Sve što čini vaš svakodnevni život može biti izvor stresa – previše posla, nedostatak posla, nedovoljni prihodi, svakodnevne odgovornosti na poslu i u privatnom životu, porodična situacija, brige, planovi, očekivanja. Niko nije pošteđen stresa ni u jednom životnom aspektu, a borba protiv stresa koju vode poznati i slavni muškarci, može vas inspirisati i motivisati.

Borba protiv stresa – kako to rade slavni

Princ Hari

Princ je u jednom podkastu govorio o traumi koju je doživeo kada je izgubio majku sa 12 godina i kako je svoje emocije zatvorio u sebe, što se odrazilo na njegov lični i poslovni život. Njegova borba protiv stresa je dugo bila nezdrava i podrazumevala je potiskivanje – odbijao je da razmišlja o svojoj majci, jer nije verovao da bi to ikako moglo da mu pomogne. Međutim, onda je vodio razgovore i sva tuga koju nije mogao godinama da obradi došla je u prvi plan, omogućavajući mu da se konstruktivno pozabavi svojim osećanjima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prince Harry (@princeharryofengland)

Kijanu Rivs

Kijanu smatra da materijalistički pogled na svet dovodi do stresa i nastoji da živi jednostavnim životom  – novac mu ne znači ništa, pa iako mnogo zarađuje, i dalje samo želi da uživa u životu, ne opterećujući se zaradom. On mnogo daje i živi jednostavno, uglavnom sa jednim koferom, po hotelima. Zdravlje je ono o čemu vodi računa i do čega mu je stalo.

Bred Pit

Holivudski superstar zasenio je tenisere u finalu Vimbldona – zapažen je u publici kako gricka čips i izgleda kao iz bajke, sa svojih 59 godina (više nego finalisti Novak Đoković i Karlos Alkaras zajedno). Društvene mreže je zapalila njegova fotografija i komentari tipa „kako jede nezdravu hranu, a ovako sjajno izgleda“, kao i špekulacije o hirurškim intervencijama. Lice čoveka koji kao da nema nijednu brigu na svetu, pripada dečaku u duši – Bred kaže da se vraća stvarima koje je obožavao u detinjstvu (kao što su Lego kocke) – kada oseća da je pod stresom, bavi se strukturalnim preuređenjem doma, a to je slično kao Lego, angažuje ga i donosi mu osećanje postignuća i olakšanja.

Rajan Rejnolds

Rejnolds kaže da je njegova borba protiv stresa i anksioznosti počela kada je shvatio da se loše oseća i zatražio pomoć lekara, verujući da pati od nekog neurološkog problema. Više lekara potvrdilo je da je anksiozan i on glumu koristi kao mehanizam samoodbrane – uključi se i pusti da ga lik preuzme, dok ne izađe sa seta. „Ako ćeš već skočiti sa litice, mogao bi i da poletiš“, kaže Rajan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ryan Reynolds (@vancityreynolds)

Pročitajte i ovo: Kako da kontrolišeš nivo stresa na poslu

Vigo Mortensen

Veliki Aragorn je jedan od najboljih životnih saveta za borbu protiv stresa, dobio na snimanju „Gospodara prstenova“ od majstora konja, koji mu je rekao da „uspori, da bi požurio“. „Mislim da to važi za sve u životu“, rekao je Vigo. „Živimo kao da nema dovoljno sati u danu, ali ako svaku stvar radimo mirno i pažljivo, uradićemo je brže i sa mnogo manje stresa“.

Majkl B. Džordan

U intervjuu za Naik, Džordan je rekao da se njegova borba protiv stresa odvija u teretani – jer razmišlja šta je ono što ga trenutno muči i šta da ostavi u teretani. Onda počne da trenira i prestane da razmišlja: „Ponekad shvatim da problemi i stres nisu tako loši kao što osećam kada ulazim u teretanu. To može promeniti način na koji reagujem na određene stvari.“

Novak Đoković

Đoković je rekao za Telegraf: „Očigledno je da postoji ogroman pritisak i stres za sve što je uključeno, tako da morate da imate mesto gde znate da možete da se isključite i napunite baterije.“ Novakova borba protiv stresa je zapravo opuštanje u privatnosti i mirnom i lepom okruženju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Ser Pol Makartni

Borba protiv stresa je za legendarnog Pol Makartnija bavljenje transcendentalnom meditacijom. U trenucima ludila, TM mu pomaže da pronađe trenutke spokoja i on svesrdno preporučuje meditaciju mladima, kako bi pronašli utočište u ovom bučnom svetu.

Martin Skorseze

I Skorseze je otkrio meditaciju i praktikuje je u borbi protiv stresa, da bi izašao na kraj sa mnogim dramatičnim trenucima i situacijama u svom životu. Skorseze tvrdi da je to imalo fantastičan efekat na njegov život i da smirenost, jasnoća, ravnoteža, a ponekad i prepoznavanje, prave ogromnu razliku.

Arnold Švarceneger

U svojoj knjizi o bodibildingu, Švarceneger kaže: „Trening nam daje izlaz za potisnutu energiju, koju stvara stres i na taj način tonira duh, baš kao što vežba utiče na telo.“

Ričard Gir

Borba protiv stresa se kod Gira pretvorila u budistički put, kojim je krenuo pre dvadesetak godina, praktikujući meditaciju i pokušavajući da se uhvati u koštac sa svojim životom. Osim meditacije, praktikuje postavljanje motivacije za dan koji je pred njim.

Moby

Mobi je u jednom intervjuu rekao kako je mislio da meditacija uključuje preseljenje u neku drugu zemlju i odricanje od bogatstva i materijalizma, ali da je otkrio da je to jednostavna praksa i efikasna borba protiv stresa. Kaže da mu se najviše sviđa što je to laka tehnika, jer sebe smatra lenjom osobom, koja ceni olakšice.

Zigi Marli

Sin čuvenog Boba Marlija smatra da produktivnost ublažava emocionalni stres – njegova borba protiv stresa je u radu njegovog uma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ziggy Marley (@ziggymarley)

Hju Grant

Hju otvoreno govori o svojim napadima panike i osećanju nestabilnosti – probao je biljne lekove, kao i hemijske, i otkrio da je trčanje jedino što pomaže. To mu je smirilo napade panike, ali je osetio da mu se smanjio smisao za humor – pa je prestao da trči. A možda se šalio.

Dejvid Linč

U jednom intervjuu, Linč je zvučao kao da ga je borba protiv stresa sa godinama dovela do prosvetljenja: „Stvari kao što su traumatski stres, anksioznost, napetost, tuga, depresija, mržnja, gorčina, sebični bes i strah, počinju da nestaju, a to je ogroman osećaj slobode, kada ta teška negativnost počne da se podiže. Kao da smeće izlazi napolje, a unutra ulazi zlato. Stvari u životu koje su te skoro ubile, stresile, deprimirale, uplašile – imaju sve manje moći. Kao da pravite zaštitni omotač i počinjete da sijate iznutra.“

Fred Rodžers

Rodžers govori nešto inspirativno skoro svakog dana, a o tome šta je borba protiv stresa, kaže: „U vremenima stresa, najbolja stvar koju možemo učiniti jedni za druge, jeste da slušamo svojim ušima i svojim srcem i da budemo sigurni da su naša pitanja jednako važna kao i naši odgovori.“

Pročitajte i ovo: Mentalno snažni se ovako bore sa stresom

Naslovna fotografija: instagram.com/ryanreynoldsforever

Đorđe Đoković

Comments