Otkako je za 30 dolara na internetu kupio melodiju i pretvorio je u Old Town Road – koja je postala najistrajniji singl broj 1 u američkoj istoriji, prodavši 18.5 miliona jedinica i rušeći žanrovske barijere kantri muzike prema pitanju rase – Lil Nas X je neprestano prisutan na vrhu muzičkih lista: pet platninastih singlova i toliko nagrada i nominacija da zahtevaju zasebnu stranicu na Wikipediji.

Ovaj dvadesetdvogodišnjak je postao toliko prepoznatljiv da je lako zaboraviti koliki fenomen, zapravo, predstavlja. Nije samo to što je kao jedan od najvećih repera na svetu – gej, već što je jedini gej muškarac koji svoju seksualnost fokusira u samom centru svog muzičkog stvaralaštva. Na primer, u spotu za singl Industry Baby vidimo ga u zatvoru gde vodi trupu obnaženih muškaraca u plesnoj tački pod tuševima. Reči pesme otvoreno govore o njegovoj homoseksualnosti. Ironično, producirao ju je Kanye West, koji je na svom najnovijem albumu sarađivao sa otvorenim homofobom DaBabyjem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lil Nas X (@lilnasx_)

Pojedini bi rekli da Lil Nas X-a podržavaju liberali koji imaju dužnost da do neba hvale i podržavaju sve ljudske slobode, ali njegov novi, prvi studijski album Montero dokazuje da je kvalitetan i bez toga. Album postiže impresivnu eklektičnu ravnotežu između hip hop i pop zvuka, pa do rok i nostalgičnih R&B balada 2000-ih. Pažnju drži od prve do poslednje numere – od Montero (Call Me by Your Name) do Am I Dreaming? gde ga prati Miley Cyrus. Podsećamo, Lil Nas X je Old Town Road snimio sa njenim ocem, Billyjem Rayjem Cyrusom. Pored Miley, mladi reper je snimio i duet sa Jackom Harlowom, Dojom Cat, Eltonom Johnom i Megan Thee Stallion.

Comments