Verovatno vam je već poznata estetika Cyperpunka, gde nas očekuje mračna, postapokaliptična budućnost, poput one iz filma Blade Runner. Generalno, kada se prave filmovi o budućnosti, uglavnom imaju mračan ton – ili nas je strefila neka katastorfa, čovečanstvo je dovedeno do samouništenja, ili opsade vanzemaljaca, robota… Deluje kao da je katastrofa neizbežna.

No, poznat je i jedan drugačiji pogled na budućnost, koji uopšte nije mračan, nego je zelen. Zamislite, čovečanstvo je naučilo da živi u skladu sa prirodom, da je ne zagađuje, da se koriste obnovljivi izvori energije, da je vazduh čist, a klima stabilna? Da, to zvuči kao jedna divna budućnost. I to je Solarpunk.

Punkeri “prema definiciji” imaju negativnu zamisao o budućnosti, što je i osnovni deo njihove estetike. Solarpunk je nešto sasvim drugačije od toga, iako, i dalje pripada punk supkulturi.

Zapravo, već u današnjici nailazimo na primere Solarpunka. To su zgrade prekrivene biljkama, plutajuća sela, vozila koja pokreće čista energija.

Solarpunk kao reč postoji od 2008. godine, a kao ideja znatno ranije. To je najpre bio umetnički pokret, koji je hteo da pokaže da je moguće da živimo u boljoj i lepšoj budućnosti. Naravno, sve ovo ima veze sa globalnim zagrevanjem i time kako će čovečanstvo odgovoriti na krizu koja sledi. U suštini, od nas zavisi da li ćemo završiti kao Cyberpunk, Steampunk, Solarpunk ili nešto potpuno drugo. Veruje se da je jedini srećni scenario Solarpunk.

Comments