Teško je poreći da je vreme dragoceno. To je životna činjenica, a naš životni vek je ograničen. Takav je i broj serija i filmova koje osoba može da odgleda u okviru svog života. Kad to uzmemo u obzir, razumljivo je da, kako godine prolaze, filmovi dužeg trajanja nas sve više zastrašuju, pa se retko kad odlučujemo da ih pogledamo. Većina filmova prosečno traje između 90 i 120 minuta sa dobrim razlogom – takva dužina je udobna, pauze za WC verovatno neće biti potrebne, a većina priča se može ispričati za to vreme.

Međutim, za one hrabre, kao i za one koji imaju više slobodnog vremena, postoji veliki broj vrhunskih filmova koji pružaju iskustva koja se mogu dožveti samo u trenucima njihovog gledanja. Toliko su dobri da nećete ni osetiti njihovu dužinu trajanja (koja je duža od tri sata). Pozovite društvo, pripremite piće i kokice i uživajte – nema šanse da ćete se pokajati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RAY (@raygik)

Seven Samurai (1954)

Ovo je verovatno najpoznatiji film legendarnog japanskog režisera Akire Kurosawe, koji, pored kvaliteta, poseduje i epsku dužinu trajanja. Popularizovao je narativ udruženja snaga grupe izgnanika u cilju pobede nad većom pretnjom – u ovom slučaju je u pitanju sedmorica samuraja koji štite selo od veće bande bandita. Priča je potom doživela rimejk kroz The Magnificent Seven (2016), a “blaže” verzije se mogu primetiti u animiranom filmu A Bug’s Life (1998) i vestern-komediji Three Amigos (1986).

Sa dužinom trajanja od 207 minuta, Seven Samurai ima dovoljno vremena da predstavi svoje junake, kao i meštane sela, i da učini da ih gledaoci zavole. To znači da se akcione scene dešavaju u drugoj polovini filma, kad su tenzija i uzbuđenje na vrhuncu, što znači da dužina pomaže da se u film u potpunosti investirate, što u suprotnom ne biste uspeli.

Lawrence of Arabia (1962)

Lawrence of Arabia je jedno od onih ostvarenja koja su dominirala bioskopskim blagajnama i dodelom Oskara početkom šezdesetih prošlog veka. Traje čak 222 minuta i govori fascinantnu priču o T. E. Lawrenceu – njegovoj ulozi u Prvom svetskom ratu i avanturama u pustinji. Film detaljno prikazuje život protagoniste, i to čini na verodostojan, uzbudljiv način. Sa prelepim kadrovima, mnoštvom spektakularnih scena i maestralnim performansom Petera O’Toolea, film je dokaz da, u pogledu kinematografije, veće je bolje.

War and Peace (1965)

Da se ne pomeša sa istoimenom verzijom iz 1956. sa Audrey Hepburn, ovaj ruski filmski spektakl, koji je režirao Sergei Bondarchuk, nadilazi ono što smatramo pod tradicionalnim terminom epskog. Podeljen u četiri dela koji ukupno traju malo više od sedam sati, War and Peace uspeva da prikaže priču zasnovanu na romanu od 1.200 stranica. Sa ekipom od više hiljada angažovanih, ogromnim setovima i jednom od najvećih ratnih scena ikad snimljenih, War and Peace predstavlja nadrealni kinematografski dragulj.

Comments