: epizoda 6

Iako je serija u potpunosti stopljena u svoje autentično gotičko okruženje, najstrašniji trenuci neretko su baš onda kad se ovakva estetika prepliće sa “kreativnim” zločinima. Epizoda počinje sa flešbekom Tatea (Evan Peters) koji iz vatrenog oružja puca na đake srednje škole. Zastrašujuća zbog brutalnog realizma, epizoda se rangira kao jedna od najupečatljivijih u istoriji American Horror Story, a posle nje smo znali šta možemo očekivati od svih budućih Petersovih pojavljivanja u seriji.

9. “Monsters Among Us”, sezona Freak Show: epizoda 1

Prve scene svake početne epizode nove sezone kazuju kakav će biti tonalitet i način na koji će se priča razvijati. U Freak Showu, gledaocima je momentalno jasno da treba da očekuju najgore. Epizoda počinje sa mlekadžijom koji ulazi u kuću žene koju zatiče mrtvu na podu. U garederoberu je sakriveno tajanstveno biće za koje se kasnije otkriva da je glumica Sara Paulson u ulozi para sijamskih blizanaca. Iako se sezona igra sa estetikom karnevala, istovremeno je prikazujući na hrabar i uznemirujući način, cela sezona pomera granicu ekstrema. Kad se u prvoj epizodi upoznamo i sa klovnom Twistyjem, romantična piknik scena se pretvara u cirkusko krvoproliće.

8. “Chapter 9”, sezona Roanoke: epizoda 9

Iako cela druga polovina sezone Roanoke otvara potpuno novo horor poglavlje, ova epizoda je posebno upečatljiva zbog pronađenog video materijala o dokumentovanim istorijskim stradanjima. Troje tinejdžera, koji su opsednuti fanovi My Roanoke Nightmare – događajima na kojima je sezona zasnovana, odlaze u šumu kako bi samostalno snimili duhove. Naravno da se ispostavlja da je to loša ideja. Ljubitelji kultnog horor filma The Blair Witch Project će biti oduševljeni ovom epizodom, koja prikazuje ubistva iz velikog broja različitih kadrova.

7. “Bitchcraft”, sezona Coven: epizoda 1

Coven je jedna od estetski najlepše snimljenih sezona u seriji. U prvoj epizodi se upoznajemo sa četiri veštice u internatu koje uče o svojim moćima. Flešbekovi su puni jezivih rituala u potrazi za večnim životom. Iako Kathy Bates može biti zastrašujuća i van horor žanra, nesporno je da je kadar kad razmazuje krv po svom licu jedna od najgrotesknijih scena koje je mogla da snimi.

6. “Welcome to Briarcliff”, Asylum: epizoda 1

Jedna od glavnih karakteristika American Horror Story je spremnost na eksperimentisanje s narativom. Baš ovako počinje druga sezona, Asylum, kad gledaoci prate par horor obožavalaca (Adam Levine i Jenna Dewan Tatum) koji se snimaju u zdanju koje je nekad bila Briarcliff, ustanova za mentalno obolele. Početak sa savremenom izgledom zgrade pre nego što se priča vrati u 1964. godinu, govori o zloslutnom prisustvu institucije kao grozoti koja živi van vremena, a njena zaostavšina nastavlja da muči nesrećnike koji joj prepreče put.

Comments