Yo, I‘ll tell you what you want, what you really really want… ceo svet je 1996. godine uzvikivao uz numeru Wannabe grupe Spice Girls, birajući omiljenu od pet raznolikih članica jednog od najuspešnijih ženskih bendova svih vremena. Devedesete su bile revolucionarne u pogledu muzičke industrije, iznedrivši umetnike čije pesme i danas rado slušamo. Za nas koji smo rođeni u ovoj deceniji, nostalgija jako pogađa kad god iz tog perioda pomenemo određeni hit, film, seriju, crtani… Igrali smo se napolju, a potom trčali kući kako bi uključili radio i na audio-kasetu snimali najnovije hitove. Whitney, Madonna, Shania, Alanis… samo su pojedine dame koje su u to vreme vladale muzičkom scenom, a mi smo ovom prilikom, nakon liste glumica, izdvojili i 10 pevačica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih…

Spice Girls

Ok, znamo da ih ima pet, ali smo ih pobrojali pod jedno ime. Svojevrsnu pop senzaciju činile su Emma Bunton, Mel C, Mel B, Victoria Beckham i Geri Halliwell, koje su se međusobno u potpunosti razlikovale – i fizički i psihički, što je i njihovim kreatorima bio plan – da svaka bude dopadljiva bilo da volite plavuše, crnke, crvenokose, tamnopute devojke sportskog, bebastog ili uobraženog imidža. Ipak, pojedine karakteristike su im bile zajedničke – neverovatna energija i harizma. Wannabe, Spice Up Your Life, Say You’ll Be There, Viva Forever, Holler… hitovi su se nizali, a devojke su postale lice generacije. Ipak, sa odlaskom Geri Halliwell i njihova slava je utihnula, pa se danas ponekad okupe za nekolicinu koncerata.

Whitney Houston

Kad pomislite na Whitney, da li je i vama prva misao film Bodyguard i spot za pesmu I Will Always Love You? Uz jedan od nesumnjivo najvećih hitova svih vremena, zgodna Whitney je ušla u anale muzike, a njenu izvedbu (originalnu numeru peva Dolly Parton) dan-danas pokušavaju da iskopiraju svi oni koji se bore za titulu na muzičkim takmičenjima. Ko otpeva Whitney – dokazuje da poseduje talenat. Uz Whitney smo intenzivno pevali i krajem 90-ih: When You Believe (duet sa Mariahom Carey za animirani film The Prince of Egypt) i Could I Have This Kiss Forever (u seksi spotu sa Enriqueom Iglesiasom).

Shania Twain

Uz hitove lepe Shanie, koja je neprestano kombinovala pop i kantri zvuk, đuskala je cela planeta. Man, I Feel Like A Woman postala je jedna od ultimativnih ženskih himni, dok je That DonImpress Me Much prepevala i Ksenija Pajčin, prevevši je u Mene ne zanima to. Ipak, zavodljiva balada You‘re Still The One i propratni senzualni, seksi spot – ono je što Shaniu čini jednom od najlepših i najuspešnijih muzičkih umetnica današnjice.

Sheryl Crow

All I wanna do is have some fun… pevala je plavokosa Sheryl davne 1994. godine, osvojivši srca i muškaraca i žena. Vrsna gitaristkinja, čiji je muzički stil kombinovao elemente pop, rok, džez, kantri i bluz žanrova, bila je i veoma privlačna, pa je predstavljala iskonski spoj talenta i seksepila. If it makes you happy, it can‘t be that bad – poručivala je Sheryl, ističući da, bez griže savesti, treba da se bavimo onim što volimo.

Gwen Stefani

Da li i vi imate osećaj da je Gwen Stefani danas identična kao i kad je, kao članica grupe No Doubt, pevala Don‘t Speak 1995. godine? Ne znamo kako joj uspeva, ali joj se divimo. Gwen je devedesetih bila veoma interesantna, budući da je, uz žestok glas, na nastupima energično skakala, ujedno izgledajući nežno i nevino. Nedaće toga što je bila jedino žensko u grupi predstavila je u spotu za pomenutu numeru Don‘t Speak, a mi smo saosećali s njom. Kasnije je napravila uspešnu solo karijeru, ali i danas često nastupa sa No Doubt.

Comments