U moru raznovrsnog televizijskog sadržaja, naučna fantastika je žanr koji konstantno privlači pažnju svojom sposobnošću da istražuje nove ideje, ispituje društvene probleme i predviđa potencijalne budućnosti. Sa porastom popularnosti striming servisa, ljubitelji naučne fantastike imaju pristup širokom spektru visokokvalitetnih SF serija koje zadovoljavaju različite ukuse. Bez obzira da li tražite uzbudljive avanture u svemiru, distopijske vizije budućnosti ili mind-bending koncepte, ove najbolje SF serije na striming servisima vas neće razočarati.

Najbolje SF serije na striming servisima

Dark (Netflix)

Nemačka serija Dark je remek-delo nelinearnog pripovedanja, koje spretno prepliće višestruke vremenske linije i generacije. Mračna i misteriozna atmosfera, zajedno sa kompleksnom pričom koja se postepeno odmotava, drži vas prikovanim za ekran. Gluma je besprekorna, a način na koji se različite priče uklapaju je zadivljujući. Ako volite da razmišljate i tumačite složene narative, Dark je idealna serija za vas.

Stranger Things (Netflix)

Stranger Things odiše duhom osamdesetih godina prošlog veka i vešto kombinuje elemente horora, naučne fantastike i avanture. Pratimo grupu dece koja se suočava sa natprirodnim silama u malom gradu u Indijani. Uz šarmantne i autentične mlade glumce, kao i brojne reference na kultne filmove i serije tog doba, Stranger Things je emotivna, uzbudljiva i puna neočekivanih obrta. Ako ste odrasli uz filmove Stevena Spielberga i volite priče o prijateljstvu i odrastanju, definitivno će vam privući pažnju.

Station Eleven (Max)

Ova mini-serija je adaptacija istoimenog romana Emily St. John Mandel. Post-apokaliptična priča prati putujuću pozorišnu trupu u svetu opustošenom pandemijom, međutim, Station Eleven nije tipična priča o propasti civilizacije. Umesto toga, fokusira se na ljudskost, umetnost i nadu u teškim vremenima. Vizuelno zadivljujuća i emotivno potresna, ovo je prikaz snage ljudskog duha i važnosti povezivanja sa drugima. Ako tražite nešto drugačije od uobičajenih post-apokaliptičnih priča, Station Eleven je savršen izbor.

Sense8 (Netflix)

Originalna serija sestara Wachowski prati osmoro ljudi iz različitih delova sveta koji iznenada postaju mentalno i emocionalno povezani. Istražujući teme identiteta, različitosti i empatije na način koji je retko viđen na televiziji, Sense8 pleni živopisnim lokacijama, uzbudljivim akcionim scenama i dubokoj karakterizaciji likova, ujedno slaveći ljudsku povezanost i pokazujući kako saradnja i razumevanje mogu prevazići sve prepreke. 

Black Mirror (Netflix)

Ova antologijska serija se bavi mračnijom stranom tehnologije i njenim uticajem na društvo. Svaka epizoda predstavlja zasebnu priču sa novim likovima i scenografijom, ali sve zajedno istražuju potencijalne posledice našeg sve većeg oslanjanja na tehnologiju. Od društvenih medija do virtuelne realnosti, Black Mirror postavlja uznemirujuća pitanja o pravcu u kojem se kreće naše društvo, imajući sposobnost da predvidi i kritikuje problematične aspekte tehnološkog napretka. 

Rick and Morty (Max)

Animirana serija za odrasle prati avanture ekscentričnog naučnika Ricka i njegovog unuka Mortyja na putovanje kroz više dimenzije. Uz surovi humor, inteligentnu satiru i inovativni science fiction koncept, Rick and Morty se ne plaši da se uhvati ukoštac sa teškim temama poput egzistencijalizma, determinizma i moralnog relativizma, istovremeno zadržavajući svoj šaljivi ton. Puna je pop-kulturnih referenci i samorefleksivnog humora koji je čine jedinstvenom u svom žanru. 

Lost (Disney+)

Lost prati grupu preživelih nakon avionske nesreće, koji se bore za opstanak na misterioznom ostrvu. Poznata po kompleksnoj mitologiji koja uključuje vremenska putovanja, alternativne dimenzije i drevne sukobe, Lost pleni živopisnim likovima i njihovim prepletenim pričama, koje se postepeno otkrivaju kroz sećanja iz prošlosti i budućnosti. Iako je kraj serije podelio mišljenja gledalaca, put do njega je bio pun uzbuđenja, iznenađenja i emocionalnih trenutaka. 

Pročitajte i ovo: Zbog njih nećete moći da zaspite – ovo su trenutno najbolje horor serije na Netflixu

Naslovna fotografija: instagram.com/sense8

Nikola Gudelj

Comments