Pisci, čija dela kroz ceo život čitamo, ne prestaju da nas iznenađuju. Skoro svakodnevno saznajemo nove zanimljivosti iz njihovih bogatih života. Njihove navike, ponašanje, razumevanje sveta bili su nesvakidašnji koliko i njihovo stvaralaštvo. Avangardni stil života, učestvovanje u ratovima, putovanja svetom, druženja sa popularnim savremenicima, turbulentne ljubavne veze, boemija… samo su pojedine stavke koje su činile svakodnevicu ovih književnih velikama. U nastavku teksta saznajte nekoliko interesantnih činjenica iz života svetski omiljenih pisaca…

James Joyce nije kročio u Irsku nakon što je napunio 30 godina

Autor zbirke priča Dablinci, kom je Dablin bio tema mnogih dela, nije kročio u Irsku otkako nakon što je napunio 30 godina. Zapravo, želeo je da se udalji od teme svojih dela kako bi nesmetano pisao o njoj. Joyce je napustio Irsku što je pre mogao, a onda je život proveo misleći da će se u nju vratiti. Godine 1904, sa 22, smestio se u Trstu sa ženom koja će mu nedugo potom postati supruga. U 1904. je i smeštena radnja njegovog remek-dela Uliks. Za Joycea je Dablin uvek bio onaj iz 1904. Čak i očeva smrt ga nije naterala da se vrati u domovinu.

Nabokov je morao da radi sve dok nije napunio 60 godina

Rodio se u imućnoj porodici u Rusiji, ali nakon što je cela porodica prebegla usled Oktobarske revolucije, Vladimir Nabokov je morao da počne da zarađuje – prvo u Evropi, a onda i u SAD. Držao je časove učenicima, ujedno postavši i trener tenisa. U SAD je celu deceniju proveo držeći predavanja na Kornvol univerzitetu. Komercijalni uspeh je stekao tek kad je objavio roman Lolita 1958. godine. Potom je prekinuo sve poslovne angažmane i posvetio se pisanju.

Jack Kerouac nikad nije naučio da vozi

Kerouac se kao tinejdžer preselio u Njujork, dobivši školarinu za Kolumbija univerzitet, pa mu automobil nije bio potreban – iako je veći deo njegovih savremenika uveliko vozio. U toku njegovih brojnih avantura od Meksika do Nju Orleansa – Kerouac nikad nije bio za volanom, oslonivši se na autobuse i prijatelja Neala Cassadyja u pogledu navigacije. Podsećamo, Jack Kerouac je napisao roman Na putu, jedan od najpopularnijih putopisa po SAD svih vremena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jack Kerouac (@jack__kerouac)

Comments