Rami Malek je fascinantna filmska zvezda koja se brzo prešaltala iz epiteta “onaj tip” u “kućno ime”. Malek je započeo svoju karijeru sporednim ulogama u TV serijama Gilmore Girls i 24, i u porodičnoj filmskoj franšizi Night at the Museum, ali je postao isfrustriran što je dobijao iste uloge zbog njegovog egipatskog porekla. Rami je ostvario veću vidljivost sa svojim upečatljivim nastupom u HBO mini-seriji Stevena Spielberga The Pacific, a Holivud je brzo primetio potencijal zvezde u usponu.

Rad sa titanima filmske industrije, kao što su Tom Hanks, Paul Thomas Anderson i Spike Lee, Maleku je, pre nego što je napunio 40, obezbedio nagrade Oscar i Primetime Emmy. Velikom brzinom je dostigao slavu, pokazavši svestranost u svojoj ograničenoj filmografiji. Trenutno ga u bioskopima možemo videti u ulozi negativca Lyutsifera Safina u James Bond filmu No Time To Die, pa smo tom prilikom izdvojili njegovih 5 najboljih uloga…

BoJack Horseman

Gotovo je nemoguće pratiti sve gostujuće zvezde animirane serije BoJack Horseman, a Malekovo zajmljenje glasa čudnom ambicioznom piscu u povoju, Flipu McVickeru, bilo je dovoljno da cela epizoda četvrte sezone bude zabavna. Međutim, McVicker je dobio veću ulogu u petoj sezoni kad je odobrena njegova kriminalistička serija Philbert, a BoJack i Mr. Peanutbutter u njoj dobili glavne uloge. S obzirom na veliku odgovornost koja mu je dodeljena, Flip postaje veoma razdražljiv i zahteva potpunu kreativnu kontrolu nad svojim “remek-delom”. Flipova strast prema seriji je evidentna, ali strah od gubljenja novostečene moći stvara toksičnu poslovnu sredinu.

Papillon

Niko nije tražio rimejk filma Papillon, klasika iz 1973. godine, ali verzija Michaela Noera iz 2017. uspeva da dočara isti nivo izolacije i ludila koji je prikazan u originalu Franklina J. Schaffnera. Charlie Hunnam tumači Henrija Charrierea, lopova pogrešno optuženog za ubistvo, dok Malek igra Louisa Degu, kog je originalno predstavio Dustin Hoffman. Malek ne imitira Hoffmana. Degaina tiha osetljivost se ističe među nasilnim zatovrenicima, a umeće falsifikovanja novca ga čini metom. Zbog visokog nivoa inteligencije postaje vredni saveznik Hunamovom brutalnom Charriereu, a neverovatna hemija njihov oproštajni trenutak čini iznenađujuće dirljivim.

Buster‘s Mal Heart

Nažalost, ovo je jedan od najmanje poznatih filmova Malekove karijere. SF ostvarenje istražuje gubitak, mentalne bolesti i paranoju, ali Malek ne ponavlja svoju izvedbu iz serije Mr. Robot. Njegov junak inicijalno izgleda kao mentalno oboleli teoretičar zavere, ali, kako detalji iz prošlosti sve više naviru, postepeno stičemo detaljniji uvid u njegovu ekscentričnu ličnost. Film saosećajno prikazuje Bustera u toku njegove najveće zablude pre nego što se navrate traumatični događaji koji su uništili njegov, naizgled, normalan život. Budući da su događaji razbacani u više vremenskih linija, Malek u jednoj sceni uspeva da bude harizmatičan, a u drugoj – jeziv.

Comments