U poslednjih desetak godina stručnjaci uočavaju pojavu kulturološkog fenomena – žene više vrednuju i neguju svoja prijateljstva sa drugim ženama, nego svoje romantične veze. Očigledno, osećaju da su bliska prijateljstva postojanija i važnija od romantičnih odnosa, koji mogu biti prolazni i povređujući, da pružaju životnu podršku, utehu i stabilnost (koju u romantičnim odnosima možda ne nalaze).

Da li ste svesni ove pojave? I, šta mislite? Nije kao da se dešva nešto revolucionarno i zašto bi vas se to uopšte ticalo?

Istraživanja pokazuju da su prijateljstva, a naročito bliska prijateljstva, značajan pokazatelj opšteg blagostanja osobe. Znači, pitanje bliskog prijateljstva može biti pitanje vašeg mentalnog zdravlja i stabilnosti.

Muškarci bi trebalo da budu posebno zabrinuti – jer sve više momaka nema posebno bliska prijateljstva u svom životu, ističu stručnjaci. S godinama, muška prijateljstva se osipaju i veze slabe, ostavljajući previše starijih muškaraca u stanju usamljenosti, razočaranja i izolacije, sa povećanim rizikom od prerane smrti.

Šta znači blisko prijateljstvo

Učite od žena, poručuju psiholozi – ženska prijateljstva su emocionalno bliska, jer su one često od detinjstva upućene na komunikaciju i saradnju. Devojčice bivaju pohvaljene za saradnju, dok dečaci obično bivaju nagrađeni za individualne akcije, što dovodi do jaza u relacionim veštinama. Žene su sa godinama sve veštije u izgradnji i produbljivanju odnosa, dok se muškarci češće oslanjaju samo na spoljašnje tačke, kao što su zajednička interesovanja i hobiji, da bi izgradili i održali veze.

Imajući u vidu ove razlike, možete pokušati da ih premostite i da prihvatite više emocionalne topline i ranjivosti u odnosima. Možda vam je lakše da budete otvoreni sa ženama, nego sa drugim muškarcima, pa počnite od toga što ćete se ohrabriti da pokažete svoje pravo ja u muškom prijateljskom odnosu, kao što to činite u prijateljskom odnosu sa ženama. Iako mislite da sa muškim prijateljima treba da razgovarate o temama koje su bliže proaktivnosti, avanturizmu, hrabrosti, istina je da je ranjivost pozitivna osobina koja produbljuje prijateljstva i osnažuje odnose.

Iako ovo može delovati odbojno, ako ste proveli život pod pritiskom da delujete snažno i čvrsto i da nipošto ne pokazujete ranjivost (jer ste videli da muškarci koji pokazuju osećanja prolaze kao slabići i bivaju podvrgnuti podsmehu i maltretiranju), shvatite da je ranjivost osnovni element istinskih veza. Blisko prijateljstvo je moguće kada sa drugom osobom podelite svoje strahove, brige, sumnje, tuge i radosti i u savremenim međuljudskim odnosima to je sve više prepoznato i prihvaćeno.

pexels roman odintsov 4553618 1 Zašto su bliska prijateljstva važna za muškarce   i kako da ih osnažite

Zašto su bliska prijateljstva važna

Bliska prijateljstva su više od drugarstva i prijatelji su više od ekipe sa kojom idete na pivo, u teretanu, ili igrate video-igrice. Bliski prijatelji su organski deo života – što ste povezaniji, to je prijateljstvo značajnije i trajnije.

Prijateljstvo može pomoći da se osećate manje usamljeno, poboljšate svoje mentalno zdravlje i imate bezbedno mesto, na kome možete biti iskreni u vezi sa osećanjima koja vam je teško da podelite sa partnerom ili članovima porodice.

Pozitivno angažovanje sa prijateljima je ključ blagostanja – najsrećniji smo i najzdraviji kad smo povezani sa drugima, a to uključuje i muške prijateljske odnose. Istraživanja pokazuju da su zdravlje i dug život povezani sa bogatim društvenim životom, dok su bolest i prerana smrt povezani sa usamljenošću i nedostatkom bliskih društvenih veza.

Uzrok tome nije precizno utvrđen, ali podaci jasno pokazuju da je usamljenost loša za nas, na načine koji prevazilaze emocionalni život. Bliska prijateljstva vam daje priliku da budete istinski shvaćeni i podržani. Kada vas ljudi koji vas okružuju ne poznaju duboko, ne mogu vam pružiti onu vrstu podrške i perspektive koja vam može pomoći da se krećete kroz život, naročito u teškim trenucima. Dok više muškaraca nego ikada ranije ulaže u dublje odnose, kolektivno još uvek imamo dug put da smanjimo socijalnu i emocionalnu izolaciju među muškarcima, ističu stručnjaci.

Kako da osnažite i produbite prijateljstva

Sticanje novih prijatelja je sa godinama sve teže i već posle tridesete sklapanje prijateljstva može biti prilično obeshrabrujuće. Ipak, možete steći nove prijatelje na društvenim mrežama, pronaći ljude sa sličnim interesovanjima, angažovati se u grupama i organizacijama koje se bave stvarima koje vas zanimaju – samo treba da budete hrabri da se odvažite.

Jednostavnije je produbiti prijateljstva koja već imate – a to može biti teško, jer se morate suprotstaviti uverenjima koja ste sticali od malih nogu. Napravite mali korak tako što ćete se malo više poveriti prijateljima – ako pričate o nečemu što vam se dogodilo na poslu, ili sa partnerom i tražite savet, rizikujte da podelite osećanja (recite kako se osećate – ljuto, razočarano, poraženo) o onome što se dogodilo. Možete biti iznenađeni spremnošću prijatelja da vas razumeju i pruže podršku. U mnogo slučajeva, oni samo čekaju da se stvori prilika, kako bi i sami podelili svoja iskustva i osećanja.

Ako strahujete da bi drugi mogli da vas vide kao slabiće, znajte da to nije istina – svi znaju da je za otvorenost i ranjivost potrebna hrabrost i snaga, čak i ako to sebi ne priznaju otvoreno i svojom hrabrošću ih možete insprisati i pokrenuti u dobrom pravcu – i možete stvoriti duboka bliska prijateljstva.

Pročitajte i ovo: Muška prijateljstva i 4 faze kroz koje prolaze

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments