U ljubljanskoj Galeriji Y, Trubarjeva 79, u saradnji sa beogradskom Galerijom ŠTAB, u petak 4. avgusta u 19č biće otvorena samostalna izložba umetnika Joškina Šiljana. Ovom prilikom autor će svoju umetnost po prvi put samostalno prikazati u Sloveniji, izložbom “Okretne slike”. Izložba je deo projekta Galerije ŠTAB fokusiranog na regionalnu saradnju i razmenu umetnika i galerijskih stručnjaka, pa će domaća publika u decembru ove godine imati priliku da se upozna sa predstavnicima ljubljanske likovne scene koje zastupa Galerija Y, a koje će Galerija ŠTAB ugostiti u Beogradu. Kustosi izložbe “Okretne slike” su Pia Miklič i Ana Kršljanin.

Okretne slike Otvaranje izlozbe Joskina Siljana u Galeriji Y u Ljubljani 2 Okretne slike: Otvaranje izložbe Joškina Šiljana u Galeriji Y u Ljubljani

To se pogled nebom šeta, 50×50

„Šiljanova umetnost je fluidna. Pokretljiva i živa. Nestalna u svojoj prirodi, u beskonačnim prostranstvima formi i boja. Energična i divlja. Nezaustavljiva. Ovakvo slikarstvo se dešava, odvija i teče pred posmatračem. Ono je sve samo ne statično i solidno. „Okretne slike“ nagoveštavaju živost, agilnost i slobodu koja im je oduvek bila svojstvena“, zaključuje Ana Kršljanin, istoričarka umetnosti i jedna od kustosa izložbe.

Ovim ciklusom Joškin ostvaruje pun potencijal naučnika, istražvača, konstruktora i inženjera koji je skriven u umetniku koji ga je vremenom nadjačao i savladao. 

„Nove forme koje se javljaju na okretnim slikama vizuelno su srodne mašinama i sklopovima. Ovi sklopovi nisu oni dehumanizovani, robotizovani i metalni. Nežni su i krhki. Deluju razigrano, pokretljivi vetrom poput Kolderovih mobila. Možda ih kinetička skulptura najbolje opisuje. Lakoća promenljivost i suptilnost naspram beline. Ove naprave su utopijske prirode.“ (A. Kršljanin)

Okretne slike Otvaranje izlozbe Joskina Siljana u Galeriji Y u Ljubljani 1 Okretne slike: Otvaranje izložbe Joškina Šiljana u Galeriji Y u Ljubljani

Otkud ja znam ko je dozvolio jahanje dvonožnih konja, 290×200

Šiljan, ovoga puta nešto laganijim kompozicijama sa dosta prostora i neispunjenih površina otkriva tajnu jednostavnosti kao takve i lakoće koja slavi život. 

Izložba će biti otvorena za posetioce do 1. septembra 2023. godine. 

Biografija umetnika

Joškin Šiljan (Nebojša Stojković) rođen je 1953. godine u Pirotu. Živi i radi u Grdelici. Slikarstvom se aktivno bavi od 1987. godine, a zvanično izlaže od 1994. godine. Pripada generaciji umetnika koji se na domaćoj umetničkoj sceni formiraju devedesetih godina prošlog veka.

Okretne slike Otvaranje izlozbe Joskina Siljana u Galeriji Y u Ljubljani 4 Okretne slike: Otvaranje izložbe Joškina Šiljana u Galeriji Y u Ljubljani

Joškin Šiljan

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja i jedan je od najpoznatijih i najaktivnijih autora na spskoj likovnoj sceni. Dobitnik je i više značajnih nagrada među kojima su: Zlatna paleta – nagrada za slikarstvo na prolećnoj izložbi ULUS-a (2006), Velika nagrada – 14. Bijenale naivne i marginalne umetnosti (2009), Glavna nagrada za slikarstvo na papiru OSTEN (2016), Zlatni OSTEN za crtež (2018).

Comments