Sve ljubitelje savremene srpske književnosti obradovaće vest da posle pet godina, koliko je prošlo od objavljivanja poslednje knjige Filipa Grbića, ponovo imaju priliku da čitaju njegov novi roman – Kanon potištenog uma.

Već u prva dva romana Filip Grbić pokazao je dar da posredstvom intrigantne priče koja se čita u dahu uspešno sjedini široka klasična znanja, duboke uvide o savremenom svetu i opise urbanog života mladih ljudi, sputanih strastima i lažnim mnjenjima. U najnovijem, trećem romanu, autorova veština komponovanja skladne celine od raznorodnog, naizgled neuskladivog materijala, poprimila je, takoreći, muzički karakter.

Poklanjamo 3 knjige „Kanon potistenog uma novi roman Filipa Grbica 2 Poklanjamo 3 knjige „Kanon potištenog uma“, novi roman Filipa Grbića

Najpre, umesto jednog junaka koji pripoveda u prvom licu, u ovom romanu susrećemo se sa troje protagonista: njihove različite glasove objedinjuje pripovedanje u trećem licu – iako uz neskrivenu, prijateljsko-bratsku naklonost pripovedača prema njima; njihovim različitim temperamentima – duševnim tonalitetima – zajedničko je, kao osnovni ton, osećanje potištenosti; njihove različite sudbine, jednako obeležene neuspehom, čudesno se ukrštaju i spliću u jedan tok, koji vodi ka tragičnom raspletu. Povrh toga, budući da radnja romana obuhvata najskoriju prošlost, tokom koje su se dramatični događaji od globalnog značaja odigravali sa dosad nezabeleženom učestalošću, valjalo je i tu histeričnu kakofoniju istorije ukomponovati u harmoniju umetničkog dela.

Kanon potištenog uma virtuozan je roman, čija će melanholično-apokaliptična kanonada zadugo odjekivati oronulim zdanjem srpske književnosti.

Filip Grbić je za prvi objavljeni roman Ruminacije o predstojećoj katastrofi dobio Nagradu „Miloš Crnjanski“ za 2016. i 2017. godinu. Njegov drugi roman, Prelest, stručni žiri Srpske akademije nauka i umetnosti ocenio je kao najbolje prozno delo u 2018. godini (Nagrada „Branko Ćopić“). Ovaj roman preveden je na francuski i makedonski jezik.

Novi roman Filipa Grbića Kanon potištenog uma dostupan je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije, a ovom prilikom – u saradnji sa Vulkan izdavaštvom, organizovali smo i GIVEAWAY u kojem možete da dobijete 3 knjige Kanon potištenog uma Filipa Grbića! U nastavku pronađite Instagram post u kojem se nalaze svi detalji prijave:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WMAN (@wmanmagazine)

Comments